Tautos stiprybės šaltinis (Metų kaunietės rinkimai) | Diena.lt

TAUTOS STIPRYBĖS ŠALTINIS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 18

Kviečiame arčiau susipažinti su dar dviejų kauniečių veikla.

02. Aušra JUREVIČIŪTĖ – Vytauto Didžiojo karo muziejaus muziejininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kampanologų draugijos „Societas campanarum Lituaniae“ narė, daugiausia žinanti apie muziejaus varpus ir siekianti, kad muziejaus varpų kariliono ir Laisvės varpo skambesys pasklistų kuo plačiau. Aktyvi Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos narė, Kauno apskrities skyriaus pirmininkė.

Istorija domėjosi nuo pat mokyklos suolo, šiai sričiai paskyrė savo profesinį gyvenimą ir laisvalaikį. Su Sąjūdžiu muziejinininkystės veikla sušvito visai kitokiomis spalvomis, atsivėrė naujos galimybės ir laisvė ne slapta vaikštinėti pasaulio ir šalies istorijos koridoriais, o surinktas istorines įdomybes, svarbias detales vis labiau papildyti ir pristatyti visuomenei.

„Muziejus yra istorijos šventovė. Mes kartais to, kas sukaupta muziejuose, gal ir neįvertiname, bet ten – patys svarbiausi dalykai. Žmonių pasiaukojimas, kovos už laisvę, iškilios asmenybės, ten atsispindi visuomenės vertybės ir pažanga“, – apie Vytauto Didžiojo karo muziejų kalbėjo A. Jurevičiūtė.

Muziejaus bokšte kabo Laisvės varpas, išlietas JAV lietuvių iniciatyva ir lėšomis siekiant garsinti Lietuvos vardą ir rinkti aukas Lietuvos valstybei kurti ir stiprinti. Šį varpą pavyko išsaugoti per visus karus ir perversmus. Muziejus gali didžiuotis ne tik Laisvės varpu, bet ir Kovų varpų karlionu.

A. Jurevičiūtė kalbėjo, kad istorija – ne tik įdomus mokslas, bet ir tautos, valstybės stiprybės šaltinis. „Sukilimai prieš priešspaudą, už laisvę atiduotos gyvybės, veiklių žmonių darbai Lietuvos labui yra įkvėpimas ateitiems kartoms. Nemanykime, kad kažkas kitas mus turi apginti. Pirmiausia mes patys turime ginti savo kraštą, būti tam pasiruošę. Prie parlamento sausį stovėjome net be ginklų. Susitelkimas, stovėjimas petys petin, kai to reikia, turi didžiulę galią“, – sakė kaunietė.

Ji neabejoja, kad auga puiki jaunoji Lietuvos karta. Pilietiškumui, patriotiškumui ugdyti, pasak pašnekovės, pakanka nuoširdžių dalykų. Ji pateikė pavyzdį, kokį poveikį mokiniams turi nepriklausomybės kovų savanorių, partizanų kapų lankymas. „Mes nieko per daug nekalbėdavome. Aplankydavome kapus, vaikai ant jų uždegdavo žvakučių“, – dėstė A. Jurevičiūtė. Istorinių vietų aura, pagerbimas tų, kurie kovojo dėl tavo laisvės, yra labai svarbus ir toks įtaigus, kad nublanksta ilgos kalbos, deklaracijos ir pamokymai.

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos veikla jai svarbi, be viso kito, ir kaip senelio Juozo Jurevičiaus, Lietuvos kariuomenės savanorio, atminimo puoselėjimas. Sąjunga rūpinasi savo nariais ir puoselėja patriotines idėjas. Jos nariai ir dabar yra pasirengę ginti savo Tėvynę.

Didžiausių sentimentų Kaune, be Karo muziejaus ir jo sodelio, kelia ir Kauno modernizmo architektūra. Ne mažiau svarbi Kauno pilis, Nemuno ir Neries santaka, kur kadaise vyko įnirtingi mūšiai, Kauno gynyba. Pažaislio vienuolynas, jo atmosfera A. Jurevičiūtei irgi kelia labai daug emocijų.

13. ODETA RUMŠAITĖ – ilgametė savanorė, Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės šaulė, būrio medikė, didžiulę savo laiko dalį, širdį ir finansinius resursus atiduodanti tam, kad padėtų Ukrainos laisvės kovotojams ir ten nuo karo kenčiantiems civiliams. Už pagalbą apdovanota Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje.

Lietuvos šaulių sąjungos narė nuo pirmųjų karo Ukrainoje dienų tapo aktyvia paramos Ukrainos kovotojams organizatore. „Iš pradžių buvo šokas ir beprotiška baimė. Bandžiau susivokti, ką daryti“, – pasakojo kaunietė.

Pradėjusi pažįstamiems draugams ukrainiečiams siųsti įvairių reikalingų priemonių, O. Rumšaitė subūrė bendraminčių ratą ir pradėjo tikslingai, organizuotai tiekti pagalbą Ukrainos kovotojams. Tam skiria visą savo laiką.

„Energija jau seniai būtų pasibaigusi, bet ją vis papildo žmonės, kurie vis rašo, kad dar gali tuo ar kitu padėti, taip pat siuvėjos, visos tebedirbančios nuo praėjusio vasario. Negaliu atsitraukti ne tik dėl draugų, ne tik dėl karo, bet ir dėl to, kad manimi patikėjo daug žmonių ir laukia mano, kaip komandos vadovės, nurodymų, ką siuvame, iš ko ir t. t. Savanoriai nepasiruošę sustoti, todėl ir aš negaliu sustoti. Pagalbos prašymai nesibaigia, bet ir savanorių, laimei, netrūksta“, – sakė O. Rumšaitė.

Šios kaunietės iniciatyva ir pastangomis inicijuotas didelis balaklavų Ukrainos kariams siuvimo projektas. Į jį įsitraukė siuvėjos visoje Lietuvoje ir keli fabrikai Alytuje, Panevėžyje. Medžiagų dovanojo ir tebedovanoja bendrovė LTP. Netrukus nuo veiklos pradžios į Ukrainą jau buvo išvežta apie 20 tūkst. balaklavų.

O. Rumšaitės pastangomis masiškai pradėti siūti minkštieji neštuvai. Į šį darbą įsitraukė būrys siuvėjų Klaipėdoje. Tokių neštuvų į Ukrainą jau išsiųsta apie 500. Pasiūta ir išsiųsta daugybė trikampių tvarsčių, pižamų sužeistiems kariams, marškinėlių, šlepečių, sportinės aprangos, ramentų, pledų, medicininių priemonių ir medikamentų siuntų.

Pasitelkusi bičiulius, draugus ir geros valios kauniečius, Odeta nupynė apie dešimt didelių maskuojamųjų tinklų, konsultuoja kitus savanorius, kaip tokius tinklus pinti, padeda parūpinti tinklams reikalingų medžiagų.

Šaulė specialiai įsigijo siuvimo mašiną, kad ir pati galėtų siūti tai, ko reikia Ukrainos kovotojams. Jos rūpesčiu nuolat tiekiama parama audiniais Ukrainos Vynicios siuvyklai. Už pinigus, gautus per savo gimtadienį, moteris Ukrainos kovotojams nupirko termovizorių.

Dabar O. Rumšaitė ir jos suburti žmonės daugiausia siuva termodrabužius, neštuvus, balaklavas, gamina apkasų žvakes ir renka viską, ko reikia Ukrainoje už laisvę kariaujantiems žmonėms. „Šiuo metu Ukrainoje labiausiai reikia termodrabužių, žieminių batų, šiltų padukų batams, aišku, automobilių į frontą, dronų, termovizorių, naktinio matymo įrangos“, – vardijo kaunietė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

tam -Debilas Darius - su 9 cm IQ kabanciu

tarpukojy...na jei nezinai kas yra kas --tai ir nerasinek..

Darius

Atsakas "Cha.... metų kaunietė". Nežinau ar tu trolis ar šiaip, at persona su intelekto koficientu "0"

Edmundas Tulcevičius

Aš irgi , tik už Aušrą , nežinau , gal ir kiti kandidatai to verti , bet aš jų nepažįstu , tad -AUŠRA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS