Studentė iš Ukrainos: čia ramu | Diena.lt

STUDENTĖ IŠ UKRAINOS: ČIA RAMU

  • 0

Kitais metais Sofiia Boichenko Kauno technologijos universitete (KTU) baigs naujųjų medijų kalbos studijas, o ateityje svajoja dirbti rinkodaros specialiste. „Man patinka Lietuvoje – čia ramu“, – sako studentė iš Ukrainos.

Baigusi vidurinę mokyklą, Sofiia rinkosi šalį, kurioje norėtų siekti aukštojo mokslo. Iš visų galimybių Europoje labiausiai išsiskyrė Lietuva – panaši kultūriškai, netolima ir nelabai brangi.

Kaip pati teigia, ją patraukė studijų programos naujųjų medijų kalba dalykų įvairovė: kalbotyros, medijų ir užsienio kalbų dermė. Be to, universitete ji galėjo studijuoti ir švedų kalbą, kuri Sofiią visada domino.

2022 m. vasario 24 d., Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Sofiia pagal „Erasmus“ mainų programą studijavo Švedijoje. Vis dėlto, paklausta, ar nenorėjo likti tolesnėje ir iš pažiūros saugesnėje Skandinavijos šalyje, Sofiia sako – ne.

„Švedija – tikrai gera šalis, bet tuo metu man buvo labai sunku, jaučiausi prislėgta ir įstrigusi ten“, – sako Sofiia.

Paskui ji praleido vieną semestrą Graikijoje, iš ten ir vėl grįžo į Lietuvą, supratusi, kad ši šalis jai patinka labiausiai. Studentė atskleidžia, kad viena iš priežasčių, dėl kurių grįžo į Lietuvą, yra mūsų šalies dvasinis ir fizinis artumas Ukrainai.

Mūsų šalys panašios, bet ne tokios pačios.

„Mūsų šalys panašios, bet ne tokios pačios“, – šypsosi Sofiia, atkreipdama dėmesį į lietuvišką šaltumą ir santūrų požiūrį į užsieniečius. Vis dėlto ji įsitikinusi, kad kelionės ir bendravimas su tarptautine bendruomene išmoko lietuvius atvirumo kitataučiams.

Sofiia vertina lietuvišką tautinį pasididžiavimą ir įsipareigojimą saugoti tradicijas ir paveldą, ji žavisi žmonių pastangomis puoselėti unikalų šalies kultūrinį palikimą. Pasak Sofiios, šiuos turtus labiausiai atskleidžia liaudies šventės, tradiciniai amatai ir virtuvė, ypač du jos mėgstamiausi patiekalai – vėdarai ir cepelinai.

Ukrainietė studentė nemoka už studijas KTU. „Esu dėkinga už paramą ir be galo laiminga, kad kol kas visko nepraradau. Yra žmonių, kuriems palaikymo reikia labiau nei man“, – mano Sofiia.

Sofiia yra viena iš studenčių, tapusių 2023–2024 m. KTU priėmimo kampanijos veidu.

„Niekada nelaikiau savęs tinkama būti modeliu, tad ši fotosesija tikriausiai buvo didžiausias asmeninis šių metų pasiekimas – plakatai su mano veidu kabo visame Kaune ir internete! Nereikia nė sakyti, kad tėvai manimi nepaprastai didžiuojasi, jie rodo tas nuotraukas visiems draugams ir giminaičiams. Nors visada sakiau, kad planuoju dirbti reklamos srityje, niekada nemaniau, kad šią karjerą pradėsiu nuo modelio darbo“, – juokiasi Sofiia.

Gairės: Sofiia Boichenko, ukrainietė, studentė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS