Svečiai sėmėsi patirties | Diena.lt

SVEČIAI SĖMĖSI PATIRTIES

  • 0

Vaikų maitinimo organizavimas Kauno rajono mokyklose jau kuris laikas pateikiamas kaip sektinas pavyzdys šalies ugdymo įstaigoms. Birželio 4 d. pasisemti gerosios patirties šioje srityje atvyko Jurbarko savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius su komanda.

Neseniai moderniai atnaujintoje valgykloje Babtų gimnazijoje delegaciją priėmė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, gimnazijos direktorė Renata Liagienė ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė.

„Mūsų situacija tokia, kad šiemet pereiname iš centralizuoto mokinių maitinimo ir planuojame grįžti prie to, kad kiekviena mokykla turėtų savo valgyklą. Kyla nemažai klausimų, todėl įdomu būtų sužinoti apie jūsų maitinimo sistemą: kaip jūs tai darote, kaip aptarnaujate, kaip vykdote priežiūrą“, – sakė Jurbarko rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Aušra Baliukynaitė.

Už maitinimo organizavimą Kauno rajono ugdymo įstaigose atsakinga Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ž. Narbutienė svečiams pristatė, kad pakaunėje vaikų maitinimas organizuojamas 47 įstaigose, kuriose šiuo metu mokosi 15 704 vaikai. Kasmet didėja mokinių, gaunančių nemokamus pietus, skaičius. Nemokamai valgo 4 249, arba apie 35 proc. mokinių. Visiems priešmokyklinukams, pirmokams ir antrokams (3 398 vaikams) skirtas nemokamas maitinimas, nevertinant šeimos pajamų.

„Kasmet kryptingai tobuliname maitinimo paslaugą, kad ji visiškai atitiktų tėvų ir mokinių lūkesčius. Modernizuojame virtuves ir jų įrangą, toliau mokyklose diegiame švediško stalo principą, aktyviai dalyvaujame įvairiose ES ir nacionalinėse programose, skatinančiose sveikatai palankesnę vaikų mitybą, atnaujiname ir giliname virėjų žinias“, – pasakojo Ž. Narbutienė.

Svečiams buvo sudaryta galimybė ne tik stebėti mokinių maitinimo procesą, apžiūrėti virtuvės technologinę įrangą ir moderniu stalu atsinaujinusią valgyklą, bet kartu ir padegustuoti mokyklinius pietus.

V. Makūnas pastebėjo, kad, kalbantis su vaikais, jie labiausiai džiaugiasi galimybe patiems pasirinkti ir įsidėti maistą, norimo dydžio porciją.

„Galime matyti, kad, taikant švedišką stalo modelį, pagerėjo mokinių sveikos mitybos įgūdžiai, valgymo kultūra, vaikai tapo savarankiškesni, sumažėjo socialinė atskirtis ir atsakomybė už nesuvalgytą maistą. Skaičiuojame, kad maisto atliekų mokyklose sumažėjo net 80–90 proc.“, – džiuginančiais rezultatais dalijosi Ž. Narbutienė.

Svečiai iš Jurbarko rajono džiaugėsi pasisėmę naudingos patirties, gavę daug idėjų, kurias galėtų pritaikyti organizuodami maitinimą savo ugdymo įstaigose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS