„Šviesos žemėlapis“ kviečia vienytis maldai ir paramai | Diena.lt

„ŠVIESOS ŽEMĖLAPIS“ KVIEČIA VIENYTIS MALDAI IR PARAMAI

Prakalbus rožinio tematika sukyla prisiminimai jau apie amžinąjį atilsį močiutę Jadvygą. Ji, būdavo, sėdi kambarėlyje ant sofos, prietemoje, ir kalba rožinį. Ir nors man, vaikui, šis jos užsiėmimas tada atrodydavo nuobodus, tuo pat metu galėdavau jausti, kad tai kažkas stebuklingo, nepaprasto, bet labai artimo.

Spinduliuodavo ramybe

Mano močiutė Jadvyga, drįsčiau teigti, buvo tikra katalikė. Ne vadinamoji davatka, bet nuoširdžiai tikinti.

Neturėjo ji gero išsilavinimo, išugdytų kognityvinių funkcijų, visą gyvenimą dirbo sunkius fizinius darbus. Gerai atsimenu, kaip sakydavo, kad reikia nuolat melstis, visą gyvenimą reikia melstis ir pats gyvenimas turi būti malda. Keista, bet vėliau šiuos žodžius perskaičiau vienoje teologijos mokslo monografijoje. Gerai nebeatsimenu, kas šių žodžių autorius, bet viena žinau – mano močiutė niekada nėra skaičiusi jokios monografijos, tačiau šias tiesas žinodavo a priori.

Močiutė spinduliuodavo ramybe. Aišku, turėjo, kaip ir mes visi, žmogiškų trūkumų, tiesa, dabar jų jau neatsimenu. Pamenu tik tai, kad kartais mane, ypač paauglystės metu, suerzindavo močiutės nuolankumas ir toks nekvestionuotinas susitaikymas su nepalankiomis gyvenimo aplinkybėmis, tačiau dabar suprantu, kad tai nebuvo silpnumo ar savo nuomonės neturėjimo išraiška. Matyt, tai buvo gilesnio pasaulio tvarkos supratimo atspindys.

Kalbėdavo ji visada tyliai, vos garsiau nei pusbalsiu. Ypač vakarais. Mane tyla, kaip ir namuose tvyranti prieblanda, kartais trikdydavo. O dabar tik svajoju, kad galėčiau turėti tokią ramybę ir kontempliaciją. Močiutės gyvenimas nebuvo itin lengvas, bet jį lydėjo ramybė – Jėzus Kristus.

Kviečia skirti laiko

Akcija "Šviesos žemėlapis", kviečianti jungtis į bendrą rožinio maldą, šiais neaiškumo laikais yra tai, ko reikia šiuolaikiniam žmogui, – pastangos ramybei.

Šįkart neužtenka paspausti mygtuką, ir jūs dalyvaujate. Ne, jūs įsipareigojate sukalbėti bent dalį rožinio. Akcija prašo iš jūsų pastangos, skirti laiko, atsidėti maldai bent keletą minučių. Paprastai mes bėgame, lekiame, dirbame, ariame... Retai tai darome dėl aukštesnių idealų ar bendrojo visuomenės gėrio. Dažnai mūsų pastanga skirta visokio ekonominio pertekliaus siekiui, visiškai ne būtiniems poreikiams tenkinti. Čia verta prisiminti šv.Aurelijaus Augustino žodžius: "Kiek nesuskaičiuojamų dalykų žmonės pridėjo prie akių vilionių įvairių menų ir amatų dėka drabužiuose, apave, vazose ir tokio pobūdžio dirbiniuose, taip pat paveiksluose ir įvairiuose atvaizduose, kurie visi smarkiai viršija būtinus ir saikingus poreikius bei dievobaimingą prasmę." O juk šv.Augustinas gyveno IV–V a., kai masinio vartojimo sąvoka net neegzistavo.

Sustokime, pasimelskime, apsvarstykime savo, kaip žmonijos, tikslą ir prasmę pasaulyje. Ar mums užtenka vien paviršutiniškai nervų sistemą dirginančio malonumo potyrio, ar mes vis dėlto esame mąstanti, gyvenimo prasmės klausimais kankinama ir drauge Dievo apdovanota rūšis?

Maldos galia

Ten, kur malda ir dieviškas ritualas, ateina ir tikra ekonominė gerovė. Mūsų, Vakarų, civilizacijos pamatas, kartu ir ekonomikos, ir mūsų mokslinės pažangos kertinis akmuo – viduramžių vienuolynai, kurių egzistavimo tikslas buvo gyvenimo dedikacija maldai ir Dievui. Vienuolynų tinklas davė pradžią miestams, universitetams, prekybos tinklams atsirasti, o per savo maldą suformavo ir žmogaus pasitikėjimą žmogumi ir visuomene.

Juk tik dėl to pas mus, Europoje, vėliau atsirado kreditavimas, o štai nyderlandiečiai jau 1604 m. sukūrė pirmąją akcijų biržą. Nebūtų šios didingos mūsų civilizacijos be viduramžių scholastikos, mistinio gyvenimo būdo ir kolektyvinės maldos intencijos. Dabar, kai mėgaujamės šimtmečiais kurtomis medžiaginėmis gėrybėmis, šią neaiškumo ir miglos akimirką, turėtume prisiminti visų šių gėrybių šaltinį.

Močiutė Jadvyga mėgo prieblandą, nes per rožinį ateidavo šviesa. Prisijunkime prie akcijos kasdien. Gal iš pradžių rožinio kalbėjimas ir bus mechaninis, atrodys beprasmiškai, bet vėliau tikrai maldos galią pajusite, ypač kai ji – kolektyvinė.

Maldos ir paramos akcija "Šviesos žemėlapis"

Akcijos tikslas – suvienyti kuo daugiau žmonių į užtarimo maldą už koronaviruso pandemijos paliestuosius ir sudaryti galimybę juos paremti savo auka.

Kaip jungtis į akciją? Pasimelsti pasirinktą rožinio dalį (penkis slėpinius) akcijos intencija, užsiregistruoti maldos žemėlapyje internete, įrašant savo vardą ir gyvenamą miestą, miestelį ar kaimą, registruotis galima kasdien, vieną kartą per dieną, ir papasakoti apie akciją kitiems. Prisijungę prie akcijos taip pat kviečiami paremti pandemijos paliestuosius, savo auką pervedant į Lietuvos Carito sąskaitą. Surinktos lėšos bus skirtos pagelbėti labiausiai pandemijos paliestiems žmonėms – vaikams ir jų šeimoms, vienišiems, vyresnio amžiaus ir savimi savarankiškai pasirūpinti negalintiems. Informacija apie lėšų panaudojimą bus teikiama Lietuvos Carito interneto svetainėje.

Kasdien 19 val. (sekmadienį 12 val.) Šiluvoje aukojamos ir internete tiesiogiai transliuojamos šv.Mišios už visus, kurie įsitraukia į šią akciją.

Balandžio 13-oji – antroji šv.Velykų ir Marijos diena Šiluvoje. Paskirtasis Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, atidėjęs savo ingreso iškilmę Kauno arkikatedroje, šią dieną Šiluvoje melsis prašydamas Mergelės Marijos, Ligonių sveikatos, užtarimo sergantiems ir medicinos darbuotojams, patikėdamas Dievo gailestingumui mirusiuosius.

Daugiau informacijos rasite čia.

Šaltinis: Kauno arkivyskupija.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

taip

veidmainiai melskytes uz sudegintas nekaltas sielas uz asaras motinu ir vaiku u karo baisumus kuriuos /laimino/ kapelionai iteisinti vatikano kuriam tarnavo tik 2 sv psmeiztas savo kolegu tai popizius Voityla ir kardinolas VSladkevicius a psmeiztas ko gero savo kolegu kaip ir visi teismai kuriuos siandien matome pries Dievo ateima ir paskirstyma visus pagal grina tiesa be melo ir su meile pagal nuopelnus?...

Tomas

Aciu uz dalijimasi

...

UŽDRAUST tą okupacinę-inkvizicinę bažnyčią!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS