Garsiausioje 2018-ųjų Kauno byloje – psichiatrų verdiktas | Diena.lt

GARSIAUSIOJE 2018-ŲJŲ KAUNO BYLOJE – PSICHIATRŲ VERDIKTAS

Savo tautiečių žudynėmis, surengtomis praėjusią vasarą Kaune, įtariamas Ukrainos pilietis Oleksandras Tsariučenka pripažintas pakaltinamu. Nepaisant, jo teigimu, turėtos galvos traumos.

Naujos akistatos nebenori

Kauno teisėsaugininkai, tiriantys šį Lietuvą pernai rugpjūtį sukrėtusį išpuolį, artėja prie finišo.

42-ejų metų O.Tsariučenka įtariamas dviejų žmonių nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti dar du kitus.

Vis dėlto likę gyvi teigė neprašysiantys iš jo jokio moralinio atlygio, nes nenori nei nukentėjusių statuso, nei būti kviečiami į teismą. Jokio ieškinio teigė O.Tsariučenkai nereikšianti ir kaunietė, išnuomojusi statybų bendrovei, kurioje dirbo šie ukrainiečiai, savo velionių tėvų butą Birželio 23-iosios gatvės 6-ajame devyniaaukštyje. Nors jis ir gerokai nuniokotas, kaip įtariama, tyčia O.Tsariučenkos sukelto gaisro.

Nenorėjo daugiau turėti jokių reikalų su juo ir kito ukrainiečio, rasto nebegyvo kitą dieną po šio gaisro kiemo smėlio dėžėje, sesuo, atvykusi pasiimti 33-ejų metų brolio palaikų. Apie tai, kad nereikš jokio ieškinio, teigė ir po grumtynių su O.Tsariučenka gyvas likęs kitos pastarojo aukos, kuriai žūties valandą buvo 29-eri, jaunesnysis brolis.

Tiesa, dar bus pakartotinai kreipiamasi į Ukrainos ambasadą – ar niekas iš jų nepersigalvojo. Nors jau buvo prašyta šios šalies diplomatų pagalbos, ieškant pretenzijų turėsiančių nukentėjusių artimųjų. Jokio atsako lig šiol nesulaukta.

Nepareiškė jokio ieškinio O.Tsariučenkai ir Valstybinė ligonių kasa. Esą gyviems likusiems šios bylos nukentėjusiems mūsų medikų suteikta pagalba Lietuvai nieko nekainavo.

Neblaivi buvo viena auka

Jau sulaukta trijų Utenos ekspertinio skyriaus ekspertų – dviejų psichiatrų ir psichologo O.Tsariučenkai atliktos kompleksinės stacionarinės psichiatrinės-psichologinės ekspertizės išvadų. Nepaisant konstatuotų tam tikrų asmenybės sutrikimų, jis pripažintas pakaltinamu.

Gautos ir ekspertų, tyrusių O.Tsariučenkai inkriminuojamų aukų sužalojimus bei blaivumą, išvados. Konstatuota, kad neblaivus savo žūties valandą buvo tik 33-ejų metų jo tautietis, kurio kūnas kitą dieną rastas paslėptas smėlio dėžėje. Žūties valandą jam nustatytas vidutinis girtumas. O mirties priežastimi įvardyti kaklo sužalojimai, nors jų aptikta ir kairėje krūtinės pusėje.

"Kauno diena" rašė, kad O.Tsariučenka linkęs teigti taip pasielgęs su šiuo savo tautiečiu, nes jis esą kėlė jam grėsmę. O visa tai įvyko, esą jiems tą vakarą ant šios smėlio dėžės pjaustant obuolius, turėjusius atstoti užkandą.

Nustatyta, kad tą vakarą, palikęs neužrakintas jiems išnuomoto buto duris, minėtas 33-ejų metų ukrainietis ėjo į netoliese esančią "Maximą" – pakeisti prieš tai čia įsigyto aparatėlio savadarbėms cigaretėms sukti.

Prieš tai šiame bute kartu su savo tautiečiais gyveno ir O.Tsariučenka, kaip ir jie įdarbintas vienoje Kauno statybų bendrovėje, tarpininkaujant Gruzijos bendrovei. Teisėsaugininkai šių aplinkybių tyrimą perdavė Darbo inspekcijai.

Paaiškėjo, kad vėliau darbdaviai perkėlė nesugyvenamo charakterio O.Tsariučenką į bendrabutį. Ir net norėjo iš viso atsisakyti jo paslaugų. Manoma, kad kerštas už šį pažeminimą ir pažadino jame žvėrį.

Grasinimai išsipildė

Kaip jau rašyta, O.Tsariučenka buvo sulaikytas tik kitą dieną po išpuolio, kai po beveik parą užsitęsusių paieškų pateko į teisėsaugininkų, kuriems aktyviai talkino visuomenė, spąstus Kauno marių pusiasalyje ties Pažaislio vienuolynu.

O.Tsariučenka prisipažįsta išpuolio metu buvęs neblaivus. Tačiau, esą buvo išgėręs nedaug. Ir tas neva neturėjo įtakos jo poelgiui.

Po sulaikymo jis jau apklaustas du kartus – ir įvykių vietoje, ir ikiteisminio tyrimo teisėjo. Ir kiekvieną kartą apie tai, kas įvyko tą lemtingą pernykštės rugpjūčio 22-osios vakarą, pasakojo skirtingai. Iš pradžių buvo linkęs dėtis, kad daug ko neatsimena. Vėliau – kad buvo priverstas taip pasielgti savigynos tikslais.

Esą po konflikto su pirmuoju savo tautiečiu prie smėlio dėžės į netoliese esančio devyniaaukščio butą, kuriame anksčiau gyveno, jį atvedė sukilęs adrenalinas.

Kaip jau rašyta, ten apsistojusiems broliams, kurie labiausiai priešinosi jo bandomai įvesti tvarkai, O.Tsariučenka buvo grasinęs: "Jūs dar pamatysite!"

Gelbėjosi po vieną

Vyresnysis iš brolių buvo užkluptas miegantis. Jam peilio dūriais į nugarą bei kaklą buvo pažeista miego arterija. Auka mirė nuo ūmaus nukraujavimo.

Jaunesnysis nužudytojo brolis tuo metu buvo nuėjęs į tualetą. Ir, grįžtant iš jo išgirdęs kažkokius įtartinus garsus, pagalvojęs, kad tai greičiausiai neblaivus griuvinėja iš "Maximos" grįžęs, kaip paaiškėjo vėliau, pirmoji O.Tsariučenkos auka.

Tačiau netrukus ir prie jo prišoko peiliu ginkluotas keršytojas. Ir jiedu susigrūmė.

Ši dvikova buvo žūtbūtinė. Per ją užpultasis, kuriam buvo konstatuotas sunkus sveikatos sutrikdymas, patyrė daugiau kaip dešimt sužalojimų. Tarp jų – ir kaklo. Tačiau labiausiai buvo sužalotas pilvas.

Galiausiai jam pavyko iš užpuoliko gniaužtų ištrūkti ir užremti kito kambario, kuriame pasislėpė, duris. Tačiau, tada O.Tsariučenka įtariamas padegęs butą.

Kaip jau rašyta, ugniagesiai gelbėtojai teigia aptikę jame du gaisro židinius: viename iš kambarių degė lova ir linoleumas bei šio kambario durys į koridorių.

Jeigu šis gaisras, kaip įtariama, sukeltas padegus paklodę, būtų kilęs vėliau, jo aukomis galėjo tapti ir daugiabučio gyventojai, kurių dauguma per pačią įvykių kulminaciją, laimė, dar nemiegojo. Apie gaisrą buvo pranešta 22.45 val.

Šuoliu iš šio trečio aukšto buto gelbėjęsis dar vienas jame apsistojęs ukrainietis, kartu su savo tautiečiais renovavęs visuomeninės paskirties Kauno pastatus, pasakojo prieš pat įvykių kulminaciją snūduriavęs savo kambaryje užsidėjęs ausines. Tačiau ir jis atkreipė dėmesį į keistus garsus už durų. Ir, išniręs iš savo kambario, tapo vykstančių aršių grumtynių liudytoju. Ištiktas šoko, jis šios žūtbūtinės dvikovos pabaigos nebelaukė.

Nustatyta, kad jis, kaip ir abu broliai, įvykio metu buvo blaivūs.

Finišas po poros mėnesių?

Artimiausiu metu O.Tsariučenkai planuojama pareikšti galutinį įtarimą, papildytą dar ir turto suniokojimu. O padegto buto savininkės pakartotinai paklausti, ar ji tikrai nereikš jokio ieškinio.

Dar bus papildomai bandoma apklausti ir patį O.Tsariučenką. Nors iki šiol ši egocentriška asmenybė ir su teisėsaugininkais buvo linkusi bendrauti pakeltu tonu.

Perduoti šią bylą teismui viliamasi per artimiausius porą mėnesių. Tiek planuojama užtruks vertimai į kaltinamajam suprantamą kalbą.

O.Tsariučenkai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Nors gyvi likę nukentėjusieji išreiškė norą nebūti kviečiami į jo teismą, dėl to ir buvo apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją, neatmetama tikimybė, kad bylą nagrinėsianti teisėjų kolegija vis dėlto bandys juos prisišaukti, išsiųsdama kvietimus.

Pagal Lietuvos įstatymus, nukentėjusiems nuo smurtinių nusikaltimų atlyginama tik tada, jeigu jie Lietuvos piliečiai. Dar į šią kompensaciją gali pretenduoti turintys ES priklausančios valstybės pilietybę, tačiau ne trečiųjų šalių piliečiai.

GALERIJA

  • Pozicija: padegto buto savininkė, kaip ir kiti nukentėję, jokio ieškinio įtariamajam nežada reikšti.
  • Garsiausioje 2018-ųjų Kauno byloje – psichiatrų verdiktas
  • Garsiausioje 2018-ųjų Kauno byloje – psichiatrų verdiktas
Eitvydo Kinaičio, policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS