Salmoneliozės protrūkis dar viename darželyje: užfiksuota 11 sergančių vaikų | Diena.lt

SALMONELIOZĖS PROTRŪKIS DAR VIENAME DARŽELYJE: UŽFIKSUOTA 11 SERGANČIŲ VAIKŲ

Portalui kauno.diena.lt pradėjus domėtis situacija dėl sergamumo sunkia žarnyno infekcine liga Kauno vaikų lopšelyje-darželyje „Pagrandukas“, paaiškėjo, kad kovą kitoje gydymo įstaigoje taip pat užfiksuotas salmoneliozės protrūkis. Ten susirgo net 11 vaikų. Specialistai dar tebetiria šį ir abu šiųmečius salmoneliozės protrūkius „Pagranduke“, kai vasarį susirgo aštuoni vaikai, o šįkart – du.  

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė portalui kauno.diena.lt pirmadienį teigė negalinti atskleisti, kuriame dar Kauno darželyje susirgo daugiau nei vienas vaikas.

„Dar negaliu komentuoti. Tyrimas dar nebaigtas. Nežinia, ar tai bus susieta su darželio maitinimu. Protrūkis vyksta, genotipavimas vyksta. Kai gausime atsakymus, pateiksime pilną informaciją. Šiuo metu yra du darželiai, kuriuose  yra salmoneliozės protrūkiai, kurie įtariama, kad įvyko dėl darželio maitinimo“, – teigė L. Stragienė.

Ji kalbėjo, kad galutinių išvadų, kaip kilo vasario mėnesio protrūkis „Pagranduke“, irgi neturi. „Nusprendėme surasti siejamąjį pradą, taip pat atliekame genotipavimą“, – pirmadienį sakė specialistė. 

Jos turimais duomenimis, per savaitgalį nebuvo užregistruota daugiau salmonelioze sergančių „Pagranduko“ ugdytinių. Tačiau ligos protrūkis, anot specialistų,  fiksuojamas jau kai nustatomi du ir daugiau atvejų.

Šiuo metu yra du darželiai, kuriuose  yra salmoneliozės protrūkiai, kurie įtariama, kad įvyko dėl darželio maitinimo.

„Įvertinus užsikrėtimo salmonelioze riziką kolektyve, šiuo metu toliau tęsiama salmoneliozės židinio epidemiologinė diagnostika. Tik atlikus išsamų epidemiologinį tyrimą, bus nustatytos ligos atsiradimo ir išplitimo priežastys“, – kalbėjo L. Stragienė. 

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika teigia, kad kiekvienas toks atvejis kelia didelį susirūpinimą.

„Neabejojame atsakingų institucijų specialistų kompetencija ir profesionalumu, todėl tikimės greitai sulaukti NVSC ekspertų išvadų bei rekomendacijų, kad ateityje tokių problemų būtų išvengta. Esame pasirengę išvien su įstaigos administracija imtis visų galimų prevencinių bei profilaktinių priemonių. Ar tai sutapimas, ar atsitiktinumas, paliekame spręsti tyrimą atliekantiems savo srities ekspertams. Mūsų tikslas – dėti visas pastangas, kad vaikai ugdymo įstaigose jaustųsi saugūs ir rizika užsikrėsti bet kokiomis ligomis būtų sumažinta iki minimumo. Kaip šiuos siekius užtikrinti, toliau spręsime ir su įstaigos vadovybe“, – portalui kauno.diena.lt teigė Švietimo skyriaus vedėjas.

NVSC specialistai aiškino, kad sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kiausiniai

Garantuoju kad nuo kiausiniu.

Giedrė

O tikrintojai pagalvojo apie dar vieną galimą šaltinį ? Neretai pedagogės darbeliams naudoja kartoninius kiaušinių dėkliukus.

Kodel

netikrina tiekejų,kurie šudą bando prakyšt kaip už gerą? Matėt Klaipėdoj parduota 14 tonu mėsos,su veterinarų palaiminimu,kuri siusta į Afrikos šalis,bet nusėdo Lietuvoj ir manau tas didziulis kiekis teko ir mums. Kodel pirminio tasko nepurto,kuris realizuoja tokią mėsą. Apie kiaušinius kita kalba,o kenčia tiek vaikai,tiek darbuotojai. Gauna darzeliai supuvusį šlamšta, o jūs padarykit is meslo gera produkta. Dar ir sveiką. Juk infekcija plinta zaibiškai. Kodel neuzkirst kelio pirminese realizacijos srityse,bet skleist toliau. Niekam nerupi,nes zalios produkcijos pardavejai uzkemsa visas skyles ir tylu. Tiek veterinarnems tarnyboms,tiek ikimokykliių istaigų administracijai matomai gerai nubyra. Kodel maisto veterinarine tarnyba mazai demesio skiria realizatoriams. Ka ten taip idealu,manote labai itin ziuri ir nepaciupina kitos zalios produkcijos,nenusiplove itin kruopsciai ranku. Dar transportavimas plius. Kiek val.uztrunka kol pasiekia uzsakovą ir ar tikrai visi reikalavimai yra super.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS