Vietoj muziejaus – girtos linksmybės po kunigų langais | Diena.lt

VIETOJ MUZIEJAUS – GIRTOS LINKSMYBĖS PO KUNIGŲ LANGAIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Netrukus buvusiame Ryšių istorijos muziejuje, švietimo įstaigos bei kunigų pašonėje, pradės laisvai lietis alkoholis. Valdininkai nemato nieko blogo, o pats naktinio klubo savininkas kol kas stengiasi nuslėpti klubo egzistavimo detales.

Nelaukta kaimynystė

Iškrausčius ilgus metus Kauno rotušės pašonėje veikusį Ryšių muziejų, nauji pastato šeimininkai jau spėjo čia apšilti kojas. Šiuo metu kiemelyje burzgia sunkioji technika, klojamas naujas grindinys, remontuojamos patalpos. Rugsėjo mėnesį čia duris atvėrė privati Erudito mokykla, tačiau sklinda kalbos, kad greitu metu bus atdaryti ir įvairūs biurai bei naktinis klubas. Pastarojo atsiradimas verčia sunerimti artimiausius kaimynus.

Buvusio Ryšių muziejaus kaimynų niekaip negalima susieti su naktiniu klubu – be šalia įsikūrusios švietimo įstaigos, teritorija ribojasi su Kauno arkivyskupija, kiek tolėliau yra Maironio lietuvių ir literatūros muziejus, Kauno rotušė, kurioje jau beveik metus veikia Kauno miesto muziejus. Šių įstaigų atstovai tikina, kad dėl naktinio klubo niekas su jais nesitarė.

"Mes oficialiai apie tai nieko nežinome. Jei tai tiesa, labai liūdna, apmaudu ir apgailėtina. Patirtis rodo, kad prie naktinių barų-klubų, nors garsas iš vidaus izoliuotas, – čia renkasi atitinkamas kontingentas, tad būna įvairiausių padarinių", – kalbėjo Kauno arkivyskupijos kurijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas.

Pasityčiojimas iš tautos

Kauno dvasininkų atstovas sakė, kad tokioje vietoje atidaryti naktinių linksmybių kultūros židinį, tikrai nėra geriausias pasirinkimas. Jo teigimu, taip verslininkai ir savivaldybės atstovai, kurie išduoda leidimus, viešai tyčiojasi iš istorijos. Be to, visai šalia yra blaivybę propagavusio Motiejaus Valančiaus paminklas, todėl, kurijos atstovo teigimu, tai tikras spjūvis į lietuvių kultūrą.

"Tai pasityčiojimas iš tautos tam tikrų istorinių pamokų ir paveldo. Juk M.Valančius buvo ne tik ganytojas, sielovadininkas, bet ir Lietuvos visuomenės veikėjas, davęs kultūrai didelį indėlį. Miestui tikrai reikalinga ir naktinių klubų kultūra, bet ji turi atsižvelgti į kontekstą, istoriją, vietą. Žmonės yra laisvi, tačiau visko bet kur daryti taip pat negalima. Juk pačioje savivaldybėje taip pat niekas nesteigia", – nuomonę išsakė D.Chmieliauskas.

Kauno arkivyskupijos kurijos atstovas spaudai neatmetė galimybės kreiptis į Kauno miesto savivaldybę su prašymu neišduoti licencijos prekiauti alkoholiu. D.Chmieliauskas sakė, jog į miesto valdžią jau yra tekę kreiptis dėl vienos naktinės jaunimo šėlionių vietos, kuri yra arčiau Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos. Tuomet padauginę jaunuoliai ne tik keldavo triukšmą, bet ir kartais pradėdavo kumščiais aiškintis tarpusavio santykius.

Problemų nemato

Kauno miesto savivaldybės atstovai nemato nieko blogo, kad ties švietimo įstaiga veiks naktinis klubas, kuriame bus laisvai prekiaujama alkoholiu. Valdininkai riboti atstumo neketina ir tikina, kad tokia veikla įstatymams nenusižengia.

"To nedraudžia įstatymai. Iki šiol nebuvo jokių kreipimųsi dėl šioje vietoje planuojamo atidaryti naktinio baro. Jo darbo diena dažniausiai prasideda vėlai vakare, kai tokiu metu švietimo įstaigos jau nebedirba", - komentavo Kauno miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja Rasa Palevičienė.

Ji sakė, kad pagal įsigaliojusį Alkoholio kontrolės įstatymą (AKĮ) prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose bei maldos namų teritorijose. R.Paltanavičienės teigimu, Kauno miesto savivaldybė nėra gavusi nei iš minėtų įstaigų, nei iš religinių bendruomenių rašytinių prašymų dėl prekybos alkoholiniais gėrimais uždraudimo ar atstumo nustatymo. Pagal galiojantį AKĮ įstatymą, savivaldybių tarybos turi teisę, bet ne prievolę nustatyti atstumą nuo šių įstaigų.

"Negavus jokių nusiskundimų iš minėtų įstaigų, licencija buvo išduota", – pridūrė specialistė.

Paslaptingas savininkas?

Viešojoje erdvėje sklinda gandai, kad istorinėje vietoje jau kitą mėnesį duris atidarys klubas, kurį įkūrė "Mojo Lounge" atstovai. Šiuo metu buvusiame Ryšių kiemelyje dirbantys darbininkai tokią informaciją taip pat patvirtino. Jie sakė, kad vienoje pastato dalyje jau veikia Erudito licėjus, kitame – įrengiami biurai, o dešinėje bus naktinis klubas. Darbininkai sakė, kad jų darbai baigsis lapkričio 1 d.

Vis dėlto sklandančių kalbų pats naktinių "Mojo Lounge" klubų tinklo vadovas Martynas Vildžiūnas iš pradžių nepatvirtino ir tikino, jog su buvusia Ryšių muziejaus erdve Rotušės aikštėje nieko bendro esą neturi.

"Negaliu komentuoti, neturiu informacijos. Kodėl to klausiate, jei aš nesusijęs su šiuo klubu. Iš kur jūs tokią informaciją gavote, tai jų ir paklauskite. Mano žiniomis, ten bus visiškai kitas klubas, bet kai nelabai su mumis yra susiję, tai nelabai ir domimės", – sakė bendrovės "Mojo Lounge Group" vadovas M.Vildžiūnas.

Tačiau Kauno miesto savivaldybės atstovai patvirtino, kad rugsėjo 22 d. bendrovei "Agentūra Kaunas" buvo išduota licencija prekiauti alkoholiniais gėrimais adresu Rotušės a. 20. Šiai įmonei vadovauja minėtasis M.Vildžiūnas. Paskambinus antrąkart ir paklausus apie naktinio klubo planus, vadovas nuomonę pakeitė.

"Palaukite, kol bus oficiali informacija. Yra numatyti tam tikri sprendimai, dėl kurių mes iš anksto nenorime komentuoti. Yra suplanuota rinkodaros kompanija ir viskas bus tinkamu laiku, nes paleidžiamas naujas projektas ir yra įėjimo į rinką momentai", – komentavo naujojo klubo vadovas.

Jis taip taip tikino, kad tokia pramogų vieta tikrai netrukdys šalia įsikūrusiems kaimynams, nes yra ne vienas pavyzdys, kai naktinis klubas veikia po bažnyčios langais ir jokių problemų dėl to nekyla, jei viskas būna gerai apgalvota.

GALERIJA

  • Vietoj muziejaus – girtos linksmybės po kunigų langais
  • Vietoj muziejaus – girtos linksmybės po kunigų langais
  • Vietoj muziejaus – girtos linksmybės po kunigų langais
  • Vietoj muziejaus – girtos linksmybės po kunigų langais
  • Vietoj muziejaus – girtos linksmybės po kunigų langais
Vilmanto Raupelio nuotr,
Rašyti komentarą
Komentarai (80)

:)

Kaunas tvarkosi...

Tomas

Tai kad jau senai ten vyksta tie įvairūs renginiai su alkoholiu. Pats esu dalyvavęs ten vykusiose vestuvėse. Taigi nereikia čia knisti smegenų kad Matijošius girdyklą atidarė, buvo ji ir prie Kupčiaus tik ne visiems prieinama...

kauniete

sitas matijosius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS