Artėja Mato nužudymo bylos atomazga: budeliams pasiūlytos skirtingos bausmės | Diena.lt

ARTĖJA MATO NUŽUDYMO BYLOS ATOMAZGA: BUDELIAMS PASIŪLYTOS SKIRTINGOS BAUSMĖS

Prokuroras mažamečio Mato nužudymu kaltinamai jo motinai Monikai Kaziukaitytei siūlo 17 metų nelaisvės, o jos sugyventiniui Gediminui Konteniui – maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

„Kaltinamiesiems M. Kaziukaitytei buvo pasiūlyta 17 metų laisvės atėmimo bausmė, o G. Konteniui – maksimali laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos“, – žurnalistams antradienį sakė prokuroras Vytautas Gataveckas.

Tokios bausmės pasiūlytos atsižvelgiant į tai, kad G. Kontenis ne kartą baustas, be to, jo veiksmai pasireiškė daug ilgesnį laiką ir buvo intensyvesni.

„G. Kontenis (nusikaltimą – BNS) padarė bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu, praėjus vos trims mėnesiams, kai buvo nuteistas dėl ankstesnio nusikaltimo padarymo“, – argumentavo prokuroras ir pabrėžė, kad G. Kontenis nepateisino jam parodyto pasitikėjimo ir toliau nesilaikė įstatymų.

Nė vienas iš kaltinamųjų bylos nagrinėjime teisme savo kaltės nepripažino, buvo abejingi kilusioms pasekmėms.

V. Gatavecko nuomone, tai rodo, jog kaltinamojo padaryti nusikaltimai nėra atsitiktiniai, o buvo dėsninga jo elgesio pasekmė.

Siūlydamas bausmę, prokuroras teigia taip pat atsižvelgęs į tai, jog kaltinamieji savo kaltės nepripažino, buvo abejingi kilusioms dėl jų veiksmų pasekmėms.

„Nė vienas iš kaltinamųjų bylos nagrinėjime teisme savo kaltės nepripažino, buvo abejingi kilusioms pasekmėms, po nusikaltimo padarymo, po vaiko sumušimo nė vienas iš kaltinamųjų nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų savalaikiai suteikta medicinos pagalba – tai rodo kaltinamųjų atitinkamą požiūrį, kad jiems buvo visiškai vienodai, kokie gali kilti padariniai“, – teigė prokuroras.

Jis antradienį pasakė kaltinamąją kalbą sugyventinių byloje ir pasiūlė jiems bausmes.

Neviešame posėdyje Kauno apygardos teisme antradienį taip pat apklaustas ekspertas, atlikęs kaltinamųjų tyrimą poligrafu.

Prokuroras šių išvadų plačiau nekomentavo, tik užsiminė, kad jos nebuvo palankios M. Kaziukaitytei.

Žiauriai sumuštas berniukas mirė pernai metų sausio 27-osios rytą Kauno klinikose.

Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Vaiko motinai M. Kaziukaitytei inkriminuotas tyčinis itin žiaurus savo bejėgiškos būklės mažamečio šeimos nario nužudymas. Kaltinime teigiama, kad ji, „suvokdama, kad ilgalaikiu mušimu ir daugybės kūno sužalojimų padarymu sukelia dideles fizines kančias bei skausmą, itin žiauriai nužudė mažametį, dėl mažametystės esantį bejėgiškoje būklėje, savo šeimos narį“. Moteris taip pat teisiama už piktnaudžiavimą motinos valdžia.

Nužudyto berniuko laidotuvės Baisogaloje

  • Laiduotuvės
  • Laiduotuvės
  • Laiduotuvės
  • Laiduotuvės
Elijaus Kniežausko nuotr.

Jos sugyventinis G. Kontenis teisiamas dėl itin žiauraus bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo. Jam inkriminuojami ir trys epizodai dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo.

Nužudyto mažamečio tėvas byloje yra pateikęs 300 tūkst. eurų civilinį ieškinį.

Abu sugyventiniai savo kaltę neigia ir verčia ją vienas kitam. Bylos duomenimis, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Prokuroras yra sakęs, kad smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie tikino vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo.

Kaltinamajame akte paminėta, kad nusikaltimui įtakos galėjo turėti narkotinės medžiagos, jų pėdsakų rasta tiriant kaltinamuosius.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Darius

Gyvuliai prakeikti!!! Sudeginti gyvus siuksles

...

Pagal Konstituciją pas mus mirties bausmė YRA (labai jau ciniška džiaugtis esą tokiems kalėjime bus nesaldu - KODĖL Teisingumą į nusikaltėlių rankas atiduodam?); žudyt gal ir nereikia, bet - kam tokiam (tokiai) sveika širdis, te jam mirtimi besivaduojančio širdį įdeda - jam (jai) tokios iki gyvenimo pabaigos pakaks, o štai ligoniui naujas gyvenimas atsiveria (jei žmogus nori gyvent, tai jam ir tokio brudo širdis tiks).

jule

ta motina slykstyne pirmiausiai reiketu nuteisti iki gyvos galvos nes tik per ja vaikutis mire turi buti baudziama paciu griesciausiu budu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS