Švediško stalo modelį taiko jau 20 ugdymo įstaigų | Diena.lt

ŠVEDIŠKO STALO MODELĮ TAIKO JAU 20 UGDYMO ĮSTAIGŲ

  • 2

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija prisijungė prie švediško stalo modelį diegiančių mokyklų. Tai jau 20-a iš šį aptarnavimo modelį taikančių Kauno rajono ugdymo įstaigų. Pažiūrėti, kaip gimnazijos bendruomenei sekasi priimti pokyčius ir degustuoti mokiniams tiekiamus patiekalus, atvyko Kauno rajono vicemerė Raminta Popovienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Jankauskienė, vyr. specialistė Žydra Narbutienė ir Čekiškės seniūnas Mečislovas Zavedskas.

„Šis maitinimo būdas – mūsų švietimo įstaigų valgyklų vizitinė kortelė. Didelis pliusas ir išskirtinumas Kauno rajono savivaldybei yra ir tai, kad šį modernų aptarnavimo būdą dabar diegia ir nuo miesto nutolusios, ir mažosios mokyklos“, – pastebėjo Ž. Narbutienė.

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos bendruomenės atstovai pasakojo, kad vaikams patinka galimybė patiems pasirinkti ir įsidėti maisto, susiformuoti norimo dydžio porciją. Valgykloje kasdien pietums ruošiami skirtingi karšti antrieji patiekalai, įvairūs bulvių ir kruopų garnyrai, kelių rūšių salotos, sriuba.

Šis maitinimo būdas – mūsų švietimo įstaigų valgyklų vizitinė kortelė.

„Kauno rajono mokyklos pirmosios Lietuvoje pradėjo taikyti švediško stalo aptarnavimo modelį, vėliau gerąja patirtimi ne kartą teko dalintis su kitų savivaldybių mokyklomis. Kodėl šis maitinimo būdas toks patrauklus? Tikriausiai dėl to, kad kiekvienam patinka pasirinkti, ką mėgstame ir kiek to norime. Džiaugiuosi, kad perėję prie šio modelio jūs taip pat prisidedate kovojant su maisto švaistymu ir sprendžiant tvarumo problemas“, – kalbėjo R. Popovienė.

Vaikų maitinimo organizavimas Kauno rajono mokyklose jau ne vienus metus pateikiamas kaip sektinas pavyzdys šalies ugdymo įstaigose. Ant laurų nemiegama: atnaujinamos virtuvės ir jų įranga, toliau diegiamas švediško stalo principas, aktyviai dalyvaujama įvairiose ES ir nacionalinėse programose, skatinančiose sveikatai palankesnę vaikų mitybą, keliama virėjų kvalifikacija ir tobulinami receptai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai kad

toks maistas netinkamas vaikucio skrandukui-turetu but picos,kebabai ir cipsai su coca cola

D.

Čia tik pas mus "ŠVEDIŠKAS STALAS". O Švedijoje švedai ( tikri, nuo vikingų eina jų šaknys ) net NĖRA GIRDĖJĘ apie "švedišką stalą"... Visam pasaulyje populiari maitinimo paslauga, kai pats valgytojas sau įsideda tai, ką nori ir kiek nori, tačiau niekas to nevadina "švedišku stalu"... Susidūriau su tuo ir Š.Airijoje : jie taip pat nežino, kas tas "švediškas stalas"...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS