„Tigro šuolis“ mausto savo darbuotojus? | Diena.lt

„TIGRO ŠUOLIS“ MAUSTO SAVO DARBUOTOJUS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Tigro šuolio" buvusio apsaugininko kantrybė išseko – metus laiko atlygio už darbą negavęs ir kitaip už nosies vedžiotas vyras įsitikinęs, kad bendrovei turi būti iškelta bankroto byla.

Už darbą nemokėjo

Bandydamas atgauti teisėtai uždirbtus pinigus, Mantas Bertulis numynė ne vieną slenkstį. Pernai rudenį jis kreipėsi į Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Kauno darbo ginčų komisiją ir vylėsi, kad ši padės išspręsti nesutarimus su buvusiu darbdaviu – saugos bendrove "Tigro šuolis". Tačiau jis iki šiol negali atgauti visų uždirbtų pinigų.

Raseiniuose apsaugininku dirbęs vyras teigė dirbdavęs po 24 val., bet darbdavys darbo apskaitos žiniaraštyje žymėjo ne faktiškai dirbtą laiką, o penkių dienų savaitę ir aštuonių valandų darbo dieną. Taip pat nemokėjo atitinkamo atlygio už darbą naktimis ir šventinėmis dienomis. Darbo ginčų komisijai vyras tikino negaudavęs iš "Tigro šuolio" atsiskaitymo lapelių, neturėjo ir antro darbo sutarties egzemplioriaus, o nuo 2018 m. gruodžio iki pernai rugpjūčio negavo iš darbdavio darbo užmokesčio ir kitų išmokų.

Komisija konstatavo, kad darbo ginčas kilo dėl darbo sutarties sąlygų nustatymo ir užmokesčio skaičiavimo. Buvusio "Tigro šuolio" apsaugininko prašymą pernai spalį komisija tenkino iš dalies ir nurodė iš "Tigro šuolio" išieškoti 3 611 eurų. 400 eurų iš saugos bendrovės turėjo būti išieškoti skubiai. Kadangi iki šiol "Tigro šuolis" su buvusiu darbuotoju neatsiskaitė, vyras pasiryžęs eiti iki galo – kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo buvusiam darbdaviui.

Vieši darbuotojų skundai

Atsidarius saugos tarnybos interneto svetainę, lankytojai pasitinkami skambiai: "Tigro šuolis" jau 17 metų savo klientams teikia kokybiškas patalpų ir teritorijų apsaugos paslaugas visoje Lietuvoje."

Žmonėms siūloma pasinaudoti ne tik fizine ir technine objektų apsauga. "Tigro šuolis" skelbiasi galintis sumontuoti saugos sistemas, patruliuoti, teikti ginkluotos krovinių palydos paslaugas ar net nepageidaujamų asmenų kontrolę pagal kliento poreikius. Interneto svetainėje nurodoma net vienuolika Lietuvos miestų ir mažesnių miestelių, kur "Tigro šuolis" siūlo susisiekti su jų atstovais.

Tiesa, panaršius internete iš viešai prieinamos informacijos, akivaizdu, kad šios saugos tarnybos reputacija nėra nepriekaištinga. "Š... čia ne įmonė. Primeta kieti juokiasi iš kitų firmų o patys darbuotojams nesumoka net keliu šimtų eurų. Pastoviai reikia skambint maldaut. Jokio te supratimo pas juos kad žmonės šeimas turi, paskolas", – interneto svetainėje rekvizitai.lt piktinosi galimai "Tigro šuolyje" dirbęs žmogus (kalba netaisyta – red.past.).

Ir jis – ne vienintelis, nes skundų apie nemokamus atlyginimus "Tigro šuolyje" galima rasti ir iš seniau. "Išėjau iš šios įmonės, tačiau jau savaitė kaip "Sodrai" neperduoda mano atleidimo ir negaliu darbintis kitame darbe. Apie laiku sumokėtą atlyginimą net nekalbu… Patarimas negaunantiems algos – kreipkitės į Valstybinę darbo ginčų komisiją ir dar rašykite raštą, kad priskaičiuotų delspinigius už visas ne laiku sumokėtas algas", – 2017-ųjų spalį rašė buvęs darbuotojas.

"Nemoka algų. Užtai skelbimų pilna darbo birža", – tokį atsiliepimą apie "Tigro šuolį" 2014 m. rekvizitai.lt svetainėje paliko anonimas.

Jonavos g. įsikūrusio "Tigro šuolio" savininkas nemato problemų, kad samdomi darbuotojai negauna atlyginimų.

Ne geresnės saugos tarnybos reputacijos būta ir 2013 m. "Firma įdomiai dirba. Moka, kada nori ir kaip jai patogu išmokėt. Sutartis čia tarp kitko. Atlyginimą delsė mokėti kokius tris mėnesius, gal ir daugiau. O jei neateisi laiku paimti, čia tavo problemos – negausi, lauk toliau. Bet geriausia, jei jo išvis neimi, tada būsi vertinamas tipo turtingas. Man įdomu, kaip ji susitvarko su "Sodra", su darbo inspekcija. Kad skolose sėdi įklimpus – tai faktas, ir kada išbris tai jau neaišku. Taip kad apsaugini, šviesa tunelio gale tau nesišviečia", – tuomet rekvizitai.lt stebėjosi anonimas.

Iš viešai skelbiamos informacijos akivaizdu, kad darbuotojų "Tigro šuolyje" per pastaruosius metus žymiai sumažėjo: rekvizitai.lt skelbiama, kad 2015 m. sausį įmonėje dirbo 82 apdraustieji darbuotojai, o šių metų sausį – jau tik 28. Sausio 20-osios duomenimis, "Sodrai" "Tigro šuolis" buvo skolingas 4 356,80 euro.

Tai nėra normalu

"Visą informaciją analizuojame. M.Bertulis yra pateikęs pranešimą apie bankroto bylos iškėlimą "Tigro šuoliui". Iš pateiktų paaiškinimų ir įrodymų visumos galima daryti išvadą, kad įmonė "Tigro šuolis" patiria ilgalaikių sunkumų atsiskaitant su žmonėmis už darbą", – "Kauno dienai" patvirtino advokatas Vitoldas Martovičius.

Tokių situacijų neturėtų būti, nes tie žmonės dirba su ginklais.

Jis kol kas nesiryžo prognozuoti, kaip bus išspręstas šis klausimas. "Jeigu bendrovė per nurodytą terminą atsiskaitys su M.Bertuliu, pasibaigs pranešimo dėl bankroto iškėlimo laikotarpis, bet tai jau priklauso nuo bendrovės. Pranešimas "Tigro šuoliui" yra persiųstas. Jeigu jie neatsiskaitys, mūsų advokatų kontora paruoš ieškinį dėl bankroto bylos iškėlimo", – sakė V.Martovičius. Anot jo, atsiskaityti buvusiam darbuotojui saugos tarnyba privalo iki vasario 15-osios.

Pasak advokato, M.Bertulis teigė turintis informacijos, kad yra daug žmonių, kurie nutraukė darbo sutartis gavę "Tigro šuolio" pasižadėjimą sumokėti, kas priklauso, bet įsipareigojimai esą nebuvo įvykdyti. "Creditinfo" rodo, kad yra daug bylų, 50 teismo posėdžių. 26-iose "Tigro šuolis" – kaip atsakovas bylose. Tai nėra normalu. Ilgalaikių finansinių sunkumų turėjimas yra akivaizdus", – pakartojo advokatas.

Kadangi atlygį už darbą bandantis atgauti vyras dirbo Raseiniuose, pasak teisininko, mažame mieste žmonės daug žino vieni apie kitus. "Bene labiausiai žmogų įskaudino tai, kad jis dirbo tikrai daugiau negu po 8 val. Niekas į tai nesigilino, bet visi klientai, kuriuos jis saugojo, su įmone "Tigro šuolis" buvo atsiskaitę. Tie, kuriuos saugo, susimoka, o jam už darbą pinigų neužtenka. Tie pinigai kažkur dingsta "Tigro šuolyje" ir žmogus nebeturi kitos išeities – taikiai tartis nebeketina", – situaciją apibūdino V.Martovičius. Jo turimais duomenimis, "Tigro šuolis" dar skolingas M.Bertuliui 1,9 tūkst. eurų.

"Blogiausia tai, kad saugos tarnyba yra didelės rizikos įmonė. Jeigu žmogui nemoka atlyginimo, tai negali būti tikras, ar tave tikrai saugo, ar ne. Tokių situacijų neturėtų būti, nes tie žmonės dirba su ginklais. Tam darbuotojui nemokėjo atlyginimo nuo 2018 m. gruodžio. Kur dėtis žmogui? Pinigų nėra, šeimos išlaikyti negali. Taip iš esmės neturėtų būti. Jei negali darbuotojams mokėti atlyginimų, gal tada reikia kažką keisti", – žmogiškai pasvarstė advokatas.

Nekalbėkime apie tai?

Susisiekus su saugos tarnybos "Tigro šuolis" savininku Edvardu Brazausku ir pasiteiravus, ar sklandžiai vyksta darbai, ar įmonė neturi jokių problemų, jis po pauzės atsakė klausimu: "Ką jūs turite galvoje?" Paklausus, ar įmonė neturi finansinių problemų, jos savininkas skųstis neskubėjo. "Pas mus viskas kaip ir gerai, atrodo", – gan neužtikrintai paaiškino pašnekovas.

Paklausus, kodėl su buvusiu darbuotoju M.Bertuliu nėra atsiskaityta už darbą, E.Brazauskas visų "Tigro šuolio" kortų atskleisti nepanoro. "Tegul jis ateina pas mus, pašnekėsime. Manau, žiniasklaidai čia ne vieta. Su juo atsiskaitinėjama ir nematau šitoje vietoje problemų", – pareiškė saugos tarnybos savininkas.

Paprašius paaiškinti, ar jis nemato problemos dėl to, kad buvusiam darbuotojui įmonė metus nemokėjo atlyginimo, E.Brazauskas vėl pasiūlė buvusiam darbuotojui ateiti pasikalbėti. "Jeigu jis nori kažką su mumis… Su juo yra atsiskaitinėjama ir greitu laiku bus pabaigta", – dėstė pašnekovas.

Paprašytas patikslinti terminą, E.Brazauskas kiek sutriko. "Ačiū labai, jūs… Nematau apie ką kalbėti", – žodžius rinko verslininkas. Užsiminus, kad terminas "Tigro šuoliui"atsiskaityti su M.Bertuliu duotas iki vasario 15 d., įmonės savininkas nuo atsakymo išsisuko. "Į šitą jūsų klausimą atsakyti aš neprivalau. Mes su juo atsiskaitysime. Jūs norite mus gal kažkiek pagirt ar papeikt, bet ar reikia to? Manau, kad nereikia", – bandė glaistyti pokalbį E.Brazauskas.

Prakalbus apie tai, kad, neatsiskaičius su buvusiu darbuotoju iki vasario 15 d., bus kreipiamasi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei, verslininkas pokalbį suskubo užbaigti. "Atsiprašau, nekalbėkime apie tai. Dergimas mūsų užprašytas. Ačiū labai", – telefoną išjungė pašnekovas.

GALERIJA

  • „Tigro šuolis“ mausto savo darbuotojus?
  • Keista: Jonavos g. įsikūrusio „Tigro šuolio“ savininkas nemato problemų, kad samdomi darbuotojai negauna atlyginimų.
  • „Tigro šuolis“ mausto savo darbuotojus?
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

saulius

Sargasuniams kaulu tegul numeta buoziu sunims,arba bibi saldainiu paciulpti kad praeitu noras,tik slunkiai ir suzalotos psichikos invalidai ,,dirba''toki darba

dirbes

Ne dergimas gerbiamieji, oj jei pradetume pasakoti.....sukciu kontora, laiku pabegau.....

as

Visose apsaugos firmose tas pats, pakračius jas gerai ir normaliam darbo užmokesčiui ir valstybei mokesčiams pinigų gerokai nubyrėtų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS