Geriausias seklys – laimingas altruistas | Diena.lt

GERIAUSIAS SEKLYS – LAIMINGAS ALTRUISTAS

Nusikaltimas, už kurio atskleidimą Mindaugas Mažeika šiemet pripažintas geriausiu Kauno sekliu, išnarpliotas per dvi savaites. Nusikaltėlių grobis tuomet siekė beveik pusę milijono eurų

Nusikaltimas, už kurio atskleidimą Mindaugas Mažeika šiemet pripažintas geriausiu Kauno sekliu, išnarpliotas per dvi savaites. Nusikaltėlių grobis tuomet siekė beveik pusę milijono eurų

Garbingiausias įvertinimas

Kodėl būtent Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas M.Mažeika paskelbtas "Kauno sekliu 2015"? Viena priežasčių – panaudoti netradiciniai nusikaltimo narpliojimo metodai. Tiesa, visų jų atskleisti pareigūnai negali.

Geriausias metų seklys labiau linkęs kalbėti apie fiasko patyrusių keturių Rygos gyventojų klaidas ir apie savo kolektyvo profesionalumą. Šiandien minima Kriminalinės policijos diena.

M.Mažeika pastebi, kad tai garbingiausias lig šiol jo tarnybos policijoje įvertinimas, kuriuo jis linkęs dalytis su savo vadovaujama komanda.

"Kauno diena" rašė, kad šiemet vasarį Kauno policijai buvo pranešta, kad pakeliui į Vandžiogalą į plėšikų spąstus pateko mobiliojo ryšio telefonų "Apple iPhone 5S" krovinį vežęs vienos Latvijos bendrovės vairuotojas. Pagrobta didžioji dalis krovinio, kurio vertė – daugiau kaip 438 tūkst. eurų. Nusikaltėlių smurtą patyrusiam vairuotojui buvo įskeltas akiduobės kaulas.

Išlukšteno kaip saulėgrąžas

Šis apiplėšimas pretendavo tapti vienu stambiausių šių metų Kauno apskrities nusikaltimų. Vis dėlto M.Mažeika su savo pavaldiniais išnarpliojo, kad šį apiplėšimą inscenizavo keturi dar 30-ies neturintys Rygos gyventojai.

Vienas iš jų vos prieš porą mėnesių buvo įsidarbinęs tolimųjų reisų vairuotoju. Pastaruoju metu jam dažniausiai tekdavo vežti mobiliojo ryšio telefonų krovinius. Tuomet vienam iš jo draugų ir gimė idėja, kaip lengvai pralobti.

Tačiau ne viskas šiems pradedantiems nusikaltėliams sekėsi. Pirmiausia vienas iš jų, kovinių imtynių atstovas, persistengė pernelyg stipriai sužalodamas nukentėjusiojo vaidmenį atlikusį vairuotoją. Po to vežtas krovinys netilpo į esą plėšikų lengvąjį automobilį. Tik todėl dalį jo teko palikti.

Galiausiai nepagalvota, kad Kauno kriminalistai lengvai neužkibs ant jų nurodytos nusikaltimo vietos, į kurią esą nuvedė automobilio navigacinė sistema, privertusi išsukti iš tarptautinio greitkelio A8 į nuošalų Vandžiogalon vedantį kelią.

M.Mažeika su kolegomis iš karto suprato, kad vairuotojas, ne pirmą kartą vykstantis į tolimąjį reisą, šios klaidos tikrai nepadarytų. Jau nekalbant apie tai, iš kur plėšikai, esą jo laukę vos už kilometro, galėjo žinoti, kad taip atsitiks.

Grobis grąžintas savininkui

"Nukentėjusysis" buvo iškviestas į Lietuvą pakartotinai apklausti, kai M.Mažeika su kolegomis jau turėjo užtektinai įkalčių priremti jį prie sienos. Šie rinkti ne tik socialiniuose tinkluose, atidžiai tiriant "nukentėjusiojo" aplinką, bet ir kelias paras studijuojant vaizdo įrašus apie Latvijos ir Lietuvos sieną kirtusius lengvuosius automobilius. Kol nustatyta, kad prieš "nukentėjusiojo" "Mercedes Benz Sprinter" su šešiaženklės vertės kroviniu į Lietuvą įvažiavo du lengvieji automobiliai, siejami su asmenimis iš jo aplinkos.

Iš pradžių buvo sulaikytas "nukentėjusysis". Priremtas įkalčių, jis prisipažino, kad nusikaltimas inscenizuotas. Vėliau, padedant Latvijos kolegoms, sulaikyti ir jo bendrininkai. Visi jie atsidūrė už grotų, spėję parduoti apie dešimt pagrobtų telefonų. Įdomiausia, kad pastarieji rasti pas kauniečius, įsigijusius šiuos telefonus pigiau iš vieno Kaune gyvenančio ir jais prekiaujančio didmenininko.

Su pigiau įsigytais telefonais visiems naujiesiems savininkams teko atsisveikinti, nepaisant kai kurių jų įnirtingo priešinimosi.

Latvių pagrobto krovinio savininkas – vienas Kaliningrado verslininkas – prisipažino nesitikėjęs, kad atgaus didžiąją dalį savo turto. Ir dar taip greitai.

Išgliaudė per tris valandas

M.Mažeika pripažintas "Kauno sekliu 2015", vos pradėjęs vadovauti vienam iš naujai sukurtos Kauno apskrities kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos skyrių.

Pasiteiravus, ar apsimelavusių latvių demaskavimas – sudėtingiausias jo per visą karjerą policijoje išnarpliotas nusikaltimas, M.Mažeika prisiminė ir kitą nemažą atgarsį sukėlusį šių metų nusikaltimą – "Kauno dienoje" aprašytas naujas vos laisvėn spėjusio išeiti tėvažudžio Audriaus Paškausko išsišokimas.

Tada buvo pirmosios naujai sukurto M.Mažeikos skyriaus darbo dienos – dar nebuvo iki galo suformuotas kolektyvas. Nepaisant to, šis nusikaltimas atskleistas per tris valandas. Nukentėjusioji nuo A.Paškausko tada kreipėsi į policiją vėlai vakare. M.Mažeika su kolegomis, naktį atskubėję į tarnybą, sugebėjo, sekdami karštais pėdsakais, nustatyti, kas nuskriaudė šią moterį, nors A.Paškauskas jai skambino ne iš savo telefono.

Mokinys vejasi mokytoją

M.Mažeika policijoje dirba jau dvidešimt metų. Tačiau ne iš karto pateko į savo svajonių tarnybą – kriminalinę policiją, kurioje jau po aštuonerių metų pripažintas geriausiu Kauno sekliu.

Prieš pradėdamas vadovauti Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos skyriui, tiriančiam stambaus masto plėšimus ir sukčiavimus, jis dirbo Asmenų paieškos skyriuje. Ir tada išmaišė visą Europą bei patyrė įvairių su šio skyriaus specifika susijusių nuotykių.

 

Tačiau savybė neužsisėdėti ilgai vienoje vietoje ir noras nuolat tobulėti atvedė M.Mažeiką į kriminalinės policijos padalinį, tiriantį stambius turtinius nusikaltimus.

Pasiteiravus, ką "Kauno seklys 2015" laiko savo mokytoju, laureatas nedvejojo nė minutės – Darių Žukauską – Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką, vienintelį pareigūną šalyje, du kartus pripažintą geriausiu šalies sekliu.

"Norėčiau tapti tokiu profesionalu kaip jis. Nepaprastai svarbu turėti šalia tokį mokytoją, kuris tiesiog gimęs būti kriminalistu. Juk mūsų darbe teorinės žinios tesudaro tik 50 proc. sėkmės. Visa kita – vadinamasis šeštas jausmas", – atviravo M.Mažeika.

Tėvas didžiuojasi

"Nuo vaikystės žinojau, kad būsiu policininkas", – pasakojo iš Naujosios Akmenės kilęs, tačiau jau daugiau kaip pusę gyvenimo Kaune praleidęs M.Mažeika.

"Kauno seklio 2015" tėvas – ilgametis vidaus reikalų sistemos darbuotojas, dirbęs įvairiose viešosios policijos tarnybose – budėtoju, apylinkės inspektoriumi.

Sūnaus karjera policijoje jau pranoko tėvo, kuris atidavė šiai tarnybai 24-erius metus. "Tėtis labai manimi didžiuojasi", –  neslėpė M.Mažeika. Buvusi kriminalistė – ir jo žmona, su kuria susipažino mokydamasis policijos mokykloje. Vis dėlto vienoje tarnyboje sutuoktiniams dirbti neteko.

Mėgsta lenktynes

"Kauno seklys 2015" mėgsta automobilių sportą. Stebėdamas lenktynes, jis ir atsipalaiduoja po sunkios tarnybos, ir papildo adrenalino atsargas. "Kai tapau skyriaus viršininku, rečiau pačiam tenka vykti į įvykius ir adrenalino gaunu mažiau", – teigė M.Mažeika.

Pagal horoskopą, jis – Žuvys. "Kriminalistui svarbu mokėti išlaviruoti uodega. O kadangi plaukioju tuose vandenyse, kurie man labai patinka, esu laimingas", – šypsojosi pašnekovas ir  čia pat pacitavo jo gyvenimo kredo tapusią vieno filosofo išmintį: "Susirask mėgstamą darbą ir tau nereikės nė vienos dienos dirbti."

Anot M.Mažeikos, jis taip jaučiasi eidamas į darbą. "Ryte atsikeliu pailsėjęs ir džiaugiuosi, kad su nauja energija vėl galėsiu kibti į darbus. Noriai pasilieku padirbėti ir po darbo valandų", – teigė geriausias šių metų Kauno seklys, paskyręs pokalbiui su "Kauno diena" visą savo pietų pertrauką. O pasiteiravus, ar dažnai per darbus lieka nevalgęs, atsakė, kad nusikaltėliai ne visada leidžia ir normaliai išsimiegoti.

Baigiant pokalbį suskambo pašnekovo mobilusis telefonas ir jis strimgalviais išlėkė su kolegomis į įtariamųjų sukčiavimu sulaikymo operaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Baranis

Is N.Akmenes????...ot melagis...Papilės juk...

Tarybinis

Dziuze sako: "vadovauti oriai". Užuojauta pavaldiniam nuo tokio orinio mąstymo. "Naftalino" bajeriai. Fui

Dziuzepe

Na viskas butu labai grazu,nors truputi dvelkia pigia pompastika, bet tas paskutinis sakinys viska sugadino... "Strimgalviais isleke"... na, po tokio parasymo taip ir kyla klausimas- tai koks jis virsininkas jei laksto po sulaikymus kaip pacanas. Turi oriai ir ismintingai vadovauti paradui, o ne lakstyti ir pats sulaikineti. Vienu zodziu vyras geras, bet zurnaliuga apie ji rasantis- nevykes...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS