NASA dirbantis studentas: mane supa aukščiausio lygio specialistai | Diena.lt

NASA DIRBANTIS STUDENTAS: MANE SUPA AUKŠČIAUSIO LYGIO SPECIALISTAI

"Galbūt kosmosas šiuo metu ir yra toks įdomus dėl to, kad bet kuriuo metu galime sužinoti, jog mūsų įtikėtos teorijos yra neteisingos ir mūsų turimos įspūdingiausios medžiagos yra nebe tokios ir įspūdingos", – sako NASA šiuo metu dirbantis Kauno technologijos universiteto (KTU) studentas Tomas Narbuntas. Neeilinę stažuotę pelnęs vaikinas dirbs aeromechanikos skyriuje, čia atliks aerodinaminius eksperimentus vėjo tuneliuose ir analizuos įvairių tyrimų rezultatus.

Svajojo jau gimnazijoje

T.Narbuntas studijuoja mechanikos inžineriją. Tai yra gana plati sritis, tačiau būtent aeromechanika vaikinui užsiimti anksčiau neteko. "Universitete su draugais esu atlikęs kompozitinių medžiagų mechaninių charakteristikų tyrimus, esu "Formula Student" projekto iniciatorių komandos narys – siekiame sukurti formulės dizainą ir įtraukti mūsų universitetą į šį tarptautinį projektą. Šiuo metu dirbame kurdami formulės kėbulo konceptinį 3D modelį", – pasakoja studentas.

Jis iki šiol dvejus metus taip pat dirbo įmonėje "Littlefuse". Jo pareigos – mokslinių tyrimų ir plėtros skyriaus inžinierius dizainierių-konstruktorių komandoje. "Darbe tenka atlikti įvairias užduotis, susijusias su automobilių jutiklių mechanine dalimi, kurti testavimo įrenginius ir daug domėtis apie plastiko, metalo ar kitų medžiagų gamybos technologijas", – dalijasi T.Narbuntas.

Apie galimybę atvykti į NASA ir išbandyti savo jėgas jis sužinojo dar mokydamasis gimnazijoje. Nuo tada vaikinas svajojo čia patekti. "Būtent apie šią stažuotę išgirdau universitete iš anksčiau dalyvavusių studentų ir nuo tada siekiau patekti pats. Tai yra Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojama ir finansuojama programa Lietuvos studentams. Atranka susideda iš paraiškos teikimo ir motyvacinio pokalbio etapų. Galiausiai po sėkmingo MITA konkurso siunčiau savo motyvacinį laišką į NASA ir laukiau jų atsakymo", – pasakoja T.Narbuntas.

Aplinka čia išties patinka, ypač stebina aplink dirbantys žmonės.

Stažuotė prasidėjo rugpjūčio 26 d. ir truks iki gruodžio 13 d. Kalifornijoje esančiame NASA Ames tyrimų centre KTU studentas dirbs aeromechanikos skyriuje, dalyvaus keliuose projektuose. "Visi mano darbai bus susiję su vertikaliai kylančiais ir besileidžiančiais orlaiviais (VTOL), dar tiksliau, su jų rotoriais, sparnais – atliksiu aerodinaminius eksperimentus vėjo tuneliuose, analizuosiu ir tinkamu būdu atvaizduosiu tyrimų rezultatus, atliksiu ir projektavimo, modeliavimo darbų testavimo įrangai", – vardija jis.

Sugrįžimas į Mėnulį

Šį MITA 2019 m. organizuojamą konkursą iš viso laimėjo keturi iš 30-ies besivaržiusių Lietuvos studentų: T.Narbuntas, jo draugas, taip pat KTU studentas Deividas Čelkys, Justina Gineitytė iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir Juzefas Kučinskis iš Vilniaus universiteto (VU). "Žinoma, studentai iš kitų valstybių taip pat turi galimybę prisijungti. Susipažinome su praktikantais iš Meksikos, Portugalijos, Pietų Korėjos ir, žinoma, JAV. Tikriausiai yra ir daugiau, tačiau su visais pabendrauti dar nespėjau", – prisipažįsta T.Narbuntas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tik dvylika pasaulio šalių – Australija, Brazilija, Izraelis, Jordanija, Meksika, Lietuva, Portugalija, Pietų Afrikos Respublika, Pietų Korėja, Švedija, Trinidadas ir Tobagas bei Jungtiniai Arabų Emyratai – ir Europos kosmoso agentūra turi sutartis su NASA bei gali siųsti savo studentus į vasaros ir rudens stažuotes.

"Tai ne tik mano pirmas kartas NASA, bet ir apskritai JAV. Aplinka čia išties patinka, ypač stebina aplink dirbantys žmonės – visi yra itin draugiški, besišypsantys ir nuolat nusiteikę bent trumpai pakalbėti. Labai malonu su jais bendrauti, nes galima daug išmokti, sužinoti ir lengviau susipažinti su NASA ar pačių Valstijų kultūra. Kalbant apie mokslą, žmonės čia itin protingi, visi yra aukščiausio lygio savo srities specialistai, visad stebina jų genialios idėjos ir sprendimų pritaikymas praktikoje. Nuostabi patirtis vien būti šalia jų ir semtis idėjų. Tai tikrai puiki vieta pamatyti ir prisidėti prie vienų iš sudėtingiausių ir pažangiausių technologijų kūrimo", – džiaugiasi T.Narbuntas.

Stažuotę laimėjęs studentas sako, kad atsakyti, į ką šiandien koncentruojasi NASA, yra labai sunku, nes tai yra didelė organizacija, turinti daugybę įvairiausių padalinių ir, žinoma, tikslų. "Visos vykdomos veiklos, aišku, orientuotos į žmonijos žinių plėtimą, svarbių tyrimų vykdymą pasauliui aktualiausiose srityse. Galbūt vienas iš įdomiausių konkrečių tikslų šiuo metu yra misija "Artemis" (Artemis yra graikų deivė, Apollo sesė dvynė), kurios siekis – naudojantis pažangiausiomis technologijomis sugrįžti į Mėnulį ir ten atlikti tyrimus, svarbius ateities misijoms. Taip pat šios misijos metu žingsnius ant Mėnulio paviršiaus žengs ir pirmoji moteris – tai dar labiau pagrindžia misijos pavadinimą", – pasakoja T.Narbuntas.

Šiuo metu didelis dėmesys skiriamas sistemai, kuri galėtų sėkmingai pasiekti kosmosą ir grįžti atgal, kurti, tobulinti. "Kaip sekasi šią sistemą kurti ir tobulinti, plačiai papasakoti negaliu, tačiau, atsižvelgiant į anksčiau minėtą Artemis misiją ir informacijos apie ją gausą internete, galima manyti, kad visi darbai vyksta pagal planą. Šios sistemos tobulinimas itin reikšmingas žmonijai, nes tai galiausiai atvers kelią išsamesniems kosmoso tyrimams. Galimybė išskraidinti mokslininkus į kitas planetas ir suteikti jiems tiesioginį kontaktą su tyrimų objektais užtikrintų daug efektyvesnį ir naudingesnį darbo procesą bei gerokai paspartintų žinių kaupimą", – neabejoja jaunasis tyrėjas.

Marso kolonizacija vien dėl smalsumo, tikiuosi, kažkada taps realybe ir mes galėsime išvysti visiškai naują, lakios vaizduotės kol kas reikalaujančią aplinką.

Marso kolonizacija

Šių dienų išradėjas, inžinierius, verslininkas ir filantropas Elonas Muskas ne tik sukūrė nūdienos automobilių pramonės revoliucionierius – "Tesla" elektromobilius, bet ir valdo "SpaceX" aeronautikos bendrovę, kuri įkurta siekiant sumažinti kosmoso kelionių kainas ir įgyvendinti Marso kolonizaciją.

"SpaceX" pastaraisiais metais aktyviai vykdo bandymus, kuriais mėginama sukurti sistemą, padėsiančią raketoms pasiekti kosmosą ir vėl grįžti į Žemę. Kol kas tokia sėkminga daugkartinio veikimo sistema dar neveikia.

"Mane E.Musko iniciatyvos labai džiugina, nes šie tyrimai duoda didžiulės naudos visam pasauliui ir gerokai supaprastina kosmoso tyrimus. Kadangi tai yra itin brangi sritis, šitokios investicijos ir iniciatyvos labai padeda bendradarbiaujant pasiekti aukščiausių rezultatų", – sako T.Narbuntas.

"Marso kolonizacija vien dėl smalsumo, tikiuosi, kažkada taps realybe ir mes galėsime išvysti visiškai naują, lakios vaizduotės kol kas reikalaujančią aplinką. Apie šio nuotykio kainą spėlioti dar nedrįstu, tačiau manau, kad taupyti jau galima pradėti. Be to, yra dar vienas niuansas – kelionės į Marsą ar bet kur kitur toli už mūsų planetos ribų, kad ir kaip intriguojančiai skamba, reikalauja ne tik sunkiai suvokiamų investicijų, bet ir didžiulio fizinio pasirengimo, tad laukiant, kol jos bus prieinamos platesnei auditorijai, galime pradėti labai aktyviai sportuoti ir stiprinti savo raumenis", – ne tik apie milžiniškus finansus primena jis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Stulbinančios medžiagos

Neištyrinėtas kosmosas gali atverti naujų kelių. "Man, kaip mechanikos inžinieriui, būtų labai smagu sužinoti, kad mokslininkai iš kosmoso gali atgabenti naujų, stulbinančiai gerų savybių medžiagų, kurias pats galėsiu ištirti ir panaudoti pažangiausiems prietaisams kurti, sukonstruoti lengviausią ir saugiausią automobilio kėbulą ar neišsikraunančią telefono bateriją", – svajoja T.Narbuntas.

"Galbūt kosmosas šiuo metu ir yra toks įdomus dėl to, kad bet kuriuo metu galime sužinoti, jog mūsų įtikėtos teorijos yra neteisingos ir mūsų turimos įspūdingiausios medžiagos yra nebe tokios ir įspūdingos. Mokslininkų tyrimai už Žemės ribų yra tokie intriguojantys, nes galime tik spėlioti, kas laukia neištyrinėtuose plotuose ir laukti siurprizų", – svarsto jis.

Grįžęs į Lietuvą T.Narbuntas žada toliau kibti į darbus, atlikti tolesnius medžiagų tyrimus universitete. "Tęsiu darbą "Littelfuse" ir, labai tikiuosi, bendradarbiausiu su savo naujais draugais, kolegomis iš NASA, kartu vykdysiu tyrimus ir taip atnešiu naudą Lietuvai ir savo universiteto bendruomenei", – optimizmu trykšta JAV viešintis studentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

'raketa'

keisciausia,amerikonai menuli su visureigiais,vazinejo ,ir kitokios tehnikos ten 'nubogine' buvo ,bet kur ji liko ten, ar parsibogino,o keisciausia kaip visa tai sutalpindavo i 'raketas' ir dar tamsioje Menulio puseje ,kur nebuvo imanoma turet jokio rysio su zeme su tu dienu rysio priemonemis ,turbut del to kad niekas nesektu su teleskopais is Zemes ..??? Moka jankiai kurt pasakeles ir filimukus,su tu dienu tehnologijomis, bet zmogus nori tiki nori pasakomis.

NASA visi ,,auksciausio lygio specialistai,,,

issisiepe laukia kol atvaziuos rusas baiges mokslus rusijoj , atvez idejas...ir jas parduos uz kelis simtus doleriu , kuriu deka ,,,auksciausi NASA specialistai ,, taps propesorais ir pasaulinio masto auksciausiais specialistais.......nes baige kembridzus, oxsvardus, --gali gerai zaist krepsiny ,ar futbola bet skaityt rasyt sekasi labai sunkiai.........

Senuks

Mum žadejo keliones i žvaigždes kur tai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS