Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje? | Diena.lt

AKIPLĖŠOS SUĮŽŪLĖJO PO APKLAUSOS POLICIJOJE?

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo du akyse įžūlėjantys akiplėšos, nuo kurių nukentėjo ne tik juos nemokamai turėję aptarnauti pavežėjai, bet ir ne vienas restoranas ar kavinė, kuriuose jie nesusimokėjo už kelias valandas trukusius pietus su alkoholiu.

Atvirkštinė reakcija

23-ejų metų bedarbiai Karolis Jancevičius ir Gvidas Songaila išgarsėjo po išpuolio prieš vieną Marijampolės pavežėją, kurią, grasindami peiliu, privertė pernykštės gruodžio 8-osios vakarą vežti juos į Kauną. Ir išlipę iš šios situacijos įkaite tapusios jaunos moters automobilio Lapių apylinkėse – Šatijų kaime, pabėgo nesusimokėję už paslaugą.

Akiplėšos surasti operatyviai, nes atvažiavo tada nemokamai iš Marijampolės beveik iki pat savo namų minėto kaimo sodininkų bendrijoje, dėl ko ir buvo pakrikštyti naujais pretendentais į bukiausius nusikaltėlius. Be to, nepaisant pradėto ikiteisminio tyrimo dėl grasinimo nužudyti šią pavežėją, vienas iš jų – K.Jancevičius po savaitės taip pat pasielgė ir su vienu „Bolt“ pavežėju Kaune, kurį taip pat, būdamas neblaivus, susistabdė gatvėje, o po to paliko be atlygio. Tačiau, anot šio nukentėjusiojo, iš jo piniginės dar buvo pagrobta ir 90 eurų.

Apie abu minėtus atvejus įtariamieji kalba vienodai – esą pavežėjai linkę sutirštinti spalvas, keršydami už apgaulę. Nebuvo jokio peilio ir niekas nepagrobė jokių pinigų.

Tačiau iškalbingiausia turbūt aplinkybė, kad minėtą „Bolt“ pavežėją iš Marijampolės K.Jancevičius su G.Songaila kaltinami nuskriaudę po jų apklausų tądien Marijampolės policijoje, po kurių jie dar nemokamai papietavo, užsigerdami penkiais alkoholiniais kokteiliais, vietinėje picerijoje, ir tada jau išsikvietė šią pavežėją, kad parvežtų juos į Kauną, nors neturėjo pinigų ir tam.

Būtent minėtą apklausą policijoje, kaip ir ankstesnį savo teistumą, K.Jancevičius linkęs naudoti kaip skydą, ginantis nuo kaltinimo grasinus nužudyti pavežėją. Esą, kaip jis galėjo eiti į apklausą policijoje su peiliu? Ir esą Kauno apylinkės teismas, pernai rudenį už vairavimą išgėrus be kitų bausmių jam skyręs ir įkalinimą naktimis namuose, kaltas dėl to, kad jis turėjo tą vakarą taip skubėtis į juos.

Scenarijai kartojosi

Minėta bausmė – 30-ies parų areštas, atidedant jo vykdymą keturiems mėnesiams ir skiriant intensyvią priežiūrą apykojės pagalba bei įpareigojant nuo 22 iki 6 val. būti namuose, tuo pačiu uždraudžiant tris metus vairuoti transporto priemonę ir išieškant BMW, su kuriuo jis įkliuvo neblaivus, vertę – 3 tūkst. eurų, buvo atpildas K.Jancevičiui už jau antrą tokį patį nusikaltimą. Pirmą kartą neblaivus prie vairo šis Sargėnuose gyvenamąją vietą deklaravęs kaunietis įkliuvo 2019-aisiais, tačiau buvo tada atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Gana iškalbingai bando K.Jancevičius išsisukti ir nuo kaltinimų nuskriaudus minėtus pavežėjus. Esą ta mergina, kuri juos parvežė iš Marijampolės į Šatijus, išgirdusi apie jų kelionės tikslą, pati išjungė skaitliuką, taip atšaukdama kelionę, kad gautų atlygį už ją grynais ir nereikėtų mokėti mokesčių „Bolt“. Tačiau šiai apgaulei nepavykus, nes pati buvo pergudrauta, ji susigalvojo versiją apie peilį – kaip pasiteisinimą. O šią pavežėją jie pergudravo paprastai – pasakė, kad eina pasiimti daiktų ir važiuos atgal su ja į Marijampolę, tačiau negrįžo.

Keliai su apgautosios kolega iš Kauno, anot K.Jancevičiaus, jį suvedė po kelių bokalų alaus. Ir taip pat skubant vykdyti jau minėto teismo įpareigojimo būti naktimis namuose, nors jau buvo apie 3 val. nakties. Bet esą pakeliui į Šatijus jis dar paprašęs nuvežti jį pas močiutę, gyvenančią Sargėnuose, iš kurios pasiėmė bulvių maišą. Todėl, atvykęs į Šatijus, jis, nešinas šiuo maišu, pabėgti nuo pavežėjo, pagrobęs iš jo piniginės 90 eurų, tikrai negalėjo. Tai – taip pat šio pavežėjo kerštas, supratus apgaulę, nes pasakęs, kad nuneš maišą su bulvėmis ir grįš bei vėl važiuos į Kauną, jis pradingo nakties tamsoje.

Dalis nusikaltimų įamžinta

Panašu, kad minėti išsisukinėjimai buvo viena iš priežasčių, kodėl tada neskubėta kreiptis į teismą dėl K.Jancevičiaus ir G.Songailos suėmimo, skiriant jiems švelnesnes kardomąsias priemones – periodinę registraciją policijoje ir rašytinį pasižadėjimą niekur neišvykti.

Tačiau sausio viduryje jie jau buvo atvežti į Kauno apylinkės teismą, kurio buvo prašoma juos suimti. Pareigūnų kantrybė trūko paaiškėjus, kad šie jauni vyrai ir toliau linkę parazituoti – du kartus apvogė maisto prekių parduotuvę Lapėse. G.Songaila tai padarė sausio 11-osios vidurdienį, K.Jancevičius – sausio 15-osios pavakarę. Abu, panaudodami tą patį triuką, kai priėję prie kasos su pirkiniais, kuriuos rengėsi pavogti, jie paprašė kasininkės, kad ši dar paduotų kavos pakelį. O, kai kasininkė užsisuko tai padaryti, nėrė su visais pirkiniais, už kuriuos nesusimokėjo, per duris.

Beje, abiem atvejais tarp ilgapirščių grobio buvo ir alaus arba degtinės. Jie teisinosi norėję dar išgerti po „vakarykščio“ ir valgyti, bet neturėjo pinigų, todėl ir nusprendė apvogti šią parduotuvę. Ir to jie jau neneigė, nes jų nusikaltimus buvo įamžinę vaizdo kameros.

Prieš kreipiantis tada į teismą dėl šių akiplėšų suėmimo peržiūrėtos ir kitos dėl panašių išpuolių jų atžvilgiu pradėtos bylos. Paaiškėjo, kad per pusantro mėnesio – nuo pernykščio lapkričio iki šių metų sausio, t.y. per arešto vykdymo K.Jancevičiui atidėjimą, jie net aštuonis kartus nemokamai papietavo su alkoholiu keliuose Šilainių restoranuose, kavinėse ar picerijose už daugiau kaip pusantro tūkstančio eurų. O į šių aferų pabaigą įsigudrino nuskriausti ir jau minėtus pavežėjus. Be to, panašu, kad šių akiplėšų apetitas augo tiesiog akyse, nes prieš tai už panašius nusižengimus jie buvo baudžiami tik administracine tvarka, o dabar jau, atsižvelgiant į padarytą žalą, jau pradėjo daryti ir baudžiamuosius nusižengimus. Tačiau, panašu, kad žinodami, koks žalos dydis jau yra laikomas nusikaltimu su visomis šiuo atveju gresiančiomis pasekmėmis, stengėsi, kad jų nemokamos vaišės šios sumos neviršytų.

Karolis Jancevičius/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Auga ne tik apetitas

Nuo K.Jancevičiaus ir G.Songailos, kuris iki tol buvo neteistas, nukentėję minėtų maitinimo įstaigų darbuotojai apie juos pasakojo panašiai – kad šie klientai pas juos pietavo bei vartojo alkoholį mažiausiai kelias valandas, vis išeidami laukan parūkyti. Tačiau palikdami ant stalo savo daiktų – rankinę, mobilųjį telefoną ar striukes. Ir taip užmigdę įstaigos darbuotojų budrumą. Kol, jiems per ilgai negrįžtant, buvo pastebėta, kad laukan išeita su striukėmis bei pasiėmus telefoną. O vienu atveju ant stalo likusi apgavikų rankinė buvo ir be pinigų, ir be dokumentų.

Prisipažino K.Jancevičius su G.Songaila ir dėl šių baudžiamųjų nusižengimų, nes ir šie buvo įamžinti vaizdo kamerų. Vasario viduryje, kai ėjo į pabaigą jų suėmimo terminas dėl išpuolių prieš pavežėjus bei Lapių parduotuvėje, Kauno apylinkės teismas baudžiamuoju įsakymu už minėtus nemokamus pietus skyrė K.Jancevičiui 60 parų areštą, o G.Songailai – pusantrų metų laisvės apribojimą su intensyvia priežiūra apykojės pagalba bei įpareigojant naktimis būti namuose, nekeisti gyvenamosios vietos be pareigūnų žinios ir įsidarbinti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje. Be to, abu įpareigoti per 12 mėnesių atlyginti minėtoms maitinimo įstaigoms padarytą žalą.

Už grasinimą nužudyti Marijampolės pavežėją K.Jancevičiui su G.Songaila jau gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų. O už atviras vagystes Lapių parduotuvėje bei tokį patį išpuolį prieš Kauno pavežėją – net įkalinimas iki šešerių metų.

Gudrauja ir toliau

Pamatę prieš šiandieninį teismo posėdį žiniasklaidos fotoobjektyvus, ir K.Jancevičius, ir G.Songaila nelabai norėjo būti fotografuojami, kas verčia daryti prielaidą, kad galimai dar ne visi nukentėjusieji nuo jų kreipėsi pagalbos į teisėsaugą.

Ginti G.Songailos nuo fotografavimo puolė ir šio advokatas, tačiau gavo atkirtį iš kitų šio teismo proceso dalyvių, kad posėdis nėra uždaras.

G.Songaila, deklaravęs gyvenamąją vietą Kaune, Romainiuose, tačiau kaip faktinę savo gyvenamąją vietą teisėsaugininkams nurodęs Jonavos rajono Užusalių seniūniją, nors iš tikrųjų bylon sugulusių įvykių metų glaudęsis pas K.Jancevičių Šatijuose, į teismo posėdį atvyko pats. K.Jancevičių, kuriam už nemokamas puotas buvo skirta jau minėta arešto bausmė, pristatė policijos konvojus.

Tačiau atversti šiandien jų bylos nepavyko. Viena iš priežasčių – G.Songailos pareiškimas, kad jis nėra susipažinęs su kaltinamuoju aktu, nors prokuroras teigė jį išsiuntęs šio teisiamojo nurodytu elektroninio pašto adresu. Į tai G.Songaila atkirtęs, kad šiuo metu jo elektroninio pašto adresas – kitas.

Gvidas Songaila/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Be to, šiandien neatvyko visi šio teismo proceso dalyviai. Nors toliausiai gyvenanti minėta pavėžėja iš Marijampolės, vienintelė iš nukentėjusiųjų prašanti iš teisiamųjų moralinio atlygio, kurį įvertino 500 eurų, kaip paaiškėjo, bergždžiai turėjo įveikti tokį kelią.

GALERIJA

  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
  • Akiplėšos suįžūlėjo po apklausos policijoje?
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Anonimas

Sudeliai tikri

Teismai

Pas mus lygiai tokio lygio kaip ir įkalinimo įstaigos. Tie ponai ten daro ką nori, tik ne teisingumo ieško. Tik ne tai. Jiems tai nepriimtina. Ir tokie dar turi teisę teisti kitus? Čia pamąstymui.. Kritika teismams galima, Aukščiausias teismas pasisakė. Ir kokia demokratija čia, jei nekaltą žmogų padaro kaltu, ir turi bijoti dar pasakyti..

Tokio

Tragiško " teisigumo" nei vienoje Europos valstybėj nerasite
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS