Užsiregistruoti pas gydytoją Kauno klinikose bus lengviau | Diena.lt

UŽSIREGISTRUOTI PAS GYDYTOJĄ KAUNO KLINIKOSE BUS LENGVIAU

  • 6

Kauno klinikose pradeda veikti nauja informacinė sistema, teiksianti  įvairias elektronines paslaugas Kauno klinikų pacientams ir lankytojams.

Kauno klinikose pradeda veikti nauja informacinė sistema, teiksianti  įvairias elektronines paslaugas Kauno klinikų pacientams ir lankytojams.

Pasak Kauno klinikų Informacinių technologijų tarnybos vadovo Giedriaus Leimono, informacinės sistemos veidas yra internetu pasiekiamas puslapis arba portalas, kur visi suinteresuoti asmenys galės prisijungti ir gauti elektronines paslaugas neišeidami iš namų.

„Tokiu būdu bus taupomas tiek mūsų lankytojų, tiek Kauno klinikų darbuotojų laikas“, – svarbų naujosios sistemos privalumą pabrėžia G. Leimonas.

Pavyzdžiui, iki šiol norint gauti savo medicininės istorijos išrašus arba užsiregistruoti pas gydytoją neretai tekdavo atvykti į raštinę ar registratūrą. Dėl dokumentų kopijų tekdavo grįžti net keletą kartų. Tokia tvarka galiojo ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims. Jie taip pat kreipiasi į Kauno klinikas, laukia, kol bus pateiktos popierinės dokumentų kopijos.

„Visa tai nuo šiol yra pasiekiama elektroninėje Kauno klinikų erdvėje, – apie naująją sistemą pasakoja G. Leimonas. – Be šių funkcijų, bus teikiamos ir kitos paslaugos, tarkim, pacientams skirta mokomoji medžiaga, nuotolinio pacientų būklės stebėjimo ir kitos paslaugos.“

Pristatydamas realizuotas funkcijas, projekto vadovas G. Leimonas aiškina, kad visą sistemą sudaro keturios paslaugų grupės. Pacientų mokymo ir švietimo paslaugos yra adaptuotos kiekvienam Kauno klinikų pacientui individualiai. Pagal paciento ligos pobūdį, automatiškai parenkami tik jam aktuali mokomoji medžiaga, savikontrolės testai ar klausimynai. Naudodamasis šiomis priemonėmis, pacientas galės išsamiau susipažinti su savo liga, gaus informacinio pobūdžio patarimus. Jei prie pacientų portalo prisijungs Kauno klinikose dar nesigydęs asmuo, jam bus prieinama bendro pobūdžio informacija apie visas aprašytas ligas. 

Informavimo paslaugos suteiks galimybę neišeinant iš namų registruotis pas Kauno klinikų specialistus, matyti suplanuotus ir įvykusius vizitus poliklinikoje, stacionarinių paslaugų ar operacijų datas. Taip pat bus galima rasti informaciją apie jau įvykusius apsilankymus ir jų metu suteiktas paslaugas.

Besikreipiančiųjų aptarnavimas – tai popierinių dokumentų perkėlimas į elektroninę erdvę. Sistema yra integruota su elektroniniais valdžios vartais, kurie užtikrina Lietuvos Respublikos piliečių autentifikavimą. Todėl nėra būtinybės atvykti į Kauno klinikų raštinę ir nebereikia pildyti prašymo išduoti dokumentaciją. Užtenka patogiame meniu pasirinkti reikiamus dokumentus ir laukti, kol jie bus parengti bei įkelti į vartotojo paskyrą. Taip parengtus dokumentus galima spausdinti ar persiųsti kitoms institucijoms.

Numatyta ir atstovavimo galimybė, kai pacientas paskiria savo atstovą, kartu jam suteikdamas teisę vykdyti veiksmus portale. Panašiai veikia ir funkcijos, skirtos juridiniams asmenims. Į Kauno klinikas dažnai kreipiasi policijos, teismų, darbdavių ar draudimo bendrovių atstovai, prašydami pateikti įvairią informaciją apie klinikose gydytus pacientus. Nuo šiol visi juridiniai asmenys, galintys tokią informaciją gauti įstatymų numatyta tvarka, galės tai atlikti neatvykdami į Kauno klinikas.

Paklaustas, kaip bus galima atsiimti užsakytus dokumentus, G. Leimonas paaiškina, kad numatyta keletas dokumentų pateikimo būdų. „Pats patogiausias ir populiariausias turėtų būti dokumentų pateikimas per portalą, tačiau besikreipiantieji galės rinktis ir kitus, labiau įprastus būdus, tokius kaip dokumentų gavimas paštu ar atsiėmimas atvykstant į vietą“, – naujos sistemos galimybes vardija G. Leimonas.

Nuotolinio pacientų stebėjimo paslaugos bus teikiamos, jei tokį stebėjimą paskirs gydantis gydytojas. Tokiu atveju pacientas iš Kauno klinikų gaus prietaisą, kuris galės kaupti matuojamus duomenis ir gydytojo nurodytu reguliarumu pateiks duomenis pacientų portalui.

„Kaip pavyzdį galime pateikti gliukozės kiekio matuoklius, – apie paslaugą cukriniu diabetu sergantiems pacientams pasakoja G. Leimonas. – Pacientas, gavęs iš gydytojo ar įsigijęs prietaisą, gebantį nuskaityti duomenis iš paciento poodiniame sluoksnyje įtvirtinto jutiklio, turės reguliariai kelti duomenis apie išmatuotą gliukozės kiekį. Gydytojas, nuotoliniu būdu stebėdamas šiuos duomenis, galės tiksliau parinkti gydymo metodiką, o pacientui nereikės dažnai lankytis gydymo įstaigoje.“

Projektas „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų sveikatos priežiūros paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę“ iš dalies finansuojamas ES struktūrinių fondų. Parama teikiama pagal Europos Komisijos patvirtintą Lietuvos 2007–2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir ją įgyvendinančias veiksmų programas. Projekto finansavimo ir administravimo sutartis pasirašyta 2012-11-13. Šiuo metu projektas baigiamas įgyvendinti, vyksta bandomoji eksploatacija. Visos numatytos paslaugos pradės veikti šių metų rudenį. 

GALERIJA

  • G. Leimonas
  • Užsiregistruoti pas gydytoją Kauno klinikose bus lengviau
Kauno klinikų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Edmundai

Ne, nereikės, tiesiog namuose galėsi apmyžt klaviatūrą, ir jau po pusvalandžio atsiūs tyrimo atsakymą.

Edmundas

kiek suprantu eidamas pas gyditoja reikes pensininkams kompiuteri nestis.

eilinis

pinigų plovimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS