D. Kedžio bendrininkų byla: E. Barauskaitė išteisinta, R. Ivanauskas kalės 8 metus | Diena.lt

D. KEDŽIO BENDRININKŲ BYLA: E. BARAUSKAITĖ IŠTEISINTA, R. IVANAUSKAS KALĖS 8 METUS

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį paliko galioti realią laisvės atėmimo bausmę Drąsiaus Kedžio bendrininkui Raimundui Ivanauskui. Negalią turintis vyras kalės 8 metus, tai yra minimali bausmė už tokį nusikaltimą.

Kaunietis yra pripažintas kaltu kaip padėjėjas D.Kedžiui rengiantis daryti nusikaltimus – planuojant keturių žmonių žudynes.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius, tą pačią dieną prie namų nužudyta D.Kedžio sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė. Prokurorai teigia nustatę, kad žmogžudystes įvykdė garliaviškis D.Kedys. Jis kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

„Bloga buvo sveikatos būklė, bet tokia būklė netrukdė padėjėjo vaidmeniui – patarinėti, planuoti nusikaltimus, pažadėti dėl nusikaltusio asmens pasislėpimo. Sveikatos pablogėjimas po nusikaltimo padarymo nemažina jo pavojingumo visuomenei“, – sakė teisėja Elena Vainienė. Paskelbta, kad po nusikaltimo padarymo R.Ivanauskas visiškai apako.

Ji atkreipė dėmesį, kad buvo rengiamasi nužudyti keturis asmenis, du buvo nužudyti.

„Bausmė yra tinkama, R.Ivanauskas pagrįstai neatleistas nuo bausmės“, – sakė teisėja.

(Nuotraukoje – R. Ivanauskas)

Lietuvos įstatymai numato, kad tam tikrais atvejais nuteistieji gali būti atleisti nuo realios laisvės atėmimo bausmės – kai serga nepagydomomis ligomis ir pan.

R.Ivanauskas anksčiau Vilniaus apygardos teismo buvo nuteistas ir pripažintas kaltu dėl Mindaugo Žalimo kurstymo nužudyti du ir daugiau žmonių. Dėl šio kaltinimo Apeliacinis teismas R.Ivanauską išteisino, nes byloje neaptiko kurstymo sąvoką turinčių įrodymų. Tačiau ir pašalinus vieną kaltinimą, bausmė liko ta pati, kokia buvo skirta nuosprendžiu pernai birželį. M.Žalimas yra valstybės saugomas liudytojas, praėjus keletui metų, jis prabilo, kad esą žinojo apie rengiamus nusikaltimus ir apie tai buvo pranešęs policijai.

„Atvykus pas M.Žalimą, savotiška iniciatyva buvo R.Ivanausko, iš M.Žalimo parodymų matyti, kad pokalbyje dėl rengimosi žudyti keturi asmenis, iniciatyvą rodė ne R.Ivanauskas, o D.Kedys. Jis išdėstė savo sumanymą ir planus“, – sakė teisėja E.Vainienė.

Tuo metu kartu su R.Ivanausku teista jo buvusi sugyventinė Eglė Barauskaitė toliau lieka išteisinta – paliktas galioti pirmos instancijos išteisinamasis nuosprendis. Generalinės prokuratūros skundas, kuriuo prašyta pripažinti moterį kalta, atmestas. Apeliacinis teismas mano, kad E.Barauskaitės veiksmų, kurie nurodyti prokuroro kaltinamajame akte – vykimas kartu su R.Ivanausku pas M.Žalimą, daiktų perdavimas M.Žalimui, yra nepakankami pripažinti kaltei bendrininkavus rengiantis nužudyti asmenis.

Po Apeliacinio teismo verdiktas įsiteisėja tą pačią dieną. Tačiau šalys dar gali rašyti skundus Aukščiausiajam Teismui.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vyrui kaltinimai dėl nusikaltimų taip ir nebuvo pateikti. Tačiau įtariami D.Kedžio bendrininkai – buvę sugyventiniai R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė   – perduoti teismui.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu iš R.Ivanausko priteista per 170 tūkst. eurų žalos atlyginimo bylos nukentėjusiems – nužudytųjų artimiesiems. Apeliacinis teismas paskelbė, kad ieškinių sumų  nekeičia.

Dukters Violetos Naruševičienės netekusiems tėvams Tatjanai ir Stasiui Stankūnams priteista atlyginti po 20 tūkst. eurų, L.Stankūnaitei – 28 tūkst.eurų.

Anot prokuratūros, R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė dalyvavo išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu bei neperšaunamas liemenes. D.Kedys įtariamas nužudęs J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę. Vėliau ir jis, ir A.Ūsas, prokuratūros duomenimis, žuvo per nelaimingus atsitikimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Gerai dirba Lietuvos saugumas, net nesitikejau, idomu tik kada tikra tiesa suzinosim, gal po 50metu, gaila tik zmoniu kurie taip ibauginti dreba del savo siltu kedziu, juos is dalies suprantu nes butu perversmas visoje teisineje sistemoje ir ne tik. Gaila ir tos bandos aviu uzhipnotizuotu. Gaila ir tu slykstyniu kurie paveikti kompromato sugeba komentuoti. Jiems palinkeciau to pacio

VYTAUTAS

TABAR TEISMO TEMIDĖ SVARSTO,Į KURIĄ LĖKŠTĘ DAUGIAU IDĖSI,TAS IR TEISUS.NA DAR,JEI KAS DUOS KONKREČIUS NURODYMUS IŠ ANKSČIAU.KEDYS ŽUVO GIRTAS ANT KRANTO ŠVENDRE PASPRINGĘS,TIK BATUS MIRĘS NAUJUS UŽSIDĖJO,O ŪSĄ GIRTA LYDĖJAS MINISTRAS,PALIKO NUSIKALTĖLĮ,KAD ŠIS IVAŽIAVĘS Į BALĄ IKI KELIŲ PASKĘSTU.ČIA,KAIP PASAKOSE APIE PRINCŲ MEILĘ VAIKAMS.MANO NUOMONĖ.

Temidė

O kada nuteis Komjaunimo ryto rašytojas Lovatiesę ir Kuzią, kurios dangsto Lietuvos pedofilų tinklą susipynusį su teisėtvarka?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS