Ar socialdemokratas iš katerio iškrito blaivus? | Diena.lt

AR SOCIALDEMOKRATAS IŠ KATERIO IŠKRITO BLAIVUS?

Kauno mariose iš katerio iškritusio socialdemokrato Valio Venslovo gelbėjimo operacija ant kojų sukėlė įvairių tarnybų pareigūnus. Buvo pradėtas tyrimas, tačiau jis atsidūrė aklavietėje. Neįmanoma nustatyti, ar kateriu plaukiojęs politikas su draugais buvo blaivūs. Tuo nepasirūpino nei medikai, nei policininkai.

Reagavo įvairiai

Tai paaiškėjo, kai Lietuvos saugios laivybos administracija bandė ištirti neeilinio incidento Kauno mariose aplinkybes bei nustatyti galimus jo kaltininkus.

Užklausus Kauno klinikų atstovų, kokios būklės tą vakarą į jas buvo atvežtas V.Venslovas, gautas atsakymas, kad jo kraujo tyrimas alkoholio koncentracijai nustatyti nebuvo atliktas.

"Kauno diena" rašė, kad, gelbėjimo operacijoje dalyvavusių specialiųjų tarnybų darbuotojų manymu, politikas buvo akivaizdžiai neblaivus.

Sužinoję medikų atsakymą, specialiųjų tarnybų darbuotojai reagavo įvairiai.

"Kaip tai galėjo būti, jeigu nukentėjusysis buvo atvežtas iš įvykio, ir – dar gana migloto – vietos?!" – stebėjosi vieni

Kiti tik šypsojosi, teigdami: "Yra, kaip yra. Juk gyvename telefonizuotoje visuomenėje, o medikams taip pat nesvetimos politinės simpatijos ir antipatijos."

Formalus skydas

Pasak  Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovės Mildos Dambrauskienės, V.Venslovo kraujo tyrimas alkoholio koncentracijai nustatyti neatliktas pagrįstai.

Pirmiausia – tokie tyrimai Klinikų Skubios pagalbos skyriuje atliekami policijos bei kitų teisėsaugos įstaigų ar darbdavio nurodymu.

Dėl V.Venslovo tokio nurodymo nesulaukta, nors policijos pareigūnai tą vakarą prie Kauno marių buvo atvykę. Pasak policijos atstovės spaudai Odetos Tumelytės, tik patikrinti informacijos apie iš katerio iškritusį, bet ugniagesių gelbėtojų išgelbėtą nelaimėlį. Ikiteisminio tyrimo dėl šio įvykio policija nusprendė nepradėti, nors jo aplinkybes nuo pat pirmos minutės gaubia įvairūs gandai.

M.Dambrauskienė įvardijo du atvejus, kai asmenų, patekusių į Skubios pagalbos skyrių, girtumo patikrinimas – privalomas. Vienas jų – kai pacientas susižalojo per autoįvykį. Kitas – sunkią traumą patyrė darbe. Tačiau ir šiais atvejais būtinas policijos arba darbdavio siuntimas atlikti tokį tyrimą.

Sužinojo iš žiniasklaidos

Lietuvos saugios laivybos administracija pradėjo incidento Kauno mariose tyrimą, vadovaudamasi transporto priemonių, tiesa, Vidaus vandenų, avarijų ir incidentų tyrimo taisyklėmis.

Jį atliekantis Pramoginės laivybos skyriaus vedėjas Domijanas Popovas teigia sužinojęs apie šį įvykį iš "Kauno dienos".

Nei policija, nei išgelbėtasis apie tai jų įstaigai nepranešė. Nors V.Venslovas, kaip katerio savininkas ir laivavedys, privalėjo tai padaryti. Tai numatyta susisiekimo ministro įsakyme dėl Vidaus vandenų transporto priemonių avarijų ir incidentų tyrimo taisyklių.

"Galbūt V.Venslovas nesugebėjo tai padaryti dėl būklės. Be to, kiek žinau, nuskendo ir jo mobilusis telefonas. Tačiau policijos elgesys šiuo atveju visiškai nesuprantamas. Jeigu pareigūnai patys nepatikrino V.Venslovo blaivumo, turėjo išduoti siuntimą, kad būtų atliktas jo kraujo tyrimas, nes būtent policiją Bendrasis pagalbos centras pasiuntė į įvykio vietą. Mūsų administracijai apie tai nebuvo pranešta", – teigė D.Popovas.

Dvigubi standartai

Pramoginių laivų avarijas, susisiekimo ministro įsakymu, Lietuvos saugios laivybos administracija tiria nuo 2012 m. Per trejus metus D.Popovas ištyrė tris tokius atvejus. Ir nė vienas iš jų nesukėlė jokių problemų, nustatant, ar avarijų bei incidentų dalyviai buvo blaivūs.

Naujausias pavyzdys – praėjusios vasaros nelaimė tose pačiose Kauno mariose. Vieną birželio savaitgalį jose susidūrė du vandens motociklai. Įvykio metu nukentėjo visi jais pramogavę asmenys: du suaugusieji ir tiek pat vaikų.

 

Tada prie Kauno marių taip pat buvo pasiųsta policija. Tik tąkart pareigūnai patikrino alkoholio matuokliu vandens motociklus vairavusių asmenų blaivumą. O V.Venslovui, kuris po pusmečio iškrito iš savo katerio, į jį pūsti kažkodėl neliepė, nors politikas, ištrauktas iš vandens, buvo sąmoningas. Jo kūno temperatūra jau nesiekė 30 laipsnių, tačiau jis bendravo su  gelbėjimo operacijoje dalyvavusių įvairių tarnybų atstovais.

Be to, V.Venslovas taip pat nukentėjo – kaip ir tie, kurie pramogavo vandens motociklais ir susidūrė. Dėl to įvykio tada policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Atvežtas tą vakarą į Klinikas, jis iš Skubios pagalbos skyriaus pateko į reanimaciją. O iš jos – į Kardiologijos skyrių. V.Venslovas išleistas iš Klinikų į namus tik po trijų dienų.

Įtarimų nesukėlė

"Kauno diena" rašė, kad V.Venslovo gelbėjimo operacijoje dalyvavusių specialiųjų tarnybų darbuotojų teigimu, aiškiai matėsi, kad  visi jo kateriu tądien Kauno mariose žvejojusios trijulės nariai buvo išgėrę. Nuo jų sklido ir alkoholio kvapas.

Tačiau ugniagesių gelbėtojų pareiga – gelbėti nelaimėlius, o ne fiksuoti, ar šie – blaivūs. Tokia pati pareiga ir greitosios pagalbos medikų, todėl jų automobiliuose taip pat nėra alkoholio matuoklių. Specialiųjų tarnybų darbuotojai yra įsitikinę, kad, laiku pristačius nelaimėlį į gydymo įstaigą, ten bus atlikti ir tyrimai, ar pristatytas pacientas – blaivus.

Anot Klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovės M.Dambrauskienės, jos kolegoms iš Skubios pagalbos skyriaus įtarimų, kad politikas – neblaivus, nekilo.

Vis dėlto, šioje istorijoje yra dar vienas aspektas, jeigu trauma patiriama esant neblaiviam, žmogus negali gauti "Sodros" nedarbingumo išmokų. Priminsime, kad V.Venslovas dirba savivaldybės bendrovėje "Kauno autobusai". V.Venslovo kraujas vis tiek nebuvo tirtas.

Melo trumpos kojos

Tai, kad V.Venslovas tą vakarą gėrė viskį, "Kauno dienai" patvirtino ir kartu su juo tądien Kauno mariose žvejojęs Kauno savivaldybės tarybos narys Vygantas Gudėnas.

Šis pasakojo, kad taip jie gynėsi nuo šalčio, nes ilgai reikėjo laukti pagalbos partempiant sugedusį katerį į krantą. Tačiau D.Popovui šis politikas, kaip ir V.Venslovas, jau teigė, kad tądien jie alkoholio nevartojo.

"Jeigu nepavyks įrodyti, kad buvo kitaip, tyrimo išvadoje teks konstatuoti, jog V.Venslovo girtumo laipsnis nebuvo nustatomas", – konstatavo V.Popovas. Vadinasi, V.Venslovas bus baudžiamas tik už vieną saugios laivybos taisyklių pažeidimą – pasibaigusį jo katerio techninės apžiūros galiojimo laiką. Jis baigėsi prieš tris mėnesius iki atmintinos spalio 10-osios, kai sugedus kateriui, ir prasidėjo kuriozų virtinė, privertusi V.Venslovą murkdytis apie pusantros valandos Kauno marių vandenyje, kurio temperatūra tą vakarą tesiekė devynis laipsnius.

Už tai, kad kateris plaukiojo, pasibaigus techninės apžiūros galiojimo laikui, jo savininkui gresia 28–57 eurų bauda. Už tai, kad pramogauta išgėrus, bauda jau siekia nuo 144 iki 289 eurų. Tiesa, ir katerių laivavedžiams leistina alkoholio norma – tokia pati, kaip ir automobilių vairuotojams, – iki 0,4 promilių.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Kaunietis

Nejuokinkit: blaivus Valys kateryje - tai neįmanoma!!!

jo

aišku visi pinigais užpilti , o kad jis išgeria tai jau nuo senų laikų ............

OHO

Aišku, kad buvo įkalęs. Nuėjo į laivugalį nusišlapinti, truktelėjo ir išvirto. Tas politikas jau apsikakojęs iki ausų, bet ir toliau murkdosi savo fekalijose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS