Nelegali schema: kaip sportuoti per karantiną? | Diena.lt

NELEGALI SCHEMA: KAIP SPORTUOTI PER KARANTINĄ?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauniečių teigimu, nepaisant karantino, Kaune veikia du sporto klubai. Viename jų lankytojai virsta profesionaliais sportininkais. „Kauno dienos“ žinomis, tai sudomino pareigūnus.

Virsta profesionalais

„Žinau, kas eina sportuoti, po kiek žmonių būriuojasi. Kaune žinau bent du klubus, kurie veikia. Vytauto pr. 23 veikiantis „Sportgates“ labai gudriai sugalvojo: žmonės pasidaro profesionalo korteles ir su jomis patenka į sporto klubą. Jie sportuoja būriais – vienu metu po dešimt ar penkiolika žmonių. Dabar pagal karantino reikalavimus gali treniruotis tik profesionalai, kurie ruošiasi varžyboms, bet ne visi į šį klubą einantys žmonės yra tikri profesionalai – yra asmenų, kurie užsiima kultūrizmu ar lengvuoju kultūrizmu, tačiau nė vienose varžybose nedalyvavo arba paskutinį kartą varžybose dalyvavo prieš devynerius metus. Tiesa, čia taip paprastai nepateksi“, – pasakojo kaunietis Martynas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Policija sulaukė skundų dėl per karantiną veikiančių sporto klubų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Pašnekovas teigė, kad apie galimus karantino pažeidimus yra informavęs policiją ir Sveikatos apsaugos ministeriją.

„Skųsk neskundęs – policijai buvo pranešta ne vieną kartą. Per e.policiją pranešiau gal dešimt kartų, kartą skambinau numeriu 112. Galvojate, veikia? Kiti tiesiog užsimerkia prieš tai, kas vyksta“, – stebėjosi pašnekovas. Jis apgailestavo, kad dėl nesąžiningų verslininkų veiksmų karantino ribojimai gali būti taikomi ir ilgiau.

Suteikė informaciją

Kaunietis teigė į policiją kreipęsis vasario pradžioje. „Policijai pateikiau labai išsamią informaciją – žinutes, tikslų laiką, kada ir kiek žmonių sportuoja, bet jie į klubą negalėjo patekti, nes tai nėra taip paprasta. Girdėjau, kad ir patikrino, bet nusižengimų nerado“, – „Kauno dienai“ pasakojo kaunietis.

Sveikatos apsaugos ministerijai laišką pašnekovas išsiuntė vasario 7 d. „Jūsų klausimą persiuntėme Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentui“, – rašoma po dienos Martynui atsiųstame ministerijos laiške.

Pašnekovas negalėjo patikslinti, kiek laiko šis sporto klubas galimai vykdo veiklą per karantiną.

Rinko rinkliavas?

Kitas, kaip įtariama, karantino reikalavimus pažeidžiantis sporto klubas, anot pašnekovo, veikia Vilijampolėje, Varnių gatvėje, netoli turgaus. Čia įsikūręs sporto ir sveikatingumo klubas „Mangostanas“.

„Vilijampolėje ir pirmojo karantino metu dirbo. Renkasi būriais. Jie net rinko rinkliavas, jeigu reikėtų susimokėti baudas, kad nepatirtų didelių nuostolių“, – pasakojo Martynas, užsiminęs, kad jo draugei buvo pasiūlyta sportuoti dar pirmojo karantino metu, tačiau ji atsisakė.

„Jeigu žmonės laikytųsi karantino ribojimų, tuomet greitai ir susitvarkytume su problemomis, o jei taip nesąžiningai elgiasi, tai čia bėdų – metams į priekį“, – apgailestavo pašnekovas.

Kaltinimus neigia

Sporto ir sveikatingumo klubo „Mangostanas“, esančio Varnių g. 48B, vadovas Darius Babickas „Kauno dienai“ teigė, kad teiginiai dėl karantino ribojimų pažeidimų neatitinka tikrovės.

„Sportuojančių žmonių nėra, nebent aš pats, bet ir sąlygų dabar nėra – remonto darbais užsiimu. Kol asmeniniai treneriai su žmogumi galėjo dirbti, tol dirbome, o vėliau jau nebe“, – sakė D.Babickas.

Kauniečiai pasakoja, kad kai kuriuose klubuose žmonės sportuoja būriais. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Pasiteiravus, kada sporto klube buvo visiškai sustabdyta veikla, pašnekovas teigė, kad tai padaryta dar lapkritį. „Tiksliai neprisimenu – lapkričio 5 ar 10 d., – sakė klubo vadovas, svarstantis, kad apie neva karantino ribojimų pažeidimus dienraščiui galėjo pranešti konkurentai. – Šioje srityje visi konkurentai, pyksta vieni ant kitų, nes rinka perpildyta.“

Pasiteiravus, ar į sporto klubą buvo užsukę policijos pareigūnai ar Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, D.Babickas teigė negalintis to pasakyti, kadangi „klubas yra uždarytas“. Pašnekovas taip pat teigė, kad dabar nėra pasirašęs sutarčių su profesionaliai sportuojančiais žmonėmis.

„Gal mane pamatė einantį ir įsivaizdavo, kad dirbame, – svarstė pašnekovas. – Laukiame karantino pabaigos.“

Su Kaune veikiančio sporto klubo „Sportgates“ vadovais dienraščio žurnalistams susisiekti nepavyko. Internete nurodytais telefono numeriais niekas neatsiliepė. Antradienį su sporto klubo atstovais trumpai pavyko pabendrauti per feisbuką, tačiau komentaro dėl šios situacijos taip ir nesulaukta. „Šiuo metu klientų telefonu neaptarnaujame“, – rašė klubo atstovai.

Skųsk neskundęs – policijai buvo pranešta ne vieną kartą. Per e.policiją pranešiau gal dešimt kartų, kartą skambinau numeriu 112. Galvojate, veikia?

Prisistačius žurnaliste ir parašius, kokia tema su vadovais norima pasikalbėti, buvo paprašyta palikti kontaktinius duomenis. „Palikite savo telefono numerį, perduosime jį vadovui“, – rašė sporto klubo atstovas. Skambučio taip ir nesulaukta. Dėl komentaro kreipėmės ir elektroniniu paštu. „Sveiki, apgailestaujame, tačiau sporto klubai laikinai uždaryti ir laukia jūsų iškart, kai mūsų veiklos apribojimai bus panaikinti. Jūsų narystės sustabdytos – pinigų neprarasite! Būkite laimingi! – gavome automatinį atsakymą. – Atsakysime kaip galima greičiau.“

Primename, kad karantinas visoje Lietuvoje paskelbtas nuo 2020 m. lapkričio 7 d. iki 2021 m. vasario 28 d. 24 val. Per karantiną draudžiama teikti laisvalaikio, sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, pramogų, poilsio, baseinų, pirčių (išskyrus viešąsias pirtis, skirtas asmenų higienos poreikiams tenkinti), diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų paslaugas. Taip pat draudžiama lankyti laisvalaikio paslaugų teikimo vietas arba laisvalaikio paslaugoms skirtas patalpas nuomoti privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti. Draudimas netaikomas aukšto meistriškumo sporto pratyboms.

Policija: skundai buvo gauti

Kauno policijos atstovų teigimu, informacija apie konkrečias įmones neteikiama. Pareigūnai pateikė apibendrintus duomenis pagal minėtas gatves.

„Pareigūnai iš gyventojų sulaukia informacijos ne tik apie pavienių asmenų ar grupių daromus karantino režimo pažeidimus, tačiau, nors ir ne itin dažnai, sulaukia ir informacijos apie galimai vykdomas veiklas, kurios šiuo metu pagal galiojančias karantino sąlygas negalimos.

Dėl sporto paslaugas teikiančios įmonės Varnių g. šiais metais buvo gautas vienas pranešimas (sausio mėnesio pabaigoje), kuriame teigta, kad galimai vykdoma karantino metu neleistina veikla. Pareigūnai buvo nuvykę į vietą, informacija nepasitvirtino. Taip pat, pakalbėjus su aplinkinių įstaigų darbuotojais, šie teigė į patalpas einančių asmenų nepastebėję.

Dėl sporto paslaugas teikiančios įmonės Kauno miesto centre, Vytauto prospekte, šiais metais buvo gauti keturi anoniminiai pranešimai (vienas – sausio mėnesio pabaigoje ir trys – vasario 1-osios vakare). Visais atvejais informacija tikrinta, tačiau nebuvo patekta į patalpas. Pareigūnai papildomai vyko įsitikinti, ar nevykdoma karantino metu negalima veikla. Nuvykus ir patalpose radus asmenų, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nemuno policijos komisariate pradėta administracinė teisena pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 str. 4 d.“, – teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė.


Komentaras

NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Gabrielė Kairaitytė ir Indrė Celiešiūtė:

NVSC Kauno departamentas dėl sporto klubo „Sportgates“ vykdomos veiklos  gavo du pranešimus: vasario 8 d. pranešimas buvo persiųstas SAM, o sausio 25 d. – iš kito pareiškėjo.

NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistės kartu su policija vasario 5 d. atliko valstybinę operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę, siekiant įvertinti sausio 25 d. skunde minimų faktų atitiktį – kaip yra laikomasi Vyriausybės 2020 m. lapkričio 4 d. nutarimo „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ nuostatų. Kontrolės metu sporto klubo „Sportgates“ durys buvo užrakintos ir specialistams patekti į vidų galimybės nebuvo, įeinančių ar išeinančių asmenų nenustatyta. Pažymime, kad NVSC darbuotojai patekti į vidų kaip slapti pirkėjai/lankytojai įgaliojimų neturi, todėl patikrinti ir įvertinti skunde nurodytus minimus faktus iš esmės negalėjo.

Dėl galimai vykdomos sporto klubo „Mangostanas“ veiklos 2021 m. skundų nebuvo gauta, tačiau 2020 m. balandžio 10 d., pirmojo karantino metu, iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato buvo gautas skundas dėl galimai vykdomos veiklos. Patikrinti nuvykus nepavyko, kadangi durys taip pat buvo užrakintos ir specialistams patekti į vidų galimybės nebuvo. Buvo kviesta policija, tačiau dėl aukščiau paminėtos tos pačios priežasties įvertinti skunde nurodytų minimų faktų negalėjome.

GALERIJA

  • Nelegali schema: kaip sportuoti per karantiną?
  • Nelegali schema: kaip sportuoti per karantiną?
  • Nelegali schema: kaip sportuoti per karantiną?
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Leninas

Komunistinės šiukšles, kaip jum neaišku, kad negalima riboti žmonių laisvės, ypač išgalvoto pavojingumo virusais, kur per dieną 29000 pasveiksta. Reiškia melavo, o ožiai tiki viskuo. Išjunkit tv pagaliau, eikit pasportuot gryno oro įkvėpti smegenys pradės veikti sovietai blin

Jusu vardas

Nebutu zurnalistai parsidave propagandistai butu normali sotuacija, viskas veiktu

Karantinas

Apskritai ivestas nes yra daug mizniu kaip Martynas, tevu uzduxintas paklusnutis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS