Galimos korupcijos paveldosaugoje byla stringa ir dėl advokatų švenčių | Diena.lt

GALIMOS KORUPCIJOS PAVELDOSAUGOJE BYLA STRINGA IR DĖL ADVOKATŲ ŠVENČIŲ

Kauno apygardos teismui jau porą mėnesių niekaip nepavyksta atversti per penkis mėnesius jam perduotos baudžiamosios bylos dėl galimo ilgamečio Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus specialisto Liutauro Tarbūno, kuris kaltinamas kyšininkavimu, papirkimo. Šiandieninę priežastį, dėl kurios teismo posėdis truko vos penkias minutes, lydėjo susirinkusiųjų į jį šypsenos ir vieno iš proceso dalyvių replika: „Advokatas – irgi žmogus!“

Neeilinis prašymas

Posėdis prasidėjo tik šiandien ryte teismą pasiekusiu advokato Mindaugo Vasiliausko, ginančio L.Tarbūną,  prašymo pagarsinimu. Advokatas prašė bylos nagrinėjimą atidėti, nes beveik prieš mėnesį jam gimė sūnus ir jis šia proga pasiėmė vieno mėnesio tėvystės atostogas.

Tačiau džiaugsmingą proceso dalyvių ir į posėdį atvykusių penkių liudytojų reakciją į tokią neįprastą teismų praktikoje žinią netrukus pakeitė nepasitenkinimas, kodėl nebuvo galima apie tai pranešti anksčiau? Juolab, kad spalio viduryje suplanuotame kitame šios bylos posėdyje M.Vasiliauskas teigė jau dalyvausiantis, nes jo tėvystės atostogos bus pasibaigusios.

Bylą nagrinėsiantis teisėjas Gytis Večerskas dar bandė teirautis L.Tarbūno – gal šis sutiks, kad byla būtų pradėta nagrinėti nedalyvaujant jo advokatui. Tačiau, kaltinamojo kyšininkavimu atsakymas buvo kategoriškas: „Be abejo, ne!“

Panašiai L.Tarbūnas buvo nusiteikęs ir po posėdžio. Portalui kauno.diena.lt pasiteiravus jo, gal jau sutiks kalbėtis su žiniasklaida, L.Tarbūnas dar kategoriškiau atsakė: „Nenoriu!“

Liutauras Tarbūnas/Laimio Steponavičiaus nuotr.

Tuo tarpu jo papirkimu kaltinamo verslininko Daručio Barkausko atsakymas į tokį patį klausimą buvo nebylus. Viską pasakė jo iškalbinga šypsena.

Kyšiu tapo vartai?

Kaip jau rašyta, kyšininkavimu kaltinamo L.Tarbūno pavardės Kauno paveldosaugininkų interneto svetainėje jau nebėra. Nors, prisistatydamas teismui, jis teigė, kad yra tik laikinai nušalintas nuo pareigų.

Tai įvyko netrukus po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnų apsilankymo L.Tarbūno darbo vietoje šių metų vasario 13-ąją.

Perduodant šią bylą teismui, STT išplatino pranešimą, kad L.Tarbūnas kaltinamas pernai vasarą užfiksavęs Kauno Jono Jablonskio gimnazijoje atliekamus remonto darbus be privalomos projektinės dokumentacijos ir už tai, kad jų nesustabdytų iki reikiamų dokumentų parengimo, kaip privalėjo, iš šiuos darbus atlikusios bendrovės savininko priėmė kyšį – kiemo automatinius vartus ir jų montavimo darbus.

Antrasis teisiamasis šioje byloje, remiantis jau minėtu STT pranešimu, – UAB „EDS projektai“ savininkas D.Barkauskas. Pastarasis teismui prisistatė minėtos bendrovės technikos direktoriumi.

Ir 49-erių L.Tarbūnui, ir 41-erių D.Barkauskui tai – pirmoji akistata su Temide.

Darutis Barkauskas/Laimio Steponavičiaus nuotr.

Minėti 2 660 eurų vertės automatiniai vartai, kuriuos L.Tarbūnas kaltinamas priėmęs iš D.Barkausko kaip kyšį, buvo sumontuoti vienoje privačioje Aleksoto seniūnijos valdoje, kurios bendrasavininkas yra L.Tarbūnas.

Kyšininkavimu įtariamo Kauno paveldosaugininko teismas

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Istorija kartojasi?

Pagal pareikštą kaltinimą, L.Tarbūnui gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų. D.Barkauskui – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Pirmasis bandymas atversti šią bylą rugpjūčio pradžioje nepavyko dėl D.Barkausko advokato Aido Venckaus užimtumo.

Advokatas – irgi žmogus!

Nepaisant dėl ko strigo bylos nagrinėjimas, skelbdami nuosprendžius, teismai linkę atsižvelgti į ilgai trukusį procesą. Ir skiria dėl šios priežasties teisiamiesiems švelnesnes bausmes už jiems grėsusių vidurkį.

Tai – jau ne pirmas atvejis, kai L.Tarbūnas, kuravęs kultūros paveldo objektus, esančius Kauno naujamiestyje bei Raseinių rajone ir Kauno tvirtovę, minimas skandalingame kontekste, susijusiame su galimu tarnybos pareigų neatlikimu.

Portalas kauno.diena.lt jau rašė, kad buvo jis – ir tarp trijų įtariamųjų ir garsiai nuskambėjusioje stiklinio antstato Laisvės alėjoje, kurį savo parašu palaimino 2007-ųjų birželį, byloje. Tačiau tada jį nuo grėsusios atsakomybės išgelbėjo tuomet galiojusi penkerių metų senatis dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

Į teisiamųjų suolą minėtoje byloje tada sėdo tik buvusi jo viršininkė bei viena iš kolegių, kurios pavardė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus interneto svetainėje yra iki šiol. Suėjus senaties terminui, vėliau baudžiamoji byla buvo nutraukta ir jų atžvilgiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Tas kuris žino

Ir taip gyvename ne teisinėje šalyje, kur galioja "kaltumo" prezumpcija, nors turėtų būti atvirkščiai, ir dar patys skubate žmones "nuteisti" net nežinodami visų aplinkybių. Užtenka, kad jau tie kurie atsakingi už tvarką vidury dienos "nemato" tikrųjų valstybės tarnybos "didvyrių" tai dar patys skubam smerkti nežinodami. O tamsta "kavenski" tikrai toks ir esi nes save gerbentis kaunietis žino jog advokatas Vasiliauskas gina minėtą sumuštą merginą o ne jos skriaudiką. Tai kokiu tamsuoliu reikia būti, kad teigti jos jis vilkina bylą?

VYTAUTAS

pirmą kartą papuolė su kyšiu.Papuolė pirma syk,bet kyšius ėmė seniai.Praktikas,o ne teoretikas.

kavenskis

o kaip del Manto Icikeviciaus, kur mergaite Jurbarke vos neuzmuse? irgi vilkins byla? advokatiukstis panasu tas pats?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS