Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai? | Diena.lt

ŽALIAKALNYJE GALI DERĖTI IR DAUGIAAUKŠČIAI PASTATAI?

Žaliakalnis išskirtinis savo istoriniais objektais, medine architektūra, tačiau dalis jo – tai Savanorių prospektas, kur nuo seno stūkso aukšti pastatai. Kaip keičiasi pagrindinė miesto arterija?

„Juzė“ greitai atgis

Naujos statybos, esamų pastatų rekonstrukcijos keičia gyventojų, verslo, kaimyninių objektų aplinką, sykiu ir miesto veidą. Nenuostabu, kad projektai įvairiausiose miesto vietose sulaukia  visuomenės ir ekspertų dėmesio.

Savanorių prospekte šiuo metu vyksta buvusio Kalniečių prekybos centro rekonstrukcija. Pokyčiai greitai prasidės buvusiame „Juzės“ komplekse ir šalia jo.

Savanorių pr. 225 pastatas, kuriame sovietmečiu teiktos daugiafunkcės paslaugos, ilgus metus stovi nenaudojamas. Tačiau apleistas objektas netrukus atgims. Kaip „Kauno dienai“ pasakojo įmonės „Kauno buities namai“ atstovas Linas Sologubas, čia ketinama įrengti gydymo, administracinės paskirties ir apgyvendinimo patalpas.

„Pagal užstatymą niekas nesikeičia. Kas buvo numatyta, tas ir bus. Pasikels penktas aukštas, dalis bus nugriauta“, – apie penkių aukštų objektą kalbėjo atstovas. Ar nenorėjote aukštesnio pastato? „Pagal parkavimo vietas neišeina. Be to, nesiekiame užstatyti kiekvieno laisvo centimetro“, – sakė L.Sologubas.

Pastatą sumažino perpus

Šalia Savanorių pr. 225 pastatų komplekso turėtų pajudėti dar vienos statybos. Kaimyniniame su buvusia „Juze“ sklype,  A. ir J.Vokietaičių g. 3, turėtų iškilti daugiaaukštis pastatas.

Užmojai: naujas pastatas įsikomponuos prie Savanorių prospekte išsidėsčiusių aukštų objektų. („Investicijų slėnio“ vizualizacija)

Jau daugelį metų sklypas, kuris puikiai matyti nuo Savanorių prospekto, stūkso apleistas ir apžėlęs. Nuo prospekto jį skiria tik miestui priklausanti automobilių aikštelė.

Jau seniai buvo parengtas ir leidimais patvirtintas projektas statyti šiame sklype devynaukštį gyvenamąjį pastatą su komercinės paskirties patalpomis pirmame aukšte. Dabartiniai sklypo savininkai UAB „Investicijos slėnis“ jį įsigijo su projektu ir galiojančiais leidimais.

„Ten nuo seno galiojo detalusis planas, kad galima statyti iki 30 m aukščio pastatą“, – pasakojo bendrovės vadovas Gražvydas Dubinskas. Prabilus apie planus plyname lauke kažką pagaliau statyti ir surengus viešą pristatymą – sulaukta reakcijos.

„Išgirdę aplinkinių nepasitenkinimą ir norėdami kuo mažiau drumsti vietiniams ramybę, siekdami, kad aplinkiniams namams būtų užtikrinta patogi insoliacija, projektą pakoregavome. Liko septyni aukštai. Tokio tūrio, koks buvo pradiniame plane – taisyklingo kubo formos, liko tik keturi. Neprivalėjome to daryti, bet penkto, šešto ir septinto aukštų tūris sumažintas, jie susiaurinti, kad mestų kuo mažesnį šešėlį“, – dėstė pašnekovas.

Pastato plotas, vietoj numatytų 2 tūkst. kv.m sumažintas iki 1 tūkst. kv.m  su trupučiu.

Vietiniai gyventojai NT vystytojams išreiškė nuogąstavimą ir dėl to, kad kartu su naujakuriais atsiras daug automobilių. Tačiau Savanorių prospektas savaime yra judri miesto arterija. Be to, visi naujakurių ir darbuotojų automobiliai tilps požeminiame ir antžeminiame sklypo parkinge.

Pastate numatyta įrengti septyniolika butų, o su komercinėmis patalpomis iš viso bus 21 atskiras objektas.

Šiuo metu bent jau gatvelės pradžia atrodo nejaukiai. Slogų toną duoda netvarkinga stovėjimo aikštelė, už jos – diskusijų centre atsidūręs nelygus apaugęs sklypas, už jo – apšepęs medinukas. Statytojas planuoja sutvarkyti, apšviesti savo teritoriją ir naujai perkloti miestui priklausančią beveik susibaigusią A. ir J.Vokietaičių gatvelės atkarpos dangą. Be to, čia pat bus teikiama daugiau įvairių paslaugų, atsiras naujų darbo vietų.

Akivaizdūs pokyčiai

NT vystytojai pakoreguotą A. ir J.Vokietaičių g. 3 projektą pristatė Kauno regionų architektūros tarybai. Be visų kitų išsakytų pastabų, tarybos daugumos manymu, privalu Žaliakalnio teritoriją, į kurią įeina ir minimas sklypas, vertinti paveldosauginiu aspektu, tikslinga parengti šios teritorijos paveldosaugos specialųjį planą su detalesniu reglamentavimu.

Taryba taip pat išsakė nuomonę, kad „miesto bendrajame plane yra nepakankamai detalus šios ypatingos Žaliakalnio teritorijos reglamentavimas, kad detalesnis reglamentavimas visiems suteiks aiškumo, bus aiškūs lūkesčiai.“

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius „Kauno dienai“ nurodė, kad Savanorių pr. 225 yra paprastojo remonto projektas. Objektas bus paslaugų paskirties. Remontuojamo pastato aukštis ir kiti pastato gabaritai turi būti išlaikyti esami.

Statybą A. ir J.Vokietaičių g. 3 leidžiantis dokumentas kol kas neišduotas, nes dar nepateiktas prašymas. Tačiau toks leidimas tikriausiai būtų išduotas.

„Pagal 2006 m. liepos 19 d. patvirtinto detaliojo plano sprendinius galimas aukštingumas šiame sklype – iki 29,9 m. Projektiniuose pasiūlymuose, kuriems šių metų kovą pritarė savivaldybės administracija, numatomas pastato aukštis siekia 24,94 m. Dėl A. ir J.Vokietaičių g. 3 projektinių pasiūlymų gauta aplinkinių pastatų gyventojų skundų. Pateiktas reikalavimas sumažinti butų skaičių. Konsultuotasi, ar nebus bloginama kaimyninių pastatų patalpų insoliacija. Palyginti su pradiniais projektiniais pasiūlymais, sprendiniai pakoreguoti sumažinant pastato aukštį beveik penkiais metrais. Butų skaičius sumažintas daugiau nei perpus – nuo 32 iki 15, keičiant ne tik pastato aukštį, bet ir performuojant pastato tūrį, mažinant pastato šešėliavimo zoną“, – detaliai aiškino vedėjas.

Gretimi vienbučiai namai su mansardomis yra per maži. Jie yra kaimo gryčios. Kažkada čia buvo pusiau kaimo vietovė.

Kaimyniniai – per maži

Kalbinti savivaldybės atstovai, pasiteiravus dėl Kauno regionų architektūros tarybos prašomo detalesnio Žaliakalnio reglamentavimo, pabrėžė, kad detaliame plane seniai ir aiškiai sužymėta, kur kokio aukštingumo pastatai galimi. Šis planas galioja jau šešiolika metų.

„Juzė“ irgi gali būti devynių aukštų. Šiai teritorijai nėra per didelis ir A. ir J.Vokietaičių g. pastatas. Atvirkščiai. Gretimi vienbučiai namai su mansardomis yra per maži. Jie yra kaimo gryčios. Kažkada čia buvo pusiau kaimo vietovė. Kai kaimas, bet dar ne miestas, tai gali… Bet mieste…“ – teigė N.Valatkevičius.

Bendrajame plane pažymėta, kad šioje teritorijoje objektai gali būti daugiafunkciai. „Vienbučių vietoje yra galimybė taip pat statyti devynių aukštų pastatus. Niekam nebekyla klausimų, visi sutinka, kad pirmoje Savanorių prospekto eilėje gali būti aukšti pastatai. A. ir J.Vokietaičių gatvėje pastatas, nors yra toliau nuo gatvės, – ne antrasis ešelonas. Tarp jo ir Savanorių prospekto yra tik automobilių aikštelė, tad vizualiai pastatas bus tarsi pirmoje eilėje. Reikia žiūrėti kontekstualumo. Bendrajame plane nėra jokio perėjimo iš mažų pamažu į didelius. Iš karto yra galimybė kelti iki 30 m. Daugiau kaip 30 m – jau aukštybiniai pastatai“, – dėstė savivaldybės atstovas ir pridūrė, kad, jeigu šis projektas bus patvirtintas, jo sąžinė bus rami.

„Gyventojų skundai, kai projekte padaryta kardinalių korekcijų, skamba labai keistai. Lieka negražus poskonis. Statytojai tikrai geranoriški. Net ir turėdami teisę statyti devynių aukštų pastatą jį sumažino“, – stebėjosi pašnekovas. Jo teigimu, norint, kad mieste gretimas sklypas liktų laisvas nuo užstatymo, geriausias būdas yra jį įsigyti patiems, sutvarkyti ir užsėti žalią veją.

Žvilgsnis: greta pradėto remontuoti  penkiaaukščio „Juzės“ komplekso Savanorių pr. 225 – tuščias sklypas, kuriama planuojamas septynaukštis. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Ką reikia saugoti?

Pasiteiravome dėl Kauno regionų architektūros tarybos minimo paveldosauginio aspekto.

„Yra Kultūros ministerijos Kultūros paveldo departamentas. Kodėl į juos gyventojai ir ekspertai nesikreipia? Žaliakalnio teritorijos, esančios greta Savanorių prospekto, namai ne paveldosauginiai. Paveldosauginis tik vienas kitas, pavyzdžiui, namas Gėlių gatvėje ir kai kur kitur. Tos teritorijos pati didžiausia vertingoji savybė yra gatvių tinklas, užstatymo linija, tvoros, medžiai, alėjos. Todėl ir bendrajame plane nurodyta, kad toje vietovėje galima daug ką drąsiai keisti“, – sakė savivaldybės atstovas.

Anot jo, jeigu paveldosaugininkai manytų, kad šioje vietoje reikia saugoti sodybinį užstatymą, jau būtų seniai įgyvendinta.

GALERIJA

  • Žvilgsnis: greta pradėto remontuoti  penkiaaukščio „Juzės“ komplekso Savanorių pr. 225 – tuščias sklypas, kuriama planuojamas septynaukštis.
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
  • Žaliakalnyje gali derėti ir daugiaaukščiai pastatai?
Justinos Lasauskaitės nuotr., „Investicijų slėnio“ vizualizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

O,Jėzau, Marija

tokios pabaisos dar svietas nematė. O čia į koncstervatorijos elektorato pačią širdį. Viau, vemsiu.

Musu Zmogus

Daugiaauksciai?...Cia is serijos 1,2,3..daug? Nereikia juokinti zmoniu. Daugiaaukstis tai bent jau virs kokia 20 aukstu, o tokiu tai ir nebus greit. Beja, Zaliakalnis mazdaug ties Radvilenu plentu baigiasi.

PaulMCipriani

Pradėkite užsidirbti papildomų pinigų internetu iš namų iki 22 000 USD, todėl dirbti labai lengva tik laisvalaikiu. Praėjusį mėnesį už šiuos lengvus namų darbus sumokėjau 22 745 USD. Prisijunkite prie šio darbo dabar ir kiekvieną mėnesį uždirbkite daugiau pinigų internete. Norėdami pradėti, tiesiog spustelėkite interneto nuorodą čia ...... Atidarykite šį puslapį ...... >>>>>>www.Slate74.com
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS