Statybinė technika grįžta į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną: prasideda realūs darbai | Diena.lt

STATYBINĖ TECHNIKA GRĮŽTA Į S. DARIAUS IR S. GIRĖNO STADIONĄ: PRASIDEDA REALŪS DARBAI

  • 30

Vie­nos lau­kia­miau­sių sta­ty­bų Kau­ne ir vi­so­je ša­ly­je po trum­pos pauzės įgau­na pa­grei­tį. Nau­jai ky­lan­čia­me S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no stadione įsi­bė­gė­ja veiks­mas: šią sa­vai­tę į te­ri­to­ri­ją at­vy­ko bend­ro­vės „Au­to­kaus­ta“ tech­ni­ka. Net­ru­kus kau­nie­čiai taps dar di­des­nių pokyčių liu­di­nin­kais: ap­link tarp­tau­ti­nius stan­dar­tus ati­tik­sian­tį stadioną iš es­mės pa­si­keis vi­sa pla­čiai ap­rė­pian­ti Ža­lia­kal­nio erd­vė.

Pag­rin­di­nis tarp di­džių­jų pro­jek­tų

„Nea­be­jo­ju, kad Kau­nas drau­ge su vi­sa Lie­tu­va ne­kant­riai lau­kia tos die­nos, kada rink­si­mės ste­bė­ti pir­mų­jų fut­bo­lo var­žy­bų S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no sta­dio­ne. Ji ar­tė­ja. Po užtru­ku­sios pau­zės vėl įsi­bė­gė­ja dar­bai – Kau­nas tu­rės tarp­tau­ti­nių stan­dar­tų sta­dio­ną. Ir čia tik vie­nas pro­jek­tų, ku­rie vis di­des­niu mas­tu vyks­ta mū­sų mies­te. Vi­sa tai bū­tų sun­kiai įma­no­ma be Vy­riau­sy­bės pa­ra­mos ir asmeniškai prem­je­ro Sau­liaus Skver­ne­lio pa­lai­ky­mo. Tai yra ga­ran­tas, kad svar­būs pro­jek­tai mies­te sėk­min­gai tęs­tų­si“, – kal­bė­jo Kau­no me­ras Vis­val­das Matijošaitis.

Jis pri­dū­rė, kad nau­jo­vės lau­kia ir ap­lin­ki­nių Ža­lia­kal­nio erd­vių gre­ta sta­dio­no: iš pa­grin­dų pa­si­keis vi­sa Spor­to gat­vės aikš­tė, čia pat iš­kils jau pro­jek­tuo­ja­mas leng­vo­sios at­le­ti­kos ma­nie­žas, šiuo me­tu tvar­ko­mas vie­nas mies­to sim­bo­lių – Ąžuo­ly­nas, pa­bai­gos link ar­tė­ja le­gen­di­nės spor­to ha­lės re­konst­ruk­ci­ja. Il­gai­niui sa­vo ei­lės su­lauks Dai­nų slė­nis.

Apž­velg­da­mas mies­te vyks­tan­čius di­džiuo­sius pro­jek­tus, V.Ma­ti­jo­šai­tis at­krei­pė dė­me­sį į bai­gia­mą sta­ty­ti nau­ją­ją le­do are­ną gre­ta „Girs­tu­čio“ spor­to cent­ro. Dar­bai star­tuo­ja ir Ne­mu­no sa­lo­je, kur ar­ti­miau­siu me­tu pra­si­dės van­dens sporto cent­ro prie „Žal­gi­rio“ are­nos bei vie­nin­te­lio ša­ly­je moks­lo mu­zie­jaus staty­bos.

Ne­ma­ža da­lis dar­bų at­lik­ta tie­siant nau­ją­jį til­tą į sa­lą, taip pat die­giant infrastruktū­rą Alek­so­to ino­va­ci­jų pra­mo­nės par­ko te­ri­to­ri­jo­je. Ši­lai­nių gy­ven­to­jai pro lan­gus ma­to ryš­kė­jan­čią sta­tyb­vie­tę Kur­šių gat­vė­je, kur ar­ti­miau­sio­mis dieno­mis bus pra­dė­ti klo­ti pa­ma­tai nau­jam vai­kų dar­že­liui.

Bend­ra in­ves­ti­ci­jų ver­tė į Kau­nui ir vi­sai Lie­tu­vai reikš­min­gus pro­jek­tus šiuo metu sie­kia apie 121 mln. eu­rų.

Rau­do­na kor­te­lė le­gio­nie­riams

Praė­ju­sių me­tų pa­bai­go­je S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no sta­dio­no sta­ty­bos pa­ty­rė neišven­gia­mą pau­zę. Kau­no sa­vi­val­dy­bė nu­trau­kė su­tar­tį su Tur­ki­jos įmo­ne „Kayi Const­ruc­tion“, ku­ri ne­si­lai­kė nu­ma­ty­to dar­bų gra­fi­ko, ne­su­ge­bė­jo už­tik­rin­ti sklan­daus sta­ty­bų tęs­ti­nu­mo.

„Kal­bant fut­bo­lo ter­mi­nais, ti­kė­jo­mės, kad le­gio­nie­riai iš Tur­ki­jos pa­tei­sins mū­sų ko­man­dos, tai yra vi­so Kau­no lū­kes­čius bei pa­dės siek­ti svar­baus re­zul­ta­to. Deja, taip neį­vy­ko. Te­ko iš­kel­ti gel­to­nas, o ga­liau­siai ir rau­do­ną kor­te­lę, kol priėjo­me iki disk­va­li­fi­ka­ci­jos. Pa­da­rė­me iš­va­das ir šian­dien esa­me ra­mūs žinoda­mi, kad vie­ną svar­biau­sių ob­jek­tų Kau­ne sta­to bū­tent kau­nie­čių įmo­nė „Au­to­kaus­ta“. Tai sa­vai­me yra pa­pil­do­ma at­sa­ko­my­bė ran­go­vams, kad vi­si darbai bū­tų at­lik­ti ne­prie­kaiš­tin­gai ir lai­ku“, – spor­ti­nė­mis są­vo­ko­mis apie netikėtas kliū­tis kal­bė­jo V.Ma­ti­jo­šai­tis.

Di­de­lė da­lis dar­bų jau pa­da­ry­ta: de­mon­tuo­ti su­si­dė­vė­ję ele­men­tai, gelžbetoninės tri­bū­nos, ap­švie­ti­mo stul­pai, švies­len­tė. Jau iš­ki­lu­sios VIP tribūnos, pa­sta­ty­ta au­to­mo­bi­lių aikš­te­lė. Bū­tent ties šiais ob­jek­tais ri­kiuo­ja­si staty­bi­nė tech­ni­ka ir dar­bi­nin­kai, tu­rė­sian­tys pra­tęs­ti, kas pra­dė­ta.

Bai­gia­mas kruopš­tus lig­šio­li­nių dar­bų ver­ti­ni­mas, ski­ria­mi at­sa­kin­gi pro­jek­to vado­vai, per­skai­čiuo­ja­mi kaš­tai. Nau­jie­ji ran­go­vai per rug­sė­jį pla­nuo­ja susitvarky­ti su smul­kes­niais pa­ruo­šia­mai­siais dar­bais, kad iš­kart vi­su pa­jė­gu­mu im­tų­si pli­ka aki­mi ma­to­mų po­ky­čių.

„Šiuo me­tu taip pat vyks­ta bai­gia­mie­ji pro­jek­ta­vi­mo dar­bai: de­ri­na­mos paskutinės su­bti­ly­bės, de­da­mi taš­kai ar­chi­tek­tū­ri­niuo­se spren­di­muo­se, diskutuo­ja­ma dėl men­kiau­sių sta­ti­nio niuan­sų su su­bran­go­vais. Praė­ju­sią savai­tę bu­vo at­lik­ti grun­to la­bo­ra­to­ri­niai ty­ri­mai tiks­liai si­tua­ci­jai iš­siaiš­kin­ti. Jų re­zul­ta­tai tu­rės reikš­mės to­les­nei dar­bų ei­gai. Spa­lį iš to­lo pa­si­ma­tys di­des­ni po­ky­čiai“, – ko­men­ta­vo bend­ro­vės „Au­to­kaus­ta“ di­rek­to­rius Juo­zas Kriau­čiū­nas.

Dė­me­sys kiek­vie­nai de­ta­lei

Sa­vi­val­dy­bės at­sto­vai į pro­ce­sus žvel­gia itin pre­ci­ziš­kai. Už kiek­vie­ną, net smulkiau­sią, dar­bą rei­ka­lau­ja­ma de­ta­lių ata­skai­tų su tiks­liai ap­skai­čiuo­tais kaštais. Taip sie­kia­ma, kad Vy­riau­sy­bės skir­tas fi­nan­sa­vi­mas ir mies­to lė­šos būtų pa­nau­do­tos kuo skaid­riau bei ra­cio­na­liau.

Kau­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus Vi­liaus Ši­liaus­ko tei­gi­mu, analo­giš­ka prak­ti­ka tai­ko­ma ir ki­to­se sta­ty­bo­se: „Kiek­vie­na­me gra­fi­ke de­ta­liai nu­ma­to­mos dar­bų apim­tys – tiek lai­ko, tiek pi­ni­gų at­žvil­giu. Pa­lai­ko­me nuo­la­ti­nį ry­šį su ran­go­vu ir bend­ra­dar­biau­ja­me kar­tu spręs­da­mi ky­lan­čius klau­si­mus, kad sta­ty­bų dar­bai ne­sus­to­tų ir vyk­tų mak­si­ma­liai sklan­džiai. Nes­ku­ba­me da­ry­ti papras­čiau­sių spren­di­mų, kiek­vie­na de­ta­lė čia yra svar­bi, nes šie ob­jek­tai Kaunui tar­naus il­gus me­tus.“

S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no sta­dio­ne nu­ma­ty­ta griau­ti se­nas konst­ruk­ci­jas. Sta­ty­bi­nis lau­žas bus ga­be­na­mas ato­kiau nuo mies­to cent­ro ir smul­ki­na­mas per­dir­bi­mui. Vi­sa tai da­ro­ma sie­kiant iš­veng­ti pa­pil­do­mo triukš­mo ir oro tar­šos tan­kiai apgyven­din­to­se mies­to te­ri­to­ri­jo­se.

Bai­gus te­ri­to­ri­jos va­ly­mą, bus lie­ja­mi pa­ma­tai ir sta­to­mos nau­jos konst­ruk­ci­jos. Dar šie­met pla­nuo­ja­ma iš­ties­ti in­ži­ne­ri­nius tink­lus ir už­deng­ti sto­gą, ap­sau­gant nuo kri­tu­lių šal­tuo­ju me­tų lai­ku.

Pa­si­tel­kia pro­fe­sio­na­lų pa­gal­bą

„Džiu­gi­na, kad da­bar­ti­niai ran­go­vai į pro­jek­tą žiū­ri at­sa­kin­gai, rink­da­mie­si sau į pa­gal­bą kiek­vie­nos sri­ties pro­fe­sio­na­lus: šil­do­ma aikš­tės dan­ga rū­pi­na­si vie­ni, o mo­der­nius bė­gi­mo ta­kus ties ki­ti. Sta­tant to­kio ly­gio ob­jek­tą, vi­si pri­va­lo da­ry­ti tai, ką iš­ma­no ge­riau­siai. Pir­miau­sia vi­sos smulk­me­nos pro­jek­tuo­ja­mos ir derina­mos su FI­FA, UE­FA, IAAF or­ga­ni­za­ci­jo­mis, tik ta­da pra­de­da­mi rea­lūs dar­bai“, – aiš­ki­no Kau­no sa­vi­val­dy­bės Sta­ty­bos val­dy­mo sky­riaus ve­dė­jas Vigiman­tas Ab­ra­ma­vi­čius.

Per pa­sta­ruo­sius ke­le­rius me­tus nuo mo­men­to, kai bu­vo pa­reng­tas pir­ma­sis pro­jek­to va­rian­tas, kei­tė­si ne tik ar­chi­tek­tū­ri­nė da­lis, bet ir sta­ty­bos dar­bų kaštai. Tam įta­kos tu­rė­jo nau­ji tarp­tau­ti­nių spor­to fe­de­ra­ci­jų rei­ka­la­vi­mai dėl kelia­mų aukš­tes­nių stan­dar­tų.

Kei­tė­si sta­dio­no ap­švie­ti­mo, var­žy­bų fil­ma­vi­mo ir ko­men­ta­vi­mo pa­tal­pų nor­mos, rei­ka­la­vi­mai ek­ra­nų raiš­kai bei ki­toms de­ta­lėms. Dau­giau kaip 15 tūkst. vie­tų tribū­nas tu­rė­sian­čia­me sta­dio­ne, be aukš­to ran­go spor­to var­žy­bų, vyks ir įvai­rūs pra­mo­gi­niai ren­gi­niai. Tam rei­kė­jo už­tik­rin­ti di­des­nę elekt­ros tie­ki­mo ga­lią, apsispręs­ti dėl tvir­tes­nių dan­gų klo­ji­mo.

Po re­konst­ruk­ci­jos sta­dio­nas taps mo­der­nia aukš­čiau­sius stan­dar­tus atitinkančia spor­to ir lais­va­lai­kio erd­ve, ku­ri nea­be­jo­ti­nai pa­si­tar­naus nacionaliniu mas­tu.

GALERIJA

  • Statybinė technika grįžta į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną: prasideda realūs darbai
  • Statybinė technika grįžta į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną: prasideda realūs darbai
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

mumu

Aplink stadioną visus takus gali pakišti po stogu

kas per kaunieciai

Matosi, kad ten viskas po pigiaja vyksta. Kaunietiskai. Ukiskai. Net nutrupejusi sutrukinejusi gelzbetoni palieka, mat jis tinkamas :)

statybu gidas

PACIOJ STATYBU PRADZIOJ GARSIAI SAKIAU KODEL TURKAI NEJAU SAVU STATYBINIU KOMPANIJU NETURIM
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS