Š. Šukevičius apie Kauno rajoną: daugėjant gyventojų daugiau ir iššūkių | Diena.lt

Š. ŠUKEVIČIUS APIE KAUNO RAJONĄ: DAUGĖJANT GYVENTOJŲ DAUGIAU IR IŠŠŪKIŲ

Pastaraisiais metais sparčiai augantis Kauno rajonas daugiau investuoja į vaikus ir viešąsias erdves. Jau daugiau kaip 101 tūkstantį gyventojų skaičiuojanti Kauno rajono savivaldybė šį rugsėjį atidarė dvi naujas pradines mokyklas Akademijoje ir Raudondvaryje, tačiau to nepakanka, tad savivaldybės vadovai planuoja plėsti darželių tinklą, statyti mokyklas Mastaičiuose, Kačerginėje, kitose augančiose gyvenvietėse.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Šarūno Šukevičiaus teigimu, gyventojų skaičiaus augimas džiugina, tačiau ir kelia daug iššūkių.

„Kauno rajone noriai kuriasi jaunos šeimos iš įvairių Lietuvos vietų, didėja ir natūralus gyventojų prieaugis, grįžta nemažai buvusių emigrantų. Tai rodo, kad esame patrauklus kraštas, čia geros sąlygos gyventi, dirbti ir auginti vaikus. Kartu mums tenka ir didelė atsakomybė pasirūpinti, kad netrūktų vietų darželiuose, mokyklose. Atnaujiname ir senus mokyklų pastatus, sporto aikštynus, todėl švietimui tenka skirti net 59 proc. viso biudžeto, ir ši dalis didėja“, – sakė direktorius.

Registrų centro duomenimis, 2015 metais gyventojų skaičius Kauno rajone siekė beveik 95 tūkst., o šių metų rugpjūčio pradžioje deklaravusiųjų gyvenamąją vietą buvo jau 101 tūkst. 200.

Per nepilnus penkerius metus labiausiai augo Užliedžių (nuo 4 581 iki 6 810), Domeikavos (nuo 8 439 iki 9 764), Ringaudų (nuo 6 135 iki 7 776), Garliavos apylinkių (nuo 7 075 iki 8 094) seniūnijos.

Š. Šukevičius pabrėžė, kad šiemet irgi bus skiriama daug dėmesio jaunajai kartai. Raudondvario darželiui atnaujinti jau skirta ketvirtis milijono eurų. Garliavos „Obelėlė“ taip pat laukia pokyčių. Jonučiuose, Liepų gatvėje esantį seną kultūros centrą irgi ketinama atnaujinti ir dalį jo patalpų skirti vaikams, – jau yra parengtas pastato rekonstrukcijos projektas. Sprendimų ieškoma Užliedžiuose, Ramučiuose, Domeikavoje.

Pasak Š. Šukevičiaus, vykstant sparčiam urbanizacijos procesui ilgėja gatvių tinklas, naujiems kvartalams reikia žaliųjų erdvių, poilsio zonų, todėl savivaldybė pasirengusi aktyviau bendrauti su nekilnojamojo turto vystytojais sprendžiant infrastruktūros klausimus, statant vaikų darželius.

Savivaldybė yra parengusi ir šeimos darželio modelį, dėl kurio dar bus diskutuojama su vietos bendruomenėmis.

Permainos vyksta Kauno rajono kurortinėje teritorijoje, sujungiančioje Kulautuvą, Kačerginę ir dalį Zapyško. Nutiesus dviračių takus, čia pradėjo plėtotis paslaugų sektorius. Kačerginėje įsikūrė viešbutis „Kankorėžis“, atsirado naujų maitinimo vietų, dviračių, baidarių nuomos punktų. Miestelyje suprojektuota ir laukia finansavimo šiuolaikinė mokykla su sporto sale, biblioteka ir laisvalaikio erdvėmis.

Kulautuvoje didelio populiarumo susilaukė vandenlenčių parkas ir diskgolfo aikštynas. Čia taip pat suprojektuotas riedlenčių parkas, nedidelė prekyvietė, naujam gyvenimui ketinama prikelti seną buvusios sanatorijos pastatą, kurį rekonstravus jame įsikurs seniūnija, laisvalaikio salė, biblioteka, medicinos punktas.

Zapyškyje kitąmet bus baigtas Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo projektas.

Tapybiškus Kauno rajono miestelius ir šalia Nemuno esančius piliakalnius pamėgo ne tik vietos, bet ir Kauno miesto gyventojai, kurie čia atmina dviračiais arba atplaukia laivu.

„Pastebėjome įdomų faktą, kad Kačerginėje vis dažniau lankosi vilniečiai, – įmonių vadovai savo darbuotojams pas mus rengia iškylas. Šimto ir daugiau dviratininkų virtinė dviračių take – tai atrodo įspūdingai“, – sako Š. Šukevičius.

Kauno rajono savivaldybė kartu su architektais rengia kurortinės teritorijos urbanistinę viziją: kiekvienas miestelis turės savitą viešųjų erdvių dizainą, bus tvarkomos gatvės, šaligatviai, kuriami mažosios architektūros elementai. Norintys statytis namus kurortinėje teritorijoje naujakuriai gaus specialius aprašus su urbanistų rekomendacijomis.

„Žinoma, nebus pamirštos visos 25-ios Kauno rajono seniūnijos, nes visur žmonės nori gyventi geriau ir gražiau“, – tvirtino rajono savivaldybės administracijos direktorius.

GALERIJA

  • Š. Šukevičius apie Kauno rajoną: daugėjant gyventojų daugiau ir iššūkių
  • Š. Šukevičius apie Kauno rajoną: daugėjant gyventojų daugiau ir iššūkių
  • Š. Šukevičius apie Kauno rajoną: daugėjant gyventojų daugiau ir iššūkių
  • Š. Šukevičius apie Kauno rajoną: daugėjant gyventojų daugiau ir iššūkių
ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tiesiog zmones

skaudi tema...jeigu daugiabuti yra socialinis bustas...tu gyventoju reikalavimai "kosmosas",niekas ju netikrina,nesidomi...netiek ir daug darbo apklausas padaryti,kad ir pas kaimynus paklausineti...vienodai..lengviau leisti valstybes lesas ju islaikymui,nors galimybes kai kuriu islaikytiniu gana placios....

Joris

cia tas kuris sutinka ir islydi mera su gelemis.

Vietinis

Galm sakyti ta pati ir apie Noreikiskes jokios erves poilsiui.o ir paskutine šalia senos seniunijos pavers gyvenamuoju kvartalu.Viskas daroma spontaniskai be jokiu ateities planų.nieks nemasto kad keliai .gatves negumines .pletra numato o infrastruktura pamirsta.Taip ir su Ugnes karvelio gimnazija.nepaskaiciavo gudrutis Makūnas ir mokykla uzsipilde
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS