Senjorai labiausiai trokšta žinių ir bendravimo | Diena.lt

SENJORAI LABIAUSIAI TROKŠTA ŽINIŲ IR BENDRAVIMO

  • 2

Prieš dešimt metų savo veiklą pradėjęs Kauno rajono Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) nesiliauna augti ir jau turi filialus dvylikoje seniūnijų.

Aptarti TAU nueitą kelią neseniai į Raudondvario dvaro menų inkubatorių rinkosi šio universiteto vadovai, lektoriai, klausytojai, partneriai, Marijampolės ir Klaipėdos TAU atstovai.

Kauno rajono TAU rektorė Edita Žoromskienė pasakojo, kad iki COVID-19 pandemijos universitete mokėsi daugiau kaip 600 studentų, paskaitas skaitė daugiau kaip 200 lektorių, įvairiuose renginiuose dalyvavo per 4 tūkst. įvairaus amžiaus rajono gyventojų.

Į TAU priimami ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir visi, kas turi laisvo laiko, – taip plečiasi universiteto interesų ir žinių laukas. Čia ne tik skaitomos paskaitos, vyksta diskusijos aktualiais klausimais, bet ir organizuojamos ekskursijos, kelionės po Lietuvą ir užsienio šalis, vyksta kultūros, sporto renginiai, protų mūšiai.

Lietuvoje mokosi tik 7 proc. vyresnio amžiaus žmonių.

TAU veiklą finansuoja Kauno rajono savivaldybė, prie universiteto veiklos labai prisideda ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras, Socialinių paslaugų centras, mokyklos, kultūros centrai.

Kauno rajono savivaldybės vadovai neabejoja, kad tokia vyresnio amžiaus žmonių švietimo ir bendravimo forma pasiteisino, ir ragina toliau aktyvinti universiteto veiklą, į ją įtraukiant daugiau žmonių. Lietuvoje mokosi tik 7 proc. vyresnio amžiaus žmonių, o štai Suomijoje šis rodiklis siekia 27 proc., o Švedijoje net 29 proc. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad fizinis ir intelektinis aktyvumas ilgina gyvenimą, gerina jo kokybę. Bendravimas padeda išlaikyti visaverčius tarpusavio ryšius, geriau jaustis.

Apie aktyvumo įtaką gyvenimo kokybei kalbėjo ir patys senjorai: jie linkėjo vieni kitiems sveikatos ir kvietė švęsti kiekvieną dieną.

Daug Kauno rajono senjorų ne tik mokosi, bet ir aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, meno saviveikloje, neatlygintinai dirba savanoriais. Aktyviausiems jų buvo įteiktos padėkos. Daug šiltų žodžių išsakyta ir universiteto vadovei E.Žoromskienei, prorektoriams, partneriams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pensininke

Nu ner mum cia jau taip blogai. Nedusaukim. Kas saziningai dirbom ir ne bamba kasem per gyvenima, pensija gana padori. Tikrai menu kad vaikus i mokslus leidziant buvo daug sunkiau. O tie kurie kaip ziogeliai jaunyste prasoko dab irgi tik dusaut temoka jiem mazai ir mazai duok ir duok. Visko mum pakanka i Kanarus vaziuit nebutina, Dieve tik duok dar sveikatos ir kad karu nebutu.

maniau

kad cia rasoma apie Ispanijos senjorus, o pasirodo, kad jau lietuvos pensininkai taip visi gerai gyvena, kaip Ispanijos senjorai, pensininku jau mazuma,aciu Dievui tikra "geroves valstybe" sukure pensininkams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS