„Romuvoje“ – išskirtinė D. Dargio dokumentinio filmo peržiūra | Diena.lt

„ROMUVOJE“ – IŠSKIRTINĖ D. DARGIO DOKUMENTINIO FILMO PERŽIŪRA

  • 5

Gegužės 9 d., pirmadienį, 19 val. naujai atgimusiame Kauno „Romuvos“ kino centre vyks išskirtinė žinomo kriminalinių knygų autoriaus, vaizdo įrašų platformų kūrėjo, žurnalisto Dailiaus Dargio debiutinio dokumentinio filmo „Pirmieji kovotojai su mafija“ peržiūra.

Atvyks buvę pareigūnai

Prieš keletą metų pirmąsyk Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Norvegijos kino teatruose pristatyto D.Dargio filmo peržiūra įtraukta į „Romuvos“ kino centro dokumentikos pirmadienių programą.

Šiame renginyje dalyvaus ir su žiūrovais prieš filmą ir po jo bendraus pats filmo idėjos autorius, prodiuseris ir režisierius D.Dargis. Jis didžiąją gyvenimo dalį praleido gyvendamas Kaune. Taip pat išskirtinėje peržiūroje dalyvaus vienas iš „Pirmųjų kovotojų su mafija“ filme nusifilmavusių veikėjų – buvęs Lietuvos policijos komisaras Visvaldas Račkauskas ir vienas garsiausių, mėgstamiausių Kauno policininkų, dabartinę, jaunąją policijos pareigūnų kartą ruošiantis Dalius Mackela.

Šis pirmasis šalyje pagamintas kriminalinis dokumentinis filmas pasakoja apie legendinių Lietuvos policijos pareigūnų – 6-ojo skyriaus darbuotojų veiklos metus, kai jie kariavo su anuomet galvas kėlusiais ryškiausiais Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos nusikaltėlių susivienijimais, jų lyderiais.

Skatina patriotiškumą

Anot filmo autoriaus D.Dargio, gegužės 9-oji – puikiai tinkama data tokio patriotinio filmo peržiūrai. „Ši diena puikiai primena nuo kokių šiukšlių anuomet Lietuvą išvalė mūsų šalies pareigūnai. 1989–1991 m. Klaipėdos kriminalinėje policijoje dirbo ir rusakalbiai pareigūnai, tačiau jie aktyviai kovojo su nuožmiais uostamiesčio banditais. Šis renginys – tai mano atsakas į gegužės 9-ąją, kurią galbūt kai kas šlovina ir garbina“, – pažymėjo D.Dargis.

„Lietuvos kova už laisvę – buvo, yra ir visuomet liks vienu didžiausiu pasaulio stebuklu man ir mano artimiesiems. Taip, kaip mes kovojome dėl laisvės, netruko vienus ar kelerius metus.

Laukiniais banditizmo laikais kukliai aprūpinti 6-ojo skyriaus darbuotojai kovojo ne tik su gangsteriais.

Kova vyksta iki šiol, vyko ir anuomet, kai jau formaliai tapome nepriklausomi.

Apie tai, kad šiandien esame pasirengę ją apginti – neturiu net abejonių, tačiau kaip už ją kovojo plikomis rankomis tie, kurie neleido nusikalstamoms grupuotėms, tikram kriminaliniam vėžiui, užkrėsti visą mūsų valstybę – jaučiu milžinišką norą papasakoti visiems, – kalbėjo filmo autorius D.Dargis. – Tad neatsitiktinai visus kviečiu į išskirtinį susitikimą, savotišką postkovidinę kino premjerą apie saujelę vyrų, sugebėjusių pasipriešinti nusikalstamo pasaulio čiuptuvams Lietuvoje, ankstyvųjų 1990-ųjų pradžioje.

Saujelę, kuri kažkuo šiandien panaši į Azovo būrį, laikantį Mariupolį brolių ukrainiečių rankose, nepaisant viso mėšlo metamo virš jų galvos iš orkų pusės. Tik tai jie darė čia – Lietuvoje.“

Idėjų netrūksta

Vienas iš buvusių šeštokų V.Račkauskas primena, kad laukiniais banditizmo laikais kukliai aprūpinti 6-ojo skyriaus darbuotojai kovojo ne tik su gangsteriais. Tragiškomis 1991-ųjų sausio dienomis šeštokai taip pat buvo pirmose kovotojų prieš sovietinės karinės agresijos gretose: be ginklų ir su vienintele misija – be baimės žvelgti agresoriams į akis psichologinės dvikovos tête-à-tête akistatoje ir dokumentuoti sovietinės karinės agresijos nusikaltimus prieš taikius Lietuvos gyventojus.

„Manau, kad šis filmas kaip niekada aktualus šiomis įtampos ir nežinomybės kupinomis dienomis, kai daugeliui šalies gyventojų tarsi iš naujo prabudo patriotizmas, meilė savo šaliai ir noras ją bet kokia kaina apginti, rūpintis nuo karo kenčiančiais Ukrainos gyventojais“, – pabrėžė D.Dargis.

Anot jo, laikas būtų naujam kino dokumentikos projektui. Nors žurnalisto galvoje sukasi nemažai idėjų būsimam filmui, jau keleri metai iš eilės po ilgai trukusios COVID-19 pandemijos ir šįmet vasario pabaigoje netikėtai prasidėjusio karo Ukrainoje itin įtempti lietuviško kino industrijai.

„Nors žmonės vangiai renkasi į kino teatrus žiūrėti vaidybinių lietuviškų filmų, tačiau jie noriai ateina pažiūrėti tikrų dokumentikos istorijų. Tai išties smagu. Susidomėjimas dokumentika išaugo visame pasaulyje. Tai pastebi ir visame pasaulyje žiūrimos „Netflix“ platformos šeimininkai. Kadangi naujojo filmo dar teks kažkiek palaukti, tad mes kaskart savo žiūrovus bandome nustebinti išskirtinėmis istorijomis mano „Contribee“ ir „YouTube“ platformose“, – kalbėjo D.Dargis.

GALERIJA

  • Laukia: išskirtinis kino dokumentikos pasakojimas sugrįžta į Kauną.
  • „Romuvoje“ – išskirtinė D. Dargio dokumentinio filmo peržiūra
  • „Romuvoje“ – išskirtinė D. Dargio dokumentinio filmo peržiūra
Stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Nesuderinama: dargis ir Romuva

Dargis

Eilinis konservu propoganfonas

Geras šeškas

Ne tik prie Ukrainos pritempė temą bet ir gegužės Pergalės dieną padarė ne karių išvaduotojų nuo fašizmo, bet kovos su posąjūdiniais banditais diena. :D) Nebereikalo visą gyvenima tarp tokiu sukiojosi - gerai išmoko valdžiukės dirigentam i sikna nardyt:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS