Senus sandėlius pakeis nelegali statyba? | Diena.lt

SENUS SANDĖLIUS PAKEIS NELEGALI STATYBA?

Ilgus metus Senamiesčio vaizdą gadinę sandėliukai nugriauti. Jų vietoje kyla nauji, bet leidimų statyboms nėra.

Pagaliau nugriovė

Senamiestyje esančioje Smalininkų gatvėje, ties 8-uoju namu ilgai stovėjo avarinės būklės sandėliukų virtinė. Išsiklaipiusios durys, kiauros medinės sienos ir supuvęs stogelis buvo paverstos malkinėmis bei nereikalingų vietos gyventojų saugykla. Ne kartą kaimynai prašė, kad būtų kiemas sutvarkytas, bet balsas buvo išgirstas tik prieš gerą mėnesį.

Šiuo adresu keli sandėliai priklausė savivaldybei, kiti – šalia gyvenantiems kaimynams. Savivaldybė priėmė sprendimą ir įpareigojo apleistus bei pavojingus sandėlius išardyti, miestui priklausantis turtas taip pat buvo nušluotas nuo sklypo. Savininkai privalėjo sandėliukus išardyti iki gegužės pabaigos.

Nors vienas medinukas vis dar stovi, bet vaizdas pasikeitė iš esmės. Atsivėrė kelių namų bendras kiemas, kaimynams pro langus pasimatė ir dienos šviesa. Sutikti Smalininkų g. 21A namo gyventojai, kurie naudojasi bendru kiemu, džiaugėsi, jog aplinka pagaliau tvarkoma ir nereikės bijoti, kad ant žaidžiančių vaikų užgrius supuvusios sandėliukų sienų lentos.

"Man atrodo, čia keturi savininkai buvo. Jiems liepė susitvarkyti, tai ir tvarkosi. Tas šiukšlynas tikrai buvo didelė bėda, nes buvo antisanitarinės sąlygos, o mūsų vaikai čia visi žaidžia. Būdavo baisu, kad gali užkristi. Tik galvojau, kad viską iš karto tvarkys, o dabar – dalimis, gal vėliau prisijungs", – pasakojo kieme sutikta moteris.

Kyla nauji

Vietoj senų sandėliukų jau pradėjo dygti nauji. Apsilankę kieme, "Kauno dienos" žurnalistai sutiko du lentas ir stogo konstrukcijas kalančius vyrus, bet jie nepanoro pasakyti, kas yra tikrieji statinių savininkai ir ar yra išduoti reikalingi leidimai.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus specialistai patikino, kad leidimų statyboms jie neišdavė, todėl naujos statybos negali būti vykdomos. Paveldosaugininkai kreipėsi ir į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją (VTPSI), kad ši pradėtų tyrimą.

"Niekas leidimų neturi, tai įžūlus savivaliavimas. Mes užfiksavome ir atliekame procedūrinius veiksmus, informuojame atitinkamas institucijas ir ten viskas turės būti pašalinta", – pareiškė KPD Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus.

Niekas leidimų neturi, tai įžūlus savivaliavimas.

Vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas patikslino, kad Smalininkų gatvėje pradėti sandėliukų atstatymo darbai, bet tai turi būti sustabdyta, nes į paveldosaugininkus dėl jokių leidimų niekas nesikreipė, todėl už paveldą atsakingų institucijų pritarimo taip pat nėra.

Nerado savininkų

"Vizualiai įvertinus dabar sandėliukai atstatomi mažesniame plote, nei buvo anksčiau. Kelių dabar gyventojų statomi tie sandėliai, sunku pasakyti, nes kol kas pastatytos tik atramos, o pačių savininkų aplinkui nepavyko rasti. Kaimynai visi atsakė, kad niekas nežino, kam naujai statomi sandėliai priklauso", – kalbėjo specialistas.

Pasak jo, savininkai privalėjo kreiptis į paveldosaugininkus ir tiksliai nurodyti, kas bus statoma, koks bus aukštis bei užimamas plotas, kad gautų reikiamus leidimus. Dabar reikia sulaukti VTPSI išvados ir bus priimtas sprendimas, ar suderinti planus su paveldo specialistais, ar naujai statomus sandėlius iš viso pašalinti.

"Gavome anoniminį pranešimą, kad Kauno senamiestyje ant valstybinės žemės sklypo vykdoma sandėliukų rekonstrukcija. Pranešėjas informavo, kad, jo duomenimis, senieji pastatai yra nugriauti, jų vietoje statomi nauji. VTPSI specialistai patikrins minimą objektą ir įvertins minėtų darbų teisėtumą", – komentavo VTAPSI atstovas viešiesiems ryšiams Albinas Keturka.

GALERIJA

  • Senus sandėlius pakeis nelegali statyba?
  • Senus sandėlius pakeis nelegali statyba?
  • Senus sandėlius pakeis nelegali statyba?
  • Senus sandėlius pakeis nelegali statyba?
  • Senus sandėlius pakeis nelegali statyba?
  • Senus sandėlius pakeis nelegali statyba?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

O kas, jeigu..

Įdomu, kodėl smulkiau, nepasidomi aplinkine statyba.. Kiek žinau, tai tame kieme stovintys kotedžai yra nelegaliai pastatyti. Tiksliau, pagal dokumentus, jie visiškai neturi žemės ir kabo „ore”. Bet tai niekam neįdomu, nes jie, turbūt, vaizdo negadina..

kaunietis

Jeigu niekieno, reikes po darbo nuvaziuoti pasiimti medienos. Ukyje pravers.

Anonimas

niekam nepriklauso, seimininko nera galima ardyt ir veztis mediena. Savivaldybe gali skelbti aukciojona beseimininkiam turtui isigyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS