VDU garbės daktaro regalijos įteiktos istorikui ir žurnalistui T. G. Ashui | Diena.lt

VDU GARBĖS DAKTARO REGALIJOS ĮTEIKTOS ISTORIKUI IR ŽURNALISTUI T. G. ASHUI

  • 5

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Kaune pirmadienį garbės daktaro regalijos įteiktos istorikui Timothy'čiui Gartonui Ashui (Timočiui Gartonui Ešui).

VDU garbės daktaro vardas šiam mokslininkui suteiktas už nuopelnus tarptautinio bendradarbiavimo ir demokratijos stiprinimo srityse bei reikšmingą indėlį puoselėjant laisvės, teisingumo, solidarumo vertybes, antradienį informavo universitetas.

VDU Senato pirmininkas Ričardas Krikštolaitis teigė, kad universiteto garbės daktarų sąrašą papildė žmogus, kuris kovoja už tokias vertybes kaip asmenybės ir akademinė laisvė, demokratija, atvirumas ir atsakomybė.

„Nepaprastai smagu, jog universiteto bendruomenę praturtina asmenybė, kuri pasižymi plačia moksline ir praktine veikla, išskirtine erudicija bei neblėstančiu nusiteikimu kovoje už žmogaus teises“, – kalbėjo VDU rektorius Juozas Augutis.

Atsiimdamas jam įteiktas regalijas, T. G. Ashas sakė, kad pagrindinė universitetų užduotis – siekti tiesos ir ją skleisti.

„Šiandien matome drąsius Sakartvelo gyventojus, po Europos vėliava kovojančius už savo šalies demokratinę ateitį. Tuo metu Ukrainoje Charkivas yra arčiau rusų fronto nei Londonas nuo Oksfordo. Vos prieš kelias dienas sakiau kalbą Lvivo universitete, kur daugumos susirinkusiųjų artimieji – sutuoktiniai, sūnūs, rizikuoja savo gyvybėmis fronto linijose“, – sakė jis.

„Ir manau, jog svarbiausiu šio pastarojo Europos istorijos dešimtmečio žodžiu turėtume laikyti ukrainietišką žodį „volnia“, reiškiantį laisvę ir pasiryžimą dėl jos kovoti. Tą tikrai esame labai primiršę mes, gyvenantys vakaruose“, – pridūrė T. G. Ashas.

Svarbiausiu šio pastarojo Europos istorijos dešimtmečio žodžiu turėtume laikyti ukrainietišką žodį „volnia“, reiškiantį laisvę ir pasiryžimą dėl jos kovoti.

T. G. Ashas yra britų istorikas, žurnalistas, Europos tyrimų profesorius Oksfordo universitete, Isiaho Berlino profesūros bendradarbis Oksfordo St. Antony koledže ir Stenfordo universiteto „Hoover Institution“ vyresnysis bendradarbis, parašęs vienuolika knygų apie Europos transformacijas per pastaruosius 50 metų.

Devintajame dešimtmetyje jis buvo savaitraščio „The Spectator“ užsienio naujienų redaktorius, dienraščio „The Independent“ apžvalgininkas. Nuo 2004-ųjų profesorius yra dienraščio „The Guardian“ apžvalgininkas, ilgametis „New York Review of Books“ bendradarbis, jo tekstų vertimai skelbiami Turkijos dienraštyje „Radikal“ bei Ispanijos dienraštyje „El Pais“, kituose leidiniuose.

GALERIJA

  • VDU garbės daktaro regalijos įteiktos istorikui ir žurnalistui T. G. Ashui
  • VDU garbės daktaro regalijos įteiktos istorikui ir žurnalistui T. G. Ashui
  • VDU garbės daktaro regalijos įteiktos istorikui ir žurnalistui T. G. Ashui
J. Petronio/VDU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

To kazin

Iki žmogaus teisiu jiem kaip iki menulio

Tegu atsako

Ar yra žmogaus teise pagaminta saules akektra perleisti kitam asmeniui?

Kazin, kodel vatnikai

taip suviduriavo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS