Šiemet Kaune gyvybės langeliuose rastos dvi mergytės, vienos mama apsigalvojo | Diena.lt

ŠIEMET KAUNE GYVYBĖS LANGELIUOSE RASTOS DVI MERGYTĖS, VIENOS MAMA APSIGALVOJO

Šiais neramiais ir daugybę permainų įnešusiais metais Lietuvoje gyvybės langeliuose buvo dvigubai daugiau mažylių nei pernai nors šie metai dar nesibaigė. 

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet gyvybės langeliuose jau rasti devyni naujagimiai. Pernai juose buvo palikti keturi mažyliai.

Gyvybės langeliuose Kaune nuo šių metų pradžios buvo palikti du kūdikiai: devynių ir trijų dienų mergytės.

„Trijų dienų kūdikėlis gyvybės langelyje rastas visai neseniai, spalio gale. Prie abiejų kūdikių buvo palikti tam tikri vaiko gimimo datos įrodymai“, – komentavo Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Pernai gyvybės langelyje Kaune buvo paliktas berniukas.

„Gyvybės langelyje Kaune rasti palikti kūdikiai buvo tvarkingai aprengi, prižiūrėti“, – vaikų būklę apibūdino A. Vežbavičiūtė.

Laimei, dviejų kūdikių mamos labai greitai pakeitė savo sprendimą ir panoro pačios toliau auginti savo pirmagimius.

„Devynių dienų kūdikio mama kreipėsi jau po vienos dienos. Jauna moteris buvo palikusi su vaikučiu tam tikrus dokumentus, įrodančius jos motinystę, kūdikis labai greitai jau buvo ant mamos rankų“, – teigė Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Atsiliepė ir pernai Kaune gyvybės langelyje naujagimį palikusi moteris. Jai teko įveikti ilgesnį kelią, kad galėtų auginti sūnų. Prireikė atlikti DNR testą, įrodantį motinystę, įvykdyti kitas teisminio proceso sąlygas.

„Tačiau mamai iš karto buvo sudarytos sąlygos intensyviai bendrauti, palaikyti su kūdikiu ryšį“, – dėstė A. Vežbavičiūtė.

Nė vienas nesame apsaugoti nuo itin sudėtingų gyvenimo krizių.

Anot jos, svarbiausia ne faktas, kad naujagimiai buvo palikti, o tai, kad buvo išsaugotos jų gyvybės. „Nė vienas nesame apsaugoti nuo itin sudėtingų gyvenimo krizių. Ir ką jaučia mama arba šeima, priėmę sprendimą palikti savo kūdikį, galime tik įsivaizduoti. Specialistai ieško tokių sprendimų priežasčių, dažniausiai tai sudėtingų, trauminių  patirčių istorija“, – kalbėjo vedėja.

Besilaukiančiai moteriai būtina padėti laiku, todėl būkime dėmesingi, akcentavo pašnekovė. „Tiek artimieji, kolegos, kaimynai, tiek medicinos darbuotojai, matydami būsimą mamą neramią, išgyvenančią, turėtų būti budrūs, nukreipti moterį reikiamos pagalbos“, – prašė A. Vežbavičiūtė.

freepik.com nuotr.

Kaune gyvybės langeliai veikia Kauno Prano Mažylio ir Kauno krikščioniškuosiuose gimdymo namuose.

Gyvybės langelis – pastato sienoje įrengta speciali kapsulė, kurioje galima anonimiškai palikti vaiką, o šis iš karto atsiduria medikų globoje. Asmeniui, kuris palieka mažylį, negresia jokia teisinė atsakomybė, nes jį palieka saugiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jooo

S, tu esi asilas!!

S

Ir dar rado 6 meti Simona, kuris i gyvybes langeli ilipo pats

SUSIJUSIOS NAUJIENOS