Vagių Kaune laukia juodos dienos? | Diena.lt

VAGIŲ KAUNE LAUKIA JUODOS DIENOS?

Kaune automobilių savininkai raginami burtis ir kartu su kaimynais ne tik dalyvauti konkurse „Saugus kiemas“, bet ir geriau apsisaugoti nuo vagių. Šiemet jau sulaikyti 55 ilgapirščiai.

Originali reakcija

Pasak konkurso „Saugus kiemas“ sumanytojo ir koordinatoriaus – Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus vyresniojo tyrėjo Dariaus Joneikio, ši idėja kilo reaguojant į aktualijas.

„Matant vagysčių iš automobilių problemą, kilo mintis, kad jų savininkai galėtų saugoti ne tik savo, bet ir kaimyno transporto priemones. Ir atvirkščiai. Susijungus grupei žmonių, visos reikalingos techninės priemonės yra lengviau įperkamos“, – teigė jis.

Konkurso „Saugus kiemas“ sumanytojas ir koordinatorius D.Joneikis pasakojo, kad jis vyks trimis etapais ir truks iki gruodžio vidurio. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Šį konkursą Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas organizuoja kartu su Kauno miesto savivaldybe ir socialiniais partneriais – tarp jų ir „Kauno diena“.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Konkursas vyks visoje Kauno apskrityje. Jis skirtas visiems automobilių savininkams, gyvenantiems tiek daugiabučiuose, tiek nuosavų namų kvartaluose. Nors, anot D.Joneikio, šiuose jį vykdyti sudėtingiau, nes konkurso sąlygose yra reikalavimas, kad komandą sudarytų ne mažiau kaip dešimt žmonių.

Reikia visuomenės pagalbos

Pasak Kauno apskrities VPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininko Aleksejaus Gubenko, kuris yra įtrauktas į komisiją, vertinsiančią konkurso dalyvius, automobilių detalės vagiamos dėl jų paklausos. Tačiau ne paskutinį vaidmenį vaidina ir egzistuojanti pogrindinė prekyba jomis, orientuota į asmenis, kuriems nesvarbu, kur pirkti reikalingą daiktą. Svarbu, kad pigiau. Todėl kovojant su šiomis vagystėmis yra labai svarbus visuomenės ir policijos bendradarbiavimas. Nes neužtenka vien sulaikyti įtariamąjį. Dar reikia įrodyti, kad jis padarė nusikaltimą.

A.Gubenko vertina visas pilietiškas iniciatyvas, padedančias policijai kovoti su nusikaltėliais. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Remiantis visos Kauno apskrities statistika, nors iš esmės ją sudaro Kaunas ir Kauno rajonas, nes Jonavoje, Kėdainiuose ir Kaišiadoryse šiais metais buvo pradėta tik 20 ikiteisminių tyrimų iš 220 visoje apskrityje, šiuo metu ištiriama tik kas ketvirta penkta vagystė iš ar nuo automobilio. Nors, anot A.Gubenko, aktyvių jų veiksmų dėka šiais metais, palyginti su praėjusiais, šių nusikaltimų sumažėjo apie 30 proc. Pernai iki balandžio pabaigos Kauno apskrityje buvo pradėta 314 ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių iš ar nuo automobilių. Ir, A.Gubenko teigimu, šių vagysčių skaičiaus mažėjimas nesusijęs su karantinu, nes jis tik palengvino darbą ilgapirščiams, kurie per jį galėjo rinktis grobį kaip prie švediško stalo.

Matant vagysčių iš automobilių problemą, kilo mintis, kad jų savininkai galėtų saugoti ne tik savo, bet ir kaimyno transporto priemones.

Nuostoliai didėja

„Geriausias pavyzdys: stovi du namai, o jų kiemuose – tokie patys automobiliai. Tik vieni apšviestoje, aptvertoje ir filmuojamoje teritorijoje, o kiti – tamsiame kieme. Atspėti, kurie iš jų taps vagių taikiniu, nesunku“, – akcentavo A.Gubenko. Jis priminė, kad šie nusikaltimai – skaudūs ne tik todėl, kad kerta per kišenę, bet ir dėl laiko sąnaudų, pavyzdžiui, ryte skubant į darbą ar nuvežti vaiką į darželį ir netikėtai konstatavus, kad pavogtas automobilio vairas. Jau nekalbant apie tai, kad galbūt buvo surizikuota pasirinkti pigesnį draudimą.

Apie tai, kad vagių padaroma žala pastaruoju metu didėja, nes jaunėja automobilių parkas, pasak A.Gubenko, teigia ir draudimo kompanijų duomenys.

Remiantis paties Kauno apskrities VPK turima statistika, šiais metais tarp vagių iš automobilių paklausiausia multimedijos įranga. Ypač įrengta BMW automobiliuose. Didžioji dalis užregistruotų tokių vagysčių buvo iš šio modelio automobilių. Antroje vietoje – „Volkswagen“. Trečioje – „Audi“.

Žibintai dažniausiai vagiami nuo „Volvo“. Antroje vietoje pagal šių vagysčių skaičių – „Audi“. Trečioje – BMW. O katalizatoriai pastaruoju metu vagiami nuo japoniškų automobilių – „Lexus“, „Toyota“, „Mitsubishi“.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Juodžiausi taškai

Įvardijo A.Gubenko ir pastarojo meto juodžiausius Kauno taškus, kuriuose dažniausiai registruojamos vagystės iš automobilių. Pirmajame penkete – Dainavos mikrorajono (V.Krėvės ir Taikos prospektai, Kovo 11-osios bei Partizanų gatvės ir Pramonės prospektas) daugiabučių kiemai. Jiems ant kulnų, pagal vagysčių iš ar nuo automobilių statistiką, lipa Žaliakalnis, per kurį driekiasi Savanorių prospektas, ir Šilainiai.

Pasak A.Gubenko, yra atvejų, kai vagiliaujama ir kaimyniniame kieme. Tačiau dažniau atvažiuojama iš kitur, o apvažiuoti Kauną ilgapirščiai gali ir per kelias valandas.

Iš 55 šiemet sulaikytų įtariamųjų šiais nusikaltimais nebuvo nė vieno, kuris įkliuvo pirmą kartą. Visi – su kriminaline praeitimi, nors daugumos amžius – nuo 20 iki 40 metų. Vagiliaujama dažniausiai po vieną ar du, kai vienas vagia, o kitas stebi aplinką.

Iš 55 šiemet sulaikytų įtariamųjų šiais nusikaltimais nebuvo nė vieno, kuris įkliuvo pirmą kartą.

Ypač sektini, anot A.Gubenko, atvejai, kai ilgapirščiai buvo sulaikyti pilietiškų gyventojų, išvedusių anksti ryte ar sutemus pasivaikščioti šunį arba tiesiog išėjusių laiku į balkoną, dėka. Toks pilietiškumas, anot nusikaltimus nuosavybei tiriančių Kauno kriminalistų vadovo, ne tik padeda jiems sulaikyti vagis, bet ir koreguoti planuojamas specialiąsias priemones ar kriminalinės žvalgybos veiksmus.

Startas jau duotas

Pasak A.Gubenko kolegos iš viešosios policijos D.Joneikio, sumaniusio konkursą „Saugus kiemas“, automobilių vairuotojai kviečiami burtis į komandas, padėsiančias labiau apsaugoti savo turtą, negu tai įmanoma vienam žmogui.

Skrajutės, kviečiančios dalyvauti šiame konkurse, Kaune pradėtos dalyti jau trečiadienį. Pirmiausia – Savanorių ir Taikos prospektų sankirtoje, kur yra daug automobilių aikštelių. Skrajutės paliktos už jose stovinčių automobilių valytuvų.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Taip startavo pirmasis iš trijų šio konkurso etapų, per kurį bus dalijamos minėtos skrajutės bei kitu būdu platinama informacija apie jį. Tai truks iki birželio 16-osios, kuri D.Joneikio žiniomis, ES minima kaip Kovos su turtiniais nusikaltimais diena. Iki tol skrajutės, informuojančios apie šį konkursą, kurių pagaminta virš 30 tūkst., bus paliekamos ne tik už automobilių valytuvų, bet ir dalijamos pareigūnams, kurie tiesiogiai reaguoja į įvykius, – kad jie, atvykę pagal pranešimą apie vagystę iš automobilio, galėtų įteikti tokią skrajutę nukentėjusiajam.

Informacijai apie konkursą platinti bus pasitelkti ir seniūnai su seniūnaičiais, kurie geriausiai žino problemiškiausias vietas savo valdose, ir saugios kaimynystės grupių nariai bei policijos remėjai.

Bus ir saugumo mugė

Minėtoje skrajutėje yra informacija į nuorodą, kur galima registruotis konkursui. Kaip ir QR kodas, kurį nuskenavus, galima pasižiūrėti filmuką apie vagysčių iš automobilių prevenciją.

Jeigu vis tiek dar kiltų klausimų, šio konkurso koordinatoriui galima juos užduoti e.paštu darius.joneikis@policija.lt. Jis teigė atsakysiąs į klausimus ir tel. 8 700 64 431. Ir ne tik paaiškins, kaip užsiregistruoti, bet ir padės užpildyti paraišką.

Pasiteiravus, kiek konkurso dalyvių tikisi, D.Joneikis prisipažino, kad prognozuoti sunku. Tačiau vėliau atskleidė, kad tikisi, jog konkurse dalyvaus arti 100 kiemo komandų.

Užsiregistruoti į konkursą bus galima ir birželio 16-ąją „Žalgirio“ arenos prieigose vyksiančioje saugumo mugėje. Šis penkias valandas truksiantis renginys, kuris prasidės 15 val., bus jau antrasis konkurso etapas, per kurį prie „Žalgirio“ arenos įrengtose palapinėse policijos pareigūnai ir jų socialiniai partneriai, rengiant šį konkursą, užsiimantys automobilių apsauga, draudimu bei prekyba jais, teiks informaciją, kaip apsisaugoti nuo vagių.

Po šios saugumo mugės startuos trečiasis konkurso „Saugus kiemas“ etapas, kuris truks jau pusę metų – iki gruodžio 16-osios.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Vertinimo kriterijų – daug

Konkurso dalyvius vertins Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininko Remigijaus Stuko vadovaujama komisija. Į ją įtraukti ne tik policijos pareigūnai iš Kauno apskrities VPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos ir Bendruomenės pareigūnų veiklos bei Komunikacijos skyrių, bet ir du socialinių partnerių, rengiant šį konkursą, atstovai, užsiimantys prekyba automobiliais ir jų draudimu.

Komisija vertins konkurso dalyvius pagal šiuos kriterijus: pirmiausia – techninių prevencinių priemonių (apšvietimo, užtvarų, vaizdo stebėjimo kamerų, signalizacijos ir pan.) įdiegimą. Antras rodiklis, skelbiant nugalėtojus, bus gyventojų aktyvinimo priemonės (pavyzdžiui, kiek buvo sukurta „Facebook“ grupių) ir sutelktų dalyvių skaičius. Kaip jau užsiminta, jų turi būti ne mažiau kaip dešimt. Bus vertinamas ir saugios kaimynystės grupių įkūrimas bei bendravimo ir bendradarbiavimo priemonės (kontaktiniai susitikimai, diskusijos ir pan. tarp grupės narių). Po to – kiemo aplinkos fizinis stebėjimas. Pavyzdžiui, budėjimai pagal sudarytą grafiką – gyvai ar stebint aplinką pro langą.

Ir galiausiai bus atsižvelgta į dar vieną labai svarbų rodiklį – kaip pasikeitė kriminalinė situacija konkurso dalyvių kieme per tą pusmetį, kol jis vyko.

220 – tiek šiemet Kauno apskrityje pradėta ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių iš automobilių.

Laukia ir dovanos

Nugalėtojams bus padovanotos, anot D.Joneikio, labai gražios iškabos, kad jų kiemui suteikiamas saugaus kiemo statusas. Jas gaus dešimt kiemų.

Dovanas konkurso nugalėtojams planuoja ir socialiniai šio konkurso rengėjų partneriai. Galvojama apie vaizdo stebėjimo kameras ir apšvietimo įrangą, automobilių dalių žymėjimą bei draudimo nuolaidas. Šias vertingas dovanas konkurso nugalėtojai trauktų burtų keliu.

Svarbu ir tai, kad konkurso „Saugus kiemas“ logotipas gali būti pritaikytas bet kuriam Lietuvos miestui ar apskričiai. Tereikėtų joje pavaizduotą Kauno pilį daugiabučių namų fone pakeisti į kito Lietuvos miesto ar apskrities simbolį. Konkurso organizatoriai teigė, kad viliasi, jog ši iniciatyva pasklis po visą šalį.

 

GALERIJA

  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
  • Vagių Kaune laukia juodos dienos?
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Stasys

Kam tiek nuotraukų iš visų pusių braižant mašinas užsigulus su tais popieriais ir valstybiniais numeriais? Vienai mašinai po 2 lankstinukus... čia kieno reklama?

KKiK

Snaiperiai ant stogų budės?

Rasa

Na ir prirašė žurnalistas, skaičiau iš tuščio į kiaurą,kantrybė baigėsi...Jokio konkretumo,neįdomu ir gaila laiko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS