VI forto Kryžių kalnelyje švęs Laisvės dieną | Diena.lt

VI FORTO KRYŽIŲ KALNELYJE ŠVĘS LAISVĖS DIENĄ

  • 3

Rugpjūčio 31-ąją sukanka 29 metai nuo Rusijos okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos. Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė šią dieną kviečia pasitikti drauge – Kryžių kalnelyje šalia Kauno tvirtovės VI forto. 19 val. čia bus šventinamas šaulių pastangomis atstatytas kryžius, skambės „Tautiška giesmė“ ir kitos dainos, bus prisimenami laisvės gynėjai.

„Kauno kryžių kalnelis – nepriklausomybės siekio ir vilties simbolis, todėl okupacinės kariuomenės išvedimo iš šalies dieną kviečiame pasitikti būtent čia. Kryžiuose įrašyta istorija apie mūsų kovotojus už laisvę: partizanus, Sausio 13-osios ir Medininkų aukas, Romą Kalantą ir tremtinius. Tarp jų – ir šaulius. Ši vieta – priminimas apie patriotinę drąsą, laisvės kainą ir tautos vieningumą, pamokas, kurias turime išmokti ir perduoti ateities kartoms“, – kalbėjo Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios (Kauno apskr.) rinktinės vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius.

Minint Laisvės dieną, kai svetima okupantų kariuomenė paliko mūsų šalį, Kryžių kalnelyje bus pašventintas kryžius, skirtas Lietuvos šauliams. Jį pašventins Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos ir Lietuvos šaulių sąjungos kapelionas mjr. Tomas Karklys. Renginio dalyviai kviečiami kartu sugiedoti Lietuvos himną, padainuoti patriotinių dainų, pagerbti laisvės kovotojus ir padėti gėlių.

VI forto prieigose 1991 m. iškilo kryžius Lietuvos šaulių sąjungos garbei. Nepaisant nuolatinės priežiūros – sutvirtinimų, perdažymų, jis sunyko dėl aplinkos poveikio ir neteko savo estetinės išvaizdos. Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės 202-osios kuopos šauliai paruošiamųjų atnaujinimo darbų ėmėsi dar praėjusiais metais. Suprojektuotas 6,30 m ąžuolo paminklas su metaline apdaila: viršūnę puošia stilizuotas Vytis, o šonus – kryžmos iš ąžuolo lapų ir dvigubų Jogailos kryžių. Ant kryžiaus pagrindo išdrožinėtas užrašas „Lietuvos šaulių sąjunga, 1919–1991–2021 m.“. Idėją įgyvendino skulptorius Algimantas Sakalauskas.

Darbus inicijavę ir atlikę šauliai tikisi, kad atstatytas kryžius taps gražia tradicija, perduodama iš kartos į kartą. Tai pagarba istorinei atminčiai, savanoriškas darbas Tėvynei ir kartu – palikimas šaliai.

Lietuvos nepriklausomybės priešaušryje Kryžių kalnelį Kaune pradėjo formuoti pavieniai gyventojai ir organizacijos. Sovietinio tanko vietoje iškilo kelios dešimtys kryžių, keletas stogastulpių ir koplytstulpių. Dauguma jų skirti politiniams kaliniams ir tremtiniams, rezistentams, žymiems Lietuvos žmonėms atminti, taip pat specialioms progoms ir svarbiems įvykiams pažymėti.

GALERIJA

  • VI forto Kryžių kalnelyje švęs Laisvės dieną
  • VI forto Kryžių kalnelyje švęs Laisvės dieną
Gintauto Tamulaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaunas

Idiotų kalnelis,taip pervadinčiau.

išsigimėliams (be smegenų gimusiems) litvinams primenu

VI ir kiti fortal yra tikrosios rusų okupacijos palikimas. 1940 ir pokarinė okupacija buvo ne rusų o komunistų, įvykdyta vadovaujant gruzinui sralinui joškei visarionovičiui.Fortai pastatyti rusų caro Aleksandro nurodymu, suprojektuoti rusų generolų, vadovavo rusų generolas. Kariai buvo rusai. Šančių kareivinės, Soboras - irgi okupantų rusų statyti objektai. Jei lietuviai nebūtų pamoini, seniai būt nugriovę okupantų palikimą.

Anonimas

užsieniečiai stebesi šalai kalno gatvės kryžiai sako negražu laidot sakau čia tik kryžiai atsako baisu kaip atrodo ne vieta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS