Tai neturi pasikartoti | Diena.lt

TAI NETURI PASIKARTOTI

  • 0

Šie žodžiai ne kartą skambėjo Kačerginės miško pakraštyje sausio 26-ąją vykusiame minėjime, skirtame Antrojo pasaulinio karo metais vykdyto Holokausto aukoms atminti.

Nacių vykdyto genocido aukos yra siaubingos: maždaug 15 mln. nekaltų žmonių, iš jų apie 6 mln. žydų, 3 mln. lenkų ir tiek pat ukrainiečių, 250 tūkst. neįgaliųjų, beveik 200 tūkst. romų ir kitų asmenų, nužudytų dėl jų tautybės, pažiūrų, seksualinės orientacijos arba tikėjimo.

Istoriniai šaltiniai tvirtina, kad 1923 m. Zapyškyje gyveno 589 žmonės,  daugiau nei pusė jų buvo žydų tautybės. 1941 m. rudenį ne tik Zapyškyje, bet visoje Kauno apskrityje žydų nebeliko. Vermachto kariai ir iš Vilkijos atvykę baltaraiščiai žydus žudė vietoje, daugiausia prie kapinių, paskui slėpė savo nusikaltimų įkalčius.

„Mūsų kraštą ypač skaudžiai palietė žydų bendruomenės sunaikinimas, todėl esame čia, kad sau ir ateinančioms kartoms dar kartą primintume šią tragediją ir nekartotume praeities klaidų“, – pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Jis apgailestavo, kad žmonija nenori mokytis iš istorijos: „Matome, kaip siaubingos klaidos šiandien kartojamos Ukrainos ir Izraelio žemėse, kur teroristai grobia įkaitus, žūsta nekalti vaikai, seneliai.“

Zapyškio apylinkėse buvo žudomi ir iš kitų Sūduvos krašto vietų atvežti žydai, todėl į renginį atvyko Šakių savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, kuris taip pat kėlė retorinį klausimą: „Visi žmonės gimsta lygūs ir laisvi, todėl visiems turėtų užtekti vietos po saule. Tad kodėl žmonija vėl suka pragaro ratą?“

Minorinėmis gaidomis nuskambėjo Izraelio kariuomenės kapitono Gario Libsono ir jo sutuoktinės Ilanos Krivoščenkaitės atliekamos žydų dainos.

Renginyje taip pat dalyvavo Kauno rajono vicemeras Paulius Visockas, administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius ir jo pavaduotoja Rūta Černiauskienė, Kultūros paveldo departamento vyriausioji specialistė Asta Naureckaitė, žydų bendruomenės atstovai, moksleiviai.

Zapyškio apylinkėse yra dvi vietos, kuriose palaidotos nacių nužudytos aukos: Nemuno pakrantėje, netoli Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios, ir vakariniame Kačerginės miško pakraštyje. Abu paminklus Holokausto aukoms atnaujino jaunosios kartos skulptorius Lukas Šiupšinskas.

Kauno rajono savivaldybės teritorijoje yra šešios senosios žydų kapinės: Babtuose, Čekiškėje, Vilkijoje, Garliavoje, Vandžiogaloje ir Zapyškyje. Taip pat yra septynios žydų žudynių vietos ir kapai. Visos šios vietos kruopščiai prižiūrimos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS