V. Ušackui – žinomų kauniečių palaikymas | Diena.lt

V. UŠACKUI – ŽINOMŲ KAUNIEČIŲ PALAIKYMAS

  • 77

Maždaug 500 aktyvių Kauno kultūros ir sporto veikėjų, politikų, mokslininkų bei verslininkų pasirašė kreipimąsi, ragindami diplomatą ir politiką Vygaudą Ušacką dalyvauti prezidento rinkimuose.

Susibūrė bendraminčiai

Prie pilietinės iniciatyvos prisidėjo ir po kreipimusi pasirašė kardiochirurgas prof. Rimantas Benetis, režisierius Vytautas Balsys, Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė, skulptorius prof. Stasys Žirgulis, verslininkai Mindaugas ir Edita Plūkai, prof. Zigmas Lydeka, Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta, Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas dr. Egidijus Stancikas, festivalio "Kaunas Jazz" sumanytojas Jonas Jučas, krepšinio treneriai Valdemaras Chomičius, Vitoldas Masalskis ir Rimas Kurtinaitis, rašytojas Laimonas Inis, verslininkas Vladas Korsakovas ir daugelis kitų.

"Tai nebuvo parašų rinkimas, bet aktyvesnių Kauno piliečių simbolinis pareiškimas kreipiantis į visuomenę ir, pirmiausia, į V.Ušacką", – teigė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Senato pirmininkas, ekonomistas prof. Zigmas Lydeka.

Anot jo, idėja paremti galimą pretendentą į prezidentus kilo neplanuotai – kalbantis su bendraminčiais, gerbiančiais V.Ušacko asmenybę. Netrukus susikūrė neformali veiklių kauniečių grupė, kuri pradėjo plėtoti idėją, kaip galima būtų įkalbėti rinkimuose dalyvauti potencialų kandidatą.

Svarbios vertybės

"Buvo tikrai daugiau žmonių, kurie norėjo pasirašyti, tačiau specialiai nenorėjome didinti skaičiaus, nes tai simbolinė iniciatyva", – pasak Z.Lydekos, kreipimasis buvo išsiųstas penktadienį, o apie savo sprendimą V.Ušackas planavo pranešti pirmomis rugsėjo dienomis.

"Kadangi V.Ušackas yra VDU garbės daktaras, universiteto erdvėje esame ne kartą atkreipę dėmesį į jo nuopelnus kaip patyrusio diplomato ir tarptautinėje erdvėje žinomo politiko. O tai iš tiesų yra labai svarbu galint pretenduoti į valstybės vadovo poziciją. Manau, V.Ušackas galėtų puikiai atstovauti Lietuvos interesams šalyje ir pasaulyje", – sakė Z.Lydeka.

Specialiai nenorėjome didinti skaičiaus, nes tai simbolinė iniciatyva.

Žinomam ekonomistui taip pat imponavo V.Ušacko santykiai šeimoje, kuriuos jis lygina su prezidento Valdo Adamkaus ir jo žmonos Almos šiltu bendravimu: "Ta aplinka tikrai yra labai jauki. Manau, V.Ušacko šeimyniškumas, bendruomeniškumas ir tarpusavio pasitikėjimas yra labai svarbūs vertybiniai dalykai, kurių šiuo metu valstybėje mums labai reikia."

Palaikymo virusas

Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas dr. Egidijus Stancikas pasakojo, kad mintis imtis kažkokių veiksmų kilo jau tada, kai buvo paskelbti pirmieji pretendentai į prezidento postą. "Vis pasišnekėdami ir galvodami apie Lietuvos perspektyvą ir ateitį, ne tik Lietuvos įvaizdį, bet ir šalies svarbą Europoje bei pasaulyje, pradėjome diskutuoti. Svarstėme, kas šiame laike geriausiai atlieptų Lietuvos poreikius ir galėtų prisiimti tuos iššūkius kartu labai atsakingai atstovaudamas šaliai", – sakė E.Stancikas.

Anot jo, po tokių pokalbių su bendraminčiais ir prasidėjo politiko palaikymo virusas. "Kadangi V.Ušacką pažįstu kelis dešimtmečius, labai dažnai pagalvoju, kad Lietuvoje labiau pripažinto ir patyrusio politiko, diplomato užsienio politikoje turbūt ir nėra", – E.Stancikas patikino, kad iniciatyvą sugalvojo ne V.Ušackas.

"Atėjo tokia mūsų gyvenimo fazė, kad mes irgi prisiimame atsakomybes ir norime tokios pat atsakingos aplinkos ir Lietuvos", – sakė Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas.

Sužavėjo rūpestis

Prie iniciatyvos prisidėjo ir ne vienas pasaulyje Kauno vardą garsinęs sportininkas. Kaip pasakojo Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė, prieš penkiolika metų įvykęs pirmasis jos susitikimas su V.Ušacku visam laikui suformavo nuomonę apie politiko vertybes.

"2003 m. Vašingtone vyko Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatas. V.Ušackas tuo metu dirbo Lietuvos ambasadoriumi JAV. Nors mes nebuvome pažįstami, jis paskambino federacijai, klausė, ar mums reikia pagalbos, ir tada labai daug padėjo. Margarita su Povilu buvo dar jauna ir nežinoma komanda, tačiau V.Ušackas pakvietė mus visus į ambasadą, pats aktyviai dalyvavo renginiuose, į visas varžybas ėjo. Iš to galima spręsti, kaip žmogus rūpinasi lietuviais", – pasakojo L.Vanagienė.

Trenerė tikino, kad daugiau neteko sutikti tokių žmonių. "Gal atrodo kaip smulkmena, bet tai yra labai svarbu. Juolab žmogus turi tokios užsienio politikos patirties. Manau, kad būtų nuostabus prezidentas", – sakė L.Vanagienė, pridurdama, kad politikas dar ir pats aktyviai sportuoja.

Imponuoja asmenybė

Tarp būrio menininkų savo parašą po kreipimusi padėjęs "Kaunas Jazz" sumanytojas Jonas Jučas, teigė, kad iš visų galimų kandidatų V.Ušackas yra profesionaliausias ir sėkmės atveju nuo pirmos dienos galėtų puikiai pradėti dirbti.

"Jis turi didžiausią bagažą reikalingų žinių, daugiausiai naudingų ryšių ir pažinčių. Galų gale, jo biografija irgi gana solidi. Manau, kad iš kol kas viešumoje paskelbtų kandidatų jis yra geriausias. O kaip žmonės nuspręs: rinks ar neišrinks, čia kitas klausimas", – sakė žinomas kaunietis.

Tuo metu Kauno valstybinės filharmonijos direktoriui Justinui Krėpštai labiausiai imponuoja V.Ušacko asmenybė. "Aš į jį žiūriu kaip į žmogų, asmenybę, kaip į patirtį. Tas yra labai svarbu. Kaip ir Valdas Adamkus, Dalia Grybauskaitė turi daug patirties. Svarbiausia yra patirtis, o prezidento pozicija yra pirmiausia užsienio politika. Todėl bent kol kas aš matau, kad daugiausia patirties šitoje pasaulinėje plotmėje turi būtent V.Ušackas", – teigė J.Krėpšta.

Paklaustas, kodėl būtent Kaune kilo tokia iniciatyva, kaunietis nusijuokė, kad šis miestas visuomet pagrindinius sprendimus priimdavo lemiamu momentu.

Išsiuntė laiškus

53-ejų V. Ušackas diplomatu dirbo nuo 1991 m., 2008–2010 m. buvo Lietuvos užsienio reikalų ministru. Jis yra vadovavęs Lietuvos ambasadoms JAV ir Britanijoje, ES diplomatinėms misijoms Afganistane ir Rusijoje. Šiuo metu jis vadovauja Kauno technologijos universiteto Europos institutui.

Politikas ne kartą pabrėžė visuomenės nuomonės svarbą jam priimant sprendimą dalyvauti rinkimuose į prezidentus.

"Prieš priimant turbūt atsakingiausią sprendimą noriu išgirsti kuo daugiau nuomonių. Ir man tai nepanašu į nesuvokiamą dalyką. Lietuvoje pernelyg daug turime tokių, kurie geriau už visus žino, kas ir kaip turi gyventi. Bet aš manau, kad paklausti, kokia žmonių nuomonė, yra reikalinga ir svarbu. Iš diplomatinės patirties žinau, kaip svarbu yra kalbėtis. Todėl noriu į Lietuvos politiką atnešti kitokio bendravimo ir požiūrio į nuomonę", – rašė politikas savo paskyroje socialiniame tinkle "Facebook".

Norėdamas sužinoti visuomenės nuomonę V.Ušackas vasaros pabaigoje į įvairius Lietuvos miestus ir miestelius išsiuntė daugiau nei 7 tūkst. laiškų, kuriuose žmonių klausė dviejų klausimų: ar politikui verta dalyvauti prezidento rinkimuose, ir kokią svarbiausią problemą Lietuvoje tučtuojau turėtų išspręsti valstybės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (77)

...

Vien tik 'aŠŠŠ', vien tik 'aŠŠŠ'... - nereikia Lietuvai naujo Džiugašvilio.

Anonimas

O kodel pazystami.Ir ka tu cia istaisysi blatno.Nori geresniu pinigu.Nei vienas nieko gero nepadare.Nepadarysi ir tu.Maziau sekit pasakas bus lengviau.

Abejoju,

nes nepasitikiu išvardintais rėmėjais, netikiu kai kurių padorumu ir netikiu, kad daugelis iš jų išpažįsta krikščioniškas vertybes, tiesio gavę sau naudos , pataikauja. Fui smirda...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS