Studentai savo lėšomis siūlo pastatyti paminklą | Diena.lt

STUDENTAI SAVO LĖŠOMIS SIŪLO PASTATYTI PAMINKLĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno savivaldybė sulaukė VDU filosofijos studentų draugijos "Agora" prašymo, kad jai būtų leista įamžinti žymaus filosofo Emanuelio Levino atminimą.

Studentai norėtų, kad dabartinė Spaustuvininkų g. būtų pervadinta E.Levino g., o Spaustuvininkų ir Kęstučio g. sankryžoje suformuotas skveras, kuriame jie savo iniciatyva ir lėšomis tą skverą sutvarkytų ir ten pastatytų paminklą pasaulyje garsiam mąstytojui.

Šiuo metu Spaustuvininkų g., kur gyveno E.Levinas, kabo tik memorialinė lenta, kuri buvo atidengta minint filosofo 100-ąsias gimimo metines. Anot "Agoros" atstovų, be šios lentos, daugiau ženklų, kad filosofas gimė, augo ir mokėsi Kaune, nėra.

"Gavome atsaką iš savivaldybės, kad mūsų pasiūlymas bus svarstomas liepos mėnesį", – sakė filosofijos studentų draugijos "Agora" pirmininkas Mantas Davidavičius.

Pasak jo, projekto imtis pastūmėjo kita sėkminga filosofijos studentų iniciatyva "100x100". "Tuomet su rektoriumi buvo sutarta, kad bus skirta vieta Filosofijos skaityklai, jeigu mes patys surinksime lėšų knygoms įsigyti. Šimtas žmonių paaukojo po 100 litų ir skaitykla buvo įkurta", – M.Davidavičius teigė, kad lėšos E.Levino paminklui bus renkamos panašiu principu.


Vienas žymiausių mąstytojų

Kreipimesi į Kauno merą Andrių Kupčinską VDU filosofijos studentų draugija "Agora" pažymi, kad kaunietis E.Levinas (1906–1995) yra neabejotinai iškiliausias visų laikų iš Lietuvos kilęs filosofas. Jeanas Lucas Marionas tvirtina, kad XX a. Prancūzijoje buvo "du iškilūs filosofai: Bergsonas ir Levinas", Pasaulio žydų kongresas jį apibūdino kaip filosofą, "kuris niekuomet nenustojo ieškoti pasaulinės moralės po holokausto", o daugkartiniai Kanų laureatai režisieriai broliai Dardenne’ai Levino filosofiją įvardija kaip savo filmų įkvėpėją. Nors pats Emanuelis Levinas ir pasitraukė į Vakarus, jo šeima – tėvai Jechielis ir Dvoira bei broliai Borisas ir Aminodovas – žuvo per holokaustą Kaune.

Spaustuvininkų g. gale ant namo sienos kabo atminimo lentos dviem kalbomis –  lietuvių ir prancūzų. E.Levino, didžiąją dalį savo gyvenimo praleidusio Prancūzijoje, lietuviška kilmė mažai kam žinoma.

GALERIJA

  • Studentai savo lėšomis siūlo pastatyti paminklą
  • Studentai savo lėšomis siūlo pastatyti paminklą
Evaldo Virkečio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rega

ŠAUNUOLIAI STUDENTAI!

Bravo, vaikai!

Puiki iniciatyva, bravo jaunuoliams.

Puiki idėja

Sėkmės įgyvendinti. Gal bus galima ateit į skverelį, prisėst ir su Levinu kartu pamąstyt. :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS