Vaikų žaidimų aikštelės nesaugios? | Diena.lt

VAIKŲ ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖS NESAUGIOS?

Ar saugūs kauniečių vaikai, laiką leidžiantys miesto viešosiose erdvėse įrengtose vaikų žaidimų aikštelėse ir kas jomis turėtų rūpintis? Miesto savivaldybėje gauti atsakymus į šiuos klausimus – kebli misija.

Paliktos likimo valiai

"Girdėjau atvejį, kad savaitgalį Muzikinio teatro sodelyje esančioje žaidimų aikštelėje susižalojo mergaitė, bet daugiau kokių nors skundų dėl lauko treniruoklių ar daugiabučių kiemuose esančių įrenginių nesame gavę", – tikino savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas.

Jo teigimu, miesto parkuose ir viešosiose erdvėse žaidimų aikštelės buvo įrengtos seniūnijų, vietos bendruomenių tarybų rūpesčiu ir lėšomis.

"Čia ir kyla problema, kad kai kuriose nėra įrengtas pagrindas, prastu oru būna šlapia. Neaišku, kas jomis turėtų rūpintis. Lyg ir pačios bendruomenės", – svarstė Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas. Jis pridūrė, kad ir patys tėvai turėtų pasirūpinti vaikų saugumu, nes, anot M.Šivicko, dažnai vaikai žaidimų aikštelėse laiką leidžia niekieno neprižiūrimi.

Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas užsiminė, kad kitąmet planuojama pagaliau visose vaikų žaidimų aikštelėse įrengti pagrindus, kad vaikams nebereikėtų po lietaus braidyti po balas ir purvą. Tariamasi su Miesto tvarkymo skyriumi, kad itin populiarioje aikštelėje Santakos parke danga po žaidimų įrenginiais atsirastų dar šį rudenį.

"Lauko treniruokliams prižiūrėti turime techninio aptarnavimo sutartį, jie kasmet apžiūrimi, sutvarkomi, jeigu kas nors susidėvėjo. Tam skiriama 15 tūkst. eurų per metus", – sakė M.Šivickas. Jo duomenimis, įvairiose Kauno vietose yra įrengti 202 lauko treniruokliai.

Kas vis dėlto atsakingas už žaidimų aikštelių įrenginių saugumą ir techninę būklę, taip ir liko neaišku.

Tvarkė daugiabučių kiemuose

Pirmosios šiuolaikiškos vaikų žaidimų aikštelės Kauno viešosiose erdvės atsirado dar 2008-aisiais. Tuomet nuspręsta už 600 tūkst. litų (apie 174 tūkst. eurų) po vieną tokią aikštelę įrengti kiekvienoje seniūnijoje. Vėliau mažųjų kauniečių labiausiai pamėgtos vietos sulaukė ir papildomų laisvalaikio įrenginių.

"Kauno diena" ne kartą rašė, kad po lietaus, pavasarį ir rudenį žaidimų aikštelėmis naudotis neįmanoma, nes įrenginius pastačius tiesiog ant žemės, aplink telkšo balos ir purvynai. Deja, iki šiol ši problema neišspręsta. "Visada yra problema – pinigai", – tikino M.Šivickas.

"Šių metų biudžete buvome numatę lėšų įrengti pagrindus po žaidimų aikštelėmis, bet paskelbus konkursus paaiškėjo, kad kainos yra gerokai didesnės, negu numatėme skirti pinigų", – pastebėjo miesto tarybos narė Gintarė Skaistė, pastaruoju metu viešojoje erdvėje aktyviai skelbusi, kaip atnaujinamos žaidimų aikštelės daugiabučių kiemuose. Ji praėjusią kadenciją inicijavo šią programą.

"Pernai ir šiemet sutvarkėme visas daugiabučių kiemų žaidimų aikšteles, kurias savo prašymuose nurodė seniūnijos arba patys gyventojai. Bet dabar vėl gauname naujų prašymų, nes sovietmečiu įrengtų, sulūžusių, parūdijusių įrenginių kiemuose dar yra likę", – tikino G.Skaistė. 2014 m. už 230 tūkst. litų (66,6 tūkst. eurų) atnaujintos 128 žaidimų aikštelės daugiabučių kiemuose, o šiemet tam buvo skirta 25 tūkst eurų ir sutvarkytos 62 vaikams skirtos laisvalaikio zonos.

Atnaujinant žaidimų aikšteles įrengtos smėlio dėžės, suktukai, sutvarkytos sūpynės, skersiniai, lygiagretės, mediniai suoliukai, laipynės, karstynės, seni, bet dar tinkami naudoti įrenginiai nudažyti, o nepataisomai sulūžę – išardyti.

G.Skaistė tikina, kad visas aikšteles prižiūrėti savivaldybė nepajėgs, tad patys gyventojai ar bendruomenės skatinamos pasirūpinti, kad įrenginiai nebūtų laužomi ir gadinami, o sulūžę – tvarkomi. Pasiteiravus, kas turėtų prižiūrėti miesto parkuose ir kitose viešosiose erdvėse esančias vaikų žaidimų aikšteles, tarybos narė net nesuabejojo: "Jas privalo prižiūrėti seniūnijos, o jeigu kas sulūžta, pasirūpinti detalėmis ir suremontuoti."

Nieko gero

"Šiemet nieko ypatingo šioje srityje nenuveikėme. Vargu, ar ką padarysime, nes tuoj spalis, šaltasis sezonas ", – paklaustas apie vaikų žaidimų aikšteles, aiškino vicemeras Vasilijus Popovas.

Jis tik priminė, kad nusidėvėjus seniesiems įrenginiams iš naujo įrengta aikštelė ekstremalaus sporto mėgėjams Santakos parke.

Pasiteiravus, ar savivaldybė nesulaukia skundų dėl techniškai netvarkingų ar net pavojingų įrenginių vaikų žaidimų aikštelėse, vicemeras tikino, kad jo tokie skundai nepasiekė.

V.Popovas užsiminė, kad kitų metų biudžete ketinama numatyti lėšų vaikams skirtų laisvalaikio zonų plėtrai. "Kuo daugiau tokių aikštelių bus arčiau žmonių, tai yra, gyvenamuosiuose rajonuose, tuo geriau. Daug geriau, kai vaikai ir paaugliai laiką leidžia lauke", – svarstė vicemeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

cernobilis

tai labiau primena cernobilio pramogas vaikam!

Lukaa

Nesaugūs vaikai ne dėl aikštelių, o dėl tėvų nepriežiūros. Čia pas mus tokia tarybinių laikų atgyvena-kiemuose žaidimų aikštelės. Kokios dar aikštelės, jeigu kiemais mašinos važinėja. o aikštelės turi būti ne kiemuose, o parkuose, ir vaikai ten turi žaisti prižiūrimi suaugusių. kaip ir yra visam civilizuotame pasaulyje.

Irena

Šios dienos "Šiaulių krašte rašoma", kad Baisogalos miestelyje vaikas treniruoklių aikštelėje susižalojo du pirštus, juos teko amputuoti, Ten tokia pati problema- vaikas be pirštų, o atsakinga liko močiutė, kuri leido vaikui būti aikštelėje. Niekas neprisiima atsakomybės, o treniruoklis buvo sutvarkytas tuoj po nelaimės. Žinoma, gerai, kad sutvarkė, bet iki tol niekas nieko nematė ir netvarkė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS