Statyboms keliami reikalavimai Kauno rajone negalioja? | Diena.lt

STATYBOMS KELIAMI REIKALAVIMAI KAUNO RAJONE NEGALIOJA?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Kauno dienos" paviešintas šiurkštus statyboms keliamų reikalavimų pažeidimas Juozo Lukšos gimnazijoje – ledkalnio viršūnė. Po rekonstrukcijų durų negalėjo praverti dar bent du Kauno rajono objektai, už kurių statybas bendrovei "Avona" sumokėti milijonai.

Bandė menkinti problemą

Iki šiol tinkamais naudoti nėra pripažinti ne tik Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos, bet ir Ringaudų pradinės mokyklos bei Garliavoje esančios Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos pastatai.

Visus šiuos objektus jungia bendras vardiklis: darbų užsakovas – Kauno rajono savivaldybė, rangovas – bendrovė "Avona".

Už šiuos tris darbus savivaldybė "Avonai" atseikėjo milijonus eurų, tačiau iki šiol nė vienas pastatas negalėjo būti naudojamas pagal paskirtį. Darbuotojus ir moksleivius bei bibliotekos lankytojus į rekonstruotas patalpas buvo galima įleisti tik po to, kai projekto įgyvendinimą ir darbų kokybę įvertins iš daugiau kaip dešimties skirtingų įstaigų specialistų suburta Valstybinė komisija. Tai nepadaryta iki šiol.

Kauno rajono savivaldybė bandė menkinti problemą pranešdama, kad statybos darbai dažnai stringa dėl įvairių priežasčių, o pastatų tinkamumą naudoti pagrindžiančių dokumentų nebuvimas netrukdo įstaigų veiklai. Tačiau, dienraščiui parašius apie padėtį Juozo Lukšos gimnazijoje, procesai ėmė vystytis žaibišku greičiu – į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI) jau kreiptasi dėl abi švietimo įstaigas tikrinsiančių valstybinių komisijų sudarymo.

"Savivaldybė sunerimo, išsigando, ir labai operatyviai sureagavo. Man keista, kodėl jie to nepadarė anksčiau. Įdomiausia, kokiu būdu jie išleistas lėšas deklaravo. Darbų priėmimo–perdavimo aktas yra, bet norint atsiskaityti visada teikiamas papildomas dokumentas, parodantis, kad objekto statyba tikrai užbaigta. Šiais atvejais to nėra", – stebėjosi VTPSI viršininkės pavaduotojas Aidas Valys.

"Avonai" pervestos ne tik savivaldybės, bet ir ES lėšos. Savivaldybė teigė, kad Juozo Lukšo gimnazijos rekonstrukcijai finansavimą skyrusi Lietuvos verslo paramos agentūra atliko patikrinimą, kurio metu jokių pažeidimų nerado. Lieka neaišku, kokiu pagrindu buvo pervestos visos lėšos, nes, kol pastatas nepripažįstamas tinkamu naudoti, statybos nėra baigtos, sutartis neįvykdyta.

Apie statybas nepranešė

"Avona" bandė žurnalistus suklaidinti. Pradėjus domėtis Juozo Lukšos gimnazijos rekonstrukcija, bendrovės vadovas Česlovas Zabarauskas tikino, kad visos procedūros sėkmingai užbaigtos. Tik vėliau, kai nebebuvo kur trauktis, "Avona" nurodė, kad kaltininkų reikia ieškoti savivaldybėje.

Panašiai bendrovės atstovai elgėsi ir domintis Ringaudų pradinės mokyklos rekonstrukcija – bandė įtikinti, kad statybos procesai sėkmingai užbaigti ir suderinti – atsiuntė savivaldybės, "Avonos" ir mokyklos atstovų pasirašytą Pripažinimo tinkamu naudoti aktą, tačiau šis dokumentas nieko nevertas.

"Tai yra vidinis Kauno rajono savivaldybės popierėlis, skirtas įvertinti darbus, bet neturintis nieko bendra su statinio pripažinimu tinkamu naudojimui", – paaiškino anonimu pageidavęs likti ilgametis savivaldybės darbuotojas.

Šiuos žodžius patvirtino ir VTPSI, informavusi, kad rekonstrukcijos užbaigimo akto nėra. Maža to, inspekcijai net nepranešta apie pagal statybos leidimą pradėtą rekonstrukciją, o tai yra dar vienas šiurkštus pažeidimas.

Kaltųjų paieška

Po "Kauno dienos" straipsnio apie Juozo Lukšos gimnaziją Kauno rajono savivaldybė šiam atvejui tirti subūrė specialią darbo grupę. Dar prieš pirmąjį jos posėdį savivaldybė išplatino pranešimą, kad statybos proceso nebuvo galima tinkamai užbaigti dėl "Avonos" kaltės.

Vėliau versija pasikeitė – neva "Avona" dokumentus pateikė, tačiau juos atidavė ne užsakovui – savivaldybei, o J.Lukšos mokyklos administracijai, kuri nepasirūpino, kad dokumentacija pasiektų adresatą.

Darbo grupė savo išvadose rekomenduoja įvertinti trijų asmenų veiklą: savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Irenos Marcinkevičienės, Aplinkos skyriaus vedėjo pavaduotojo Andrėjaus Žukausko ir gimnazijos direktoriaus Vidmanto Vitkausko.

Kodėl valstybinė komisija nevertino Ringaudų mokyklos ir bibliotekos rekonstrukcijų, savivaldybė nė nesiteikė aiškinti.

"Aplaidumo faktai akivaizdūs. Bet kas dėl to nukentėjo? Visos trys įstaigos sėkmingai funkcionuoja, žmonės jomis džiaugiasi. Visi formalumai netrukus bus sutvarkyti, kaltininkai nubausti", – atsakė Kauno rajono mero Valerijaus Makūno patarėjas Edmundas Mališauskas, paklaustas, kodėl susiklostė tokia padėtis.

Aplaidumo faktai akivaizdūs. Bet kas dėl to nukentėjo? Visos trys įstaigos sėkmingai funkcionuoja, žmonės jomis džiaugiasi.

Ši istorija atskleidė milžiniškas kontrolės mechanizmo spragas. Mokyklos yra ypatingos svarbos objektai, kuriuose įvairios institucijos revizijas daro reguliariai. Visos dievagojosi, kad apie tai, jog įstaigos nepripažintos tinkamos naudoti, nežinojusios. Neva tikrinti valstybinės komisijos pasirašyto akto jos neprivalo. Kiek galėtų būti dar naudojamų, bet nepriduotų objektų savivaldybės teritorijoje, teigė nežinantys ir negalintys sužinoti nei savivaldybės, nei VTPSI tarnautojai.

Keistas vilkinimas

Kauno rajono savivaldybei teks atsakyti, kodėl eksploatuojami pastatai, kurie nepripažinti tinkami naudoti. Skaudžius padarinius gali pajusti ir "Avona". Savivaldybė po "Kauno dienos" straipsnio informavo, kad gali būti inicijuojamas "Avonos" įtraukimas į Nepatikimų tiekėjų sąrašą. Jame atsidūrę rangovai iš viešųjų pirkimų Lietuvoje gali būti eliminuojami net iki trejų metų.

Pastatų pripažinimą tinkamais naudoti gali apsunkinti tai, kad nuo realių statybos darbų užbaigimo jau praėjo ne vieni metai. Pastatai dėvėjosi, per tą laiką pasikeitė kai kurie statybų reikalavimai.

"Iš esmės valstybinė komisija tikrins, ar viskas padaryta pagal projektą, kuris buvo paruoštas pagal tuo metu galiojusius reikalavimus. Tačiau tarnybos gali nurodyti vėliau padaryti pakeitimus pagal naujus reikalavimus", – aiškino A.Valys.

Jis taip pat stebėjosi, kodėl "Avona" nebuvo suinteresuota ir neskubino tarnautojų, kad valstybinės komisijos būtų suburtos kuo greičiau. Atsakomybę už pastatus savivaldybė prisiims tik po to, kai visos procedūros užbaigtos, tačiau tik tada turėtų įsigalioti garantinis laikotarpis, per kurį "Avona" įsipareigoja taisyti galintį išlįsti broką.

Prašymą gali atmesti

"Avonos" abejingumą galėtų paaiškinti žurnalistus pasiekusi nepatvirtinta žinia, kad Juozo Lukšos gimnazijos atveju valstybinės komisijos kviesti neskubėta, nes ji gali aptikti šiurkščių pažeidimų. Tačiau tokios informacijos patikrinti nepavyko – savivaldybė ir "Avona" nepateikė tai galinčių paneigti ar patvirtinti dokumentų, nors "Kauno diena" jų prašė ne vieną kartą.

Nepatvirtintais duomenimis, apie įtartinus darbus gimnazijoje specialiosioms tarnyboms pranešta.

VTPSI jau pateiktas prašymas išduoti Juozo Lukšos gimnazijos statybos užbaigimo aktą, tačiau inspekcija procedūroms neleido įsibėgėti, nes prašyme trūksta duomenų. Reikalaujama prašymą patikslinti arba jis bus atmestas.

Laimi susijusios įmonės

Specialiųjų tyrimų tarnybos dėmesio buvo sulaukusi ir bibliotekos rekonstrukcija. Kai ji dar tik buvo pradedama, prieš dešimtmetį, dienraštis rašė, kad objektui statyti skirtų lėšų pervedimai ir jų panaudojimas sukėlė daug klausimų.

"Pavyzdžiui, nebuvo sudėti langai, neuždengtas stogas, tačiau pinigai sumokėti. Keičiant projektą, kitus dokumentus, mėginama dirbti prasčiau, nei buvo numatyta tarybos. Vaizdžiai tariant, savivaldybė sumokėjo už prabangius natūralius kailinius, o jai bandoma įbrukti rusišką fufaiką", – tada dienraščio žurnalistams sakė tuometis Kauno rajono savivaldybės tarybos narys Artūras Orlauskas.

Tuo metu "Avonos" vadovo Č.Zabarausko žmona Regina Zabarauskienė dirbo rajono savivaldybės Urbanistikos skyriuje.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje ir šio dešimtmečio pradžioje Kauno rajono savivaldybė su "Avona" dirbo labai intensyviai. Tačiau tikrieji bendradarbiavimo mastai gali būti ir nežinomi. "Avona" teigia, kad per pastarąjį dešimtmetį laimėjo devynis savivaldybės skelbtus konkursas. Pastaroji atsakė, kad turi duomenų tik apie keturis.

"Avona" galbūt galėjo dalyvauti ir laimėti daugiau Kauno rajono savivaldybės skelbtų konkursų, tačiau tokios informacijos Kauno rajono savivaldybė nerenka ir nesistemina", – rašoma savivaldybės atsiųstame rašte.

Iš turimų duomenų matosi, kad šį dešimtmetį "Avona" naujų sutarčių su Kauno rajono savivaldybe nėra sudariusi, tačiau per pastarosios skelbtus viešuosius pirkimus gerai sekasi bendrovėms, kurios su "Avonos" vadovybe susijusios ne tik darbo santykiais, bet ir giminystės ryšiais.

GALERIJA

  • Ringaudų pradinė mokykla
  • Statyboms keliami reikalavimai Kauno rajone negalioja?
  • Statyboms keliami reikalavimai Kauno rajone negalioja?
  • Juozo Lukšos gimnazija
  • Statyboms keliami reikalavimai Kauno rajone negalioja?
  • Garliavos viešoji biblioteka
  • Č.Zabarauskas
Vilmanto Raupelio ir Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Akvilė

Kaip gali dėtis tokie dalykai, juk Kauno raj. jau kelinti metai pirmauja respublikoje tarp kitų rajonų. Gal reikia p0asidomėti dėl skaidrumo ir efektyvumo panaudojant lėšas.

tevas

Pasirode statybininkai, tik kas uz tai mokes

skaitytojas

Kur dalyvauja dideli pinigai istatymai negalioja, greitai viskas bus uzmirsta, neatlikus jokio tyrimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS