Švietimo lyderiai ragina mokytojus būti įkvėpėjais | Diena.lt

ŠVIETIMO LYDERIAI RAGINA MOKYTOJUS BŪTI ĮKVĖPĖJAIS

  • 5

Kovo 1 d. Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyko didžiausias Lietuvoje švietimo forumas „Švietimo kodas 2024“. Per 900 švietimo lyderių, mokytojų, esamų ir būsimų pedagogų sukvietusioje konferencijoje įžvalgomis ir idėjomis dalijosi daugiau nei 60 pranešėjų ir diskusijų dalyvių, tarp jų – ir Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė.

Su kolegomis iš kitų savivaldybių vicemerė kalbėjo apie opią švietimo problemą – mokytojų stygių ir jų pritraukimą į regionus.

Forume analizuota, kokios priemonės motyvuoja žmones rinktis pedagogo kelią regione, galimybes persikvalifikuoti ar pasirinkti pedagogines studijas. Buvo diskutuojama, kaip sprendžiamas mokytojų trūkumas, kokios šios problemos priežastys ir kokiais geraisiais pavyzdžiais, motyvacinėmis priemonėmis galima pasidalyti su kitais regionais.

„Kauno rajono savivaldybė daug investuoja į švietimą – tiek į mokyklų modernizavimą, tiek ir į darbo sąlygų mokytojams gerinimą, finansinį skatinimą. Mes jau seniai stebime situaciją ir suprantame, kad ateityje mums trūks tam tikrų specialybių mokytojų, todėl ėmėmės motyvacinių priemonių“, – kalbėjo R. Popovienė.

R. Popovienė. / Asmeninio archyvo nuotr.

Vicemerė akcentavo, kad norintiems įgyti pedagogo specialybę Kauno rajono gyventojams arba norintiems persikvalifikuoti pedagogams, savivaldybė iš dalies finansuoja studijas, skiria stipendijas, padengia įsikūrimo išlaidas. Ši programa skatina abiturientus rinktis mokytojo specialybę ir ateitį kurti pakaunėje, nes gavę finansinę paramą jie įsipareigoja baigę studijas ne trumpiau kaip penkerius metus dirbti Kauno rajono mokyklose.

Pagal šią programą Kauno rajono pedagogų bendruomenę papildys 70 studijas baigusių mokytojų: 37 studentai įgis ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo, 18 – pradinio ugdymo, 1 – lietuvių kalbos, 3 – anglų kalbos, 2 – fizinio ugdymo, 3 – matematikos mokytojų kvalifikacijas, 3 – logopedo ir 3 – specialiojo pedagogo specialybes. 2023 m. šiai programai skirta 136 tūkst. eurų.

Nuo 2022 m. rugsėjo savivaldybė skiria lėšų mokymo priemonėms įsigyti: bendrojo ugdymo mokytojams po 100 eurų per mokslo metus, neformaliojo ugdymo mokytojams – po 50 eurų.

Mes jau seniai stebime situaciją ir suprantame, kad ateityje mums trūks tam tikrų specialybių mokytojų, todėl ėmėmės motyvacinių priemonių.

Kauno rajono savivaldybė kompensuoja kelionės į darbą ir atgal išlaidas pedagoginiams darbuotojams, gyvenantiems toliau nei 5 km nuo darbo vietos (2023 m. skirta 212,9 tūkst. eurų).

Savivaldybė pirmoji Lietuvoje, bendradarbiaudama su VDU Švietimo akademija, įsteigė 9–12 klasių mokiniams Jaunojo pedagogo klubą, kurio tikslas – sudaryti sąlygas Kauno rajono vyresniųjų klasių vaikams įgyti žinių, patirties ir susipažinti su mokytojo profesija. Į klubą jau įsitraukė 36 rajono mokiniai. Šeši šio klubo abiturientai pasirinko pedagogines studijas, o du iš jų apsisprendė baigę studijas dirbti Kauno rajone.

„Aš pati pasirinkau šią profesiją, nes mane įkvėpė mokytojas. Todėl nepamirškime, kad pedagogas visų pirma yra įkvėpėjas, kuris skatina mokinius mokytis ir rinktis savo gyvenimo kelią“, – pastebėjo vicemerė.

GALERIJA

  • Švietimo lyderiai ragina mokytojus būti įkvėpėjais
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rima

Iš to, ką čia papasakojo vicemere, supratau, kad forumas - betikslis. Jo vienintelis tikslas- pinigų įsisavinimas, veiklų imitavimas ir parodomoji veikla, neatspindinti realios situacijos. Laukiu lyderių, ekspertų, VDU mokslininkų pasisakymų. Kas tie lyderiai, kurie mane ragina? Greičiau jie ŠMSM pataikūnai? Ministerijos, kuri daug metų sėkmingai kuria problemas, pasitelkdama tokius ekspertus,ir kuri vėl sėkmingai tėškėsi į balą ( atnaujintos ugd.programos, tarpiniai patikrinimai, mokytojų darbo krūviai ir atlyginimai, įtraukusis ugd. ir t.t.). Ar atsiras ekspertai, kurie pasakys, kad karalius nuogas?

Ina

Tiesiog galų gale pabandykit sumokėti ir nieko nereikės įkvepianti rezultatas kaip mat pasimatys žinoma teks susitaikyti kad per debesų skraidymo agentūras pinigų iškrapštyti pavyks mažiau

Kai

Vaikų darželis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS