Ties Pakalniškių piliakalniu galimus statybų pažeidimus fiksavo dronais | Diena.lt

TIES PAKALNIŠKIŲ PILIAKALNIU GALIMUS STATYBŲ PAŽEIDIMUS FIKSAVO DRONAIS

  • 5

Ties Kauno mariomis pasitinka vaizdingas Pakalniškio piliakalnis, tačiau šalia jo prasidėjo statybos. Patikrinus sklypus iš paukščio skrydžio, specialistai užfiksavo pažeidimų.

Atliko reidą

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atliko reidą galimai savavališkoms statyboms išaiškinti. Dalies Kauno marių regioninio parko ir valstybės saugomos nekilnojamosios kultūros vertybės – Pakalniškių piliakalnio apžvalgai panaudota bepilotė skraidyklė (dronas). Reido metu penkiuose sklypuose užfiksuotos vykdomos statybos su pažeidimais.

Statybos inspekcijos pareigūnams patikrinus aštuonis sklypus, esančius šalia Pakalniškių piliakalni, penkiuose iš jų nustatyti pažeidimai. Patikrinimui atlikti buvo pasitelkta moderni technologija – bepilotė skraidyklė (dronas), kuri tikrinamojoje teritorijoje buvo pakelta į 120 m aukštį.

Atlikus patikrinimą nustatyta, kad trijose statybvietėse statybos darbai pradėti be pranešimo apie statybos darbų pradžią. Taip buvo pažeistas Statybos įstatymas, kuriame nurodyta, kad statytojas (užsakovas) privalo statant naujus ar rekonstruojant, griaunant ypatinguosius ir neypatinguosius statinius, modernizuojant pastatus, per Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ arba raštu Statybos inspekcijai pateikti informaciją apie numatomą statybos pradžią ir pasamdytą ar paskirtą rangovą, statinio projekto vykdymo priežiūros vadovą, statinio statybos vadovą, statinio statybos techninį prižiūrėtoją ne vėliau kaip prieš 1 darbo dieną iki statybos pradžios. O apie naujo rangovo, statinio projekto vykdymo priežiūros vadovo, statinio statybos vadovo ir statinio statybos techninio prižiūrėtojo pasamdymą ar paskyrimą ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo jų pasamdymo ar paskyrimo dienos.

Už šį pažeidimą statytojo atsakomybė numatyta LR administracinių nusižengimų kodekso 357 straipsnyje (bauda nuo 100 iki 300 eurų), administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 200 iki 400 eurų.

Atlikus reidą, surašyti faktinių duomenų patikrinimo aktai bei statytojams išsiųsti šaukimai dėl administracinio nusižengimo protokolų surašymo.

Kiti pažeidimai

Tikrinamoje teritorijoje taip pat nustatyti du pradėti statyti statiniai, kurie nustatyta tvarka neįregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Už šiuos pažeidimus gali būti skirta bauda nuo 140 iki 300 eurų.

„Atlikus reidą, surašyti faktinių duomenų patikrinimo aktai bei statytojams išsiųsti šaukimai dėl administracinio nusižengimo protokolų surašymo“, – dėstoma VTPSI išplatintame pranešime.

Naujausios technologijos

Nurodoma, kad Statybos inspekcija viena pirmųjų statybos priežiūros institucijų Šiaurės ir Baltijos šalyse, kuri valstybinei statybų priežiūrai pradėjo naudoti bepilotes skraidykles, 3D duomenų modelius, taip pat specialų įrankį, apdorojantį Lietuvos erdvinės informacijos portalo, 3D modelių, IS „Infostatyba“ ir kitus aktualius duomenis sudarant galimybę greitai ir paprastai nustatyti galimos savavališkos ar teisės aktų nustatyta tvarka neįregistruotos statybos vietą atskirose teritorijose.

„Šių technologijų taikymas sumažins žmogiškųjų išteklių poreikį planuojant ir organizuojant priežiūros veiklą. Panaudojant jas atliekamas didesnių teritorijų išžvalgymas, itin tiksliai fiksuojami pažeidimai, fotofiksacijos duomenys leidžia įvertinti ir periodiškai dinamikoje palyginti atliktų statybos darbų mastą“, – nurodė statybų inspektoriai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

O

tai kur statydavai ta masina? ant piliakalnio, kai galedavai pravaziuoti?

zodis

Reikia dabar pereiti i puolima ir atgauti uzgrobta Kryma! Duokit Ukrainai naikintuvus !

Agne

Parduodi nama už 400000 ir sumoki 200 eur nauda ok :) gal bauda kelkit iki sklypo vertės kainos tada bus kitaip
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS