Teisininkės karjeros pradžioje – praktika ambasadoje Italijoje | Diena.lt

TEISININKĖS KARJEROS PRADŽIOJE – PRAKTIKA AMBASADOJE ITALIJOJE

  • 0

Teisininko profesija – itin atsakinga, reikalaujanti didelio atsidavimo, žinių, skrupulingumo, motyvacijos.

Didelė dalis neįkainojamų žinių ir patirties ateina per darbo praktiką, tad dar studijuodami būsimi teisininkai stengiasi jų įgyti kuo daugiau. Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto studentės Gabrielės Bieliūnaitės motyvacija, asmeninės savybės ir įgūdžiai padarė įspūdį Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje vadovams, tad ji gavo progą trims mėnesiams įsilieti į Konsulinio skyriaus veiklą.

Tikslas - tobulėti

Norą darbo praktikos įgyti būtent Italijoje ne vienas susietų su kelionių įspūdžių siekimu. Tačiau G. Bieliūnaitė šioje šalyje jau buvo gyvenusi. Šįkart į Italiją ją traukė ne turistiniai įspūdžiai, o galimybė įgyti konsulinės darbo patirties.

„Skirtingai nei kiti studentai, kurių pagrindinis tikslas atliekant praktiką užsienio valstybėse neretai yra pažinti tos šalies kultūrą bei susirasti naujų draugų, mano prioritetas buvo žinios bei įgūdžiai, kurie leistų man tobulėti“, – akcentavo mergina.  

Jos turimos italų kalbos žinios, pretenduojant į šią praktikos vietą, buvo vienas svaresnių privalumų. Studentams, norintiems įsilieti į Lietuvos Respublikos ambasadų komandas, taikomi gan aukšti reikalavimai. Iš daugybės tokių, kurie nepatingi padirbėti ties motyvaciniu laišku bei puikiu gyvenimo aprašymu, priimami toli gražu ne visi.

„Gavusi teigiamą atsakymą džiaugiausi, kad mano motyvacija, asmeninės savybės bei įgūdžiai atitiko keliamus reikalavimus“, – parodytą pasitikėjimą itin vertino G. Bieliūnaitė.

Pravertė italų kalbos žinios

Konsuliniame ambasados skyriuje G. Bieliūnaitė praktikavosi tris mėnesius. Kas įėjo į jos pareigas?

„Atsakomybės buvo įvairesnės, nei tikėtasi. Būtent dėl to esu dėkinga savo praktikos vadovui Robertui Tamošiūnui bei jo asistentei Rūtai Giniūnaitei. Jie kiekvieną dieną pateikdami skirtingas užduotis, susijusias su teisiniais darbo ambasadoje aspektais, leido man perprasti darbo specifiką, analizuoti bei išspręsti pateiktas problemas“, – pasakojo mergina.

Per praktiką ambasadoje įgytą patirtį ir žinias ji vadina neįkainojamomis. Tačiau tai, ko ten pasisėmė, pravers ne tik būsimoje karjeroje. Tai apskritai labai vertinga gyvenimo dovana.

“Darbas konsuliniame skyriuje reikalauja, visų pirma, atsidavimo ir lankstumo. Ambasados internetiniame puslapyje parašyta, kad darbo laikas yra nuo 9 iki 18 val., tačiau jei Lietuvos piliečiui reikia skubios pagalbos, ji jam bus suteikta bet kuriuo paros metu“, – kalbėjo studentė.

Iš arti susipažinusi su ambasados pareigūnų darbu ji gali paneigti ne vieną visuomenės susikurtą mitą. „Darbas konsuliniame skyriuje yra labai įvairus, tačiau kitiems susidaro įspūdis, kad konsulinių pareigūnų veikla – tai tik šabloninis darbas, skirtas vizoms bei pasams išduoti“, – dėstė G. Bieliūnaitė. 

Ji vardijo, kad konsuliniai pareigūnai aktyviai bendradarbiauja ir su teisėsaugos institucijomis teisinės pagalbos klausimais, atlieka  jiems pavestus notarinius veiksmus, taip pat rūpinasi įkalintais Lietuvos Respublikos piliečiais.

G. Bieliūnaitė dėl teisinių aspektų negalėjo atskleisti konkrečių situacijų, su kuriomis susidūrė atlikdama praktiką, tačiau užsiminė, kad lietuviams kreipusis pagalbos jai teko rinkti informaciją bendraujant su Italijos pareigūnais. Mokančiai kasdieninę italų kalbą merginai buvo nemenkas iššūkis bandyti susikalbėti itališkai telefonu itin specifinėmis temomis. Tačiau pastangos ir noras tobulėti davė savo vaisių.

Išskirtinės akimirkos

Stebinčiai kolegų veiklą ir pačiai įsitraukus į kasdieninę konsulinio pareigūno veiklą G. Bieliūnaitei kilo ir rimtų klausimų.

„Konsuliniai pareigūnai susiduria su teisiniais darbo aspektais bei  situacijomis, kurios reikalauja suvokimo bei įgūdžių analizuojant Lietuvos Respublikos įstatymus. Man kilo klausimas, kodėl konsuliniams pareigūnams keliamuose profesiniuose reikalavimuose nėra būtinybės turėti teisinio išsilavinimo,  jiems teikiami tik mokymai. Juk net notarų bei konsulinių pareigūnų atliekamų notarinių veiksmų procedūrai taikomi tie patys reikalavimai, jų pateikiamas dokumentas turi tokią pat juridinę galią“, – svarstė būsimoji teisininkė.

Vis dėlto tarp sudėtingų ir atsakingų situacijų jai nusišypsojo sėkmė dalyvauti išskirtinėse iškilmėse.

„Džiaugiausi galėjusi dalyvauti Lietuvos Respublikos nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Italijos Respublikoje Ričardo Šlepavičius skiriamųjų raštų įteikimo Italijos Respublikos prezidentui Sergio Mattarellai šventėje. Tai išskirtinė galimybė, kuri pasitaiko ne taip jau dažnai“, – pastebėjo G. Bieliūnaitė.

Teisininko profesija ją labiausiai pakerėjo dėl savo įvairiapusiškumo. „Teisė egzistuoja visur. Ji neatsiejama nuo mūsų, kaip valstybės,  funkcionavimo bei valdymo. Teisė man asocijuojasi su aukšta morale bei vertybėmis“, – akcentavo mergina.

GALERIJA

  • G.Bieliūnaitė <span style=color:red;>(dešinėje)</span> su praktikos vadovu, Lietuvos ambasadoriaus Italijoje patarėju R.Tamošiūnu ir jo žmona Edita
  • G.Bieliūnaitė <span style=color:red;>(antra iš kairės)</span> su kolegomis iš Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje ir jų artimaisiais
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS