Varnų išdaigos Kaune pridarė nuostolių: vairuotojai stveriasi už galvų | Diena.lt

VARNŲ IŠDAIGOS KAUNE PRIDARĖ NUOSTOLIŲ: VAIRUOTOJAI STVERIASI UŽ GALVŲ

Kauno Dainavos rajono gyventojus stebina varnų išdaigos. Paukščiai įsigudrino iš aukštai ant žemės mėtyti akmenis ar riešutus. Ne vienas žmogus skundėsi dėl padarytos žalos automobiliams.

„Gal pas ką nors kieme varnos irgi taip akmenis mėto?“ – klausė vaizdo įrašu feisbuko grupėje „Kauno Dainavos rajono bendruomenė“ pasidalijęs Paulius.

Gyventojų teigimu, tokie varnų žaidimai vyksta ne viename daugiabučio kieme.

Internautai net susiginčijo, ką iš tiesų mėto varnos – akmenis ar riešutus?

„Jos mėto ne akmenis, o graikinius riešutus. Taip bando juos praskelti, kad galėtų sulesti. Šiandien einant į darbą numetė visai šalia manęs“, – teigė gyventoja.

„Turėtų mėtyti riešutus, bet mėto akmenis“, – prieštaravo vaizdo įrašu pasidalijęs Paulius.

Kai kuriems žmonėms varnų išdaigos pridarė nuostolių. Jie skundėsi apgadintais automobiliais.

„Mūsų mašinai jau du kartus teko ta laimė. Pirmą kartą visas stoglangis sudužo, praeitą savaitę įskėlė priekinį stiklą“, – guodėsi gyventoja.

„Nuostolio už 500 padarė ir dar po to į priekinį stiklą kalė ir suskaldė“, – žalą įvertino gyventojas.

„Pas mus per savaitę – trys stiklai ir šeši kėbulai“, – apibendrino vaizdo įrašu pasidalijęs Paulius.

Portalas kauno.diena.lt pakomentuoti situaciją prašė žinomų šalies gamtininkų.

„Dar profesorius Tadas Ivanauskas laikė ir nuo mažens užaugino krankliuką. Tas kranklys gyveno ir laisvai skraidė Kaune. Profesorius tokį paukštį augino ne šiaip sau, o stebėdamas jo psichologiją. T. Ivanausko nuomone, kranklys, kaip ir kiti varniniai, yra labai aukštos psichikos paukštis. Varninių paukščių išradingumas, prisitaikymas prie aplinkos sąlygų yra ypatingi gebėjimai.

Varniniai paukščiai mėgsta ir moka žaisti.

Šiuo metu, kai šiek tiek nusenka vandens telkiniai ir dumble atsiranda dvigeldžių moliuskų, varnos net juos ima į snapą. Atidaryti moliuskų negali, todėl kyla į 50 metrų ar kitą aukštį ir meta į grindinį ar kažką kietą, kad sudužtų jų kiautas. Lygiai tą patį daro su bet kuriais riešutais, pavyzdžiui, su graikiniais, kurių kur nors aptiko. Tai mums atrodo, kad riešutų šiuo metų laiku nėra – jos tikrai surado kažkieno išmestus. Varnos mėto dažniausiai ne lazdyno, ne smulkius riešutus, bet būtent surastus didelius graikinius riešutus. Aš esu tai stebėjęs. Vilniuje, Žvėryno rajone, pakyla ir meta ne ant pievelės, o ant asfalto.

Dar neatmeskime kito dalyko. Varniniai paukščiai mėgsta ir moka žaisti. Kartais net dėl kažkokios ypatingos nuotaikos gali pakilti į orą ir mesti kokią nors plunksną – paleidžia ir žiūri, kaip ta plunksna žemyn sūkuriuoja. Lygiai tas pats gali būti su akmenuku ar kokia metaline veržle.

Visgi, didžiausia tikimybė, kad paukštis labai pragmatiškais tikslais mėto – dėl maisto“, – komentavo gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Varnų elgesį pakomentavo ir gamtininkas Marius Čepulis.

„Varnos yra smalsūs ir nuovokūs paukščiai, jos tokiu būdu ir graikinius riešutus susiskaldo, ir gali būti, kad tiesiog žaidžia. O jei pataikė į automobilį, tai grynas atsitiktinumas“, – įžvalgomis pasidalijo gamtininkas.

GALERIJA

  • Varnų išdaigos Kaune pridarė nuostolių: vairuotojai stveriasi už galvų
  • Varnų išdaigos Kaune pridarė nuostolių: vairuotojai stveriasi už galvų
  • Varnų išdaigos Kaune pridarė nuostolių: vairuotojai stveriasi už galvų
  • Varnų išdaigos Kaune pridarė nuostolių: vairuotojai stveriasi už galvų
„Kauno Dainavos rajono bendruomenės“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (49)

A. Š.

Tai dabar jau varnai trukdo. Kaip jiems tą riešutą suleisti. Plaktuko neturi. Nejuokinkite savo skundais. Rašykite į policiją pareiškimą. O ne komentaruose dejuokite.

EUSSR

Paskaičiau komentarus, tai tokių "varnų" čia apstu kurie daužytu mašinoms langus, stogus ir t.t. dėl medelio be asfalto. Na bet reikia kaltinti tikra varną, ar ne? O tas juTupinis vaizdelis nieko šiaip neįrodo ...

Anonimas

Idomu, valdzioje geriau varnos ar vistos ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS