A. Paleckis į laisvę nepaleidžiamas: teismas suėmimą dar pratęsė | Diena.lt

A. PALECKIS Į LAISVĘ NEPALEIDŽIAMAS: TEISMAS SUĖMIMĄ DAR PRATĘSĖ

Kauno apygardos teismas antradienį iš dalies tenkino prokuratūros prašymą ir dar dviem mėnesiams pratęsė šnipinėjimu įtariamo politiko Algirdo Paleckio suėmimą.

Prokurorė suėmimą siūlė pratęsti dar trims mėnesiams, tačiau teismas skyrė trumpesnį terminą.

Išnagrinėjęs prokurorės pareiškimą ir ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą, teismas konstatavo, kad Baudžiamojo proceso kodekse nustatytas suėmimo pagrindas, kuriuo remiantis iki šiol buvo suimtas įtariamasis, neišnyko.

„Tačiau atsižvelgęs į teismo posėdžio metu išsakytus įtariamojo ir gynėjo argumentus, galimą ikiteisminio tyrimo eigą, suėmimo trukmę, teismas konstatavo, kad prokurorės prašomas taikyti kardomosios priemonės terminas yra per ilgas, todėl suėmimą pratęsė dviejų mėnesių laikotarpiui“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

Prokurorė Vilma Vidugirienė prašė A. Paleckio suėmimą pratęsti maksimaliam trijų mėnesių terminui, tačiau pakomentuoti motyvus ji atsisakė.

Kaltinimus neigė

Į Kauno apygardos teismą dėl suėmimo pratęsimo antradienį atvesdintas šnipinėjimu kaltinamas Algirdas Paleckis neigia padaręs kažką nusikalstamo.

„Kad aš esu aš? Kad aš esu laisvas žmogus? Kad aš galiu važiuoti, kur noriu?“ – paklaustas, ar pripažįsta jam pareikštus įtarimus, žurnalistams sakė A. Paleckis.

Jis sakė, kad jo laikymo sąlygos šiek tiek geresnės, jam kartą per mėnesį leidžiama susitikti su šeimos nariais.

„Sveikata pakenčiama“, – sakė jis.

Teismas sprendimą, ar pratęsti A. Paleckiui kardomąją priemonę, skelbs vėliau antradienį.

Prokurorė prašo suėmimą pratęsti maksimaliam trijų mėnesių terminui, tačiau pakomentuoti motyvus ji atsisakė.

„Visi argumentai yra ikiteisminio tyrimo duomenys, tas, kas yra paskelbta ir kiek yra oficiali prokuratūros pozicija paskelbta, tiek ir skelbiama, daugiau jokių duomenų aš jums nekomentuosiu“, – žurnalistams po posėdžio sakė Generalinės prokuratūros prokurorė Vilma Vidugirienė.

„Prokuratūra neprivalo informuoti nė apie vieną atliekamą ikiteisminio tyrimo veiksmą ikiteisminio tyrimo metu. Ikiteisminio tyrimo duomenys yra neskelbiami“, – sakė ji.

Atvažiavo palaikyti V. Titovas

Antradienį jo palaikyti į teismą atvyko apie šešiolika žmonių.

„Man atrodo, kas čia vyksta pas mus teismuose, aš manau, mūsų teismą reikia reformuoti ir aš manau, kad A. Paleckis – nekaltas žmogus ir jeigu būtų kokie tai įrodymai, seniai prokuratūra būtų pateikusi. O taip laikyti jau metai žmogų – gėda man už tokį teisingumą“, – žurnalistams sakė klaipėdietis politikas Viačeslavas Titovas.

V. Titovas yra teismo pripažintas kaltu dėl partizanų vado Adolfo Ramanusko-Vanago paniekinimo, jam paskirta 10 tūkst. eurų bauda.

Aš manau, kad A. Paleckis – nekaltas žmogus ir jeigu būtų kokie tai įrodymai, seniai prokuratūra būtų pateikusi.

Jis sakė iš Klaipėdos atvažiavęs su dar maždaug penkiais asmenimis morališkai palaikyti A. Paleckį.

„Metus laikyti – Jėzau, už ką? Kokios čia gali būti paslaptys? Degtukų dėžutė mato iš kosmoso, kur padėta, oi paslaptys, man juoką kelia“, – sakė Vytautas Šustauskas.

Į posėdžių salę prieš posėdį užėję palaikytojai sakė jį palaikantys ir perdavė palaikymą iš Klaipėdos, Naujosios Vilnios gyventojų.

A. Paleckis suimtas laikomas nuo 2018 metų spalio, kaskart pratęsiant suėmimo terminą trims mėnesiams.

Jis kartu su neįvardijamų „tinklu asmenų“ įtariamas neteisėtai rinkęs informaciją Rusijai apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, kitus duomenis.

Teisėsauga apie vykstantį tyrimą pranešė pernai gruodį ir iki šiol beveik neteikia informacijos apie bylą.

Tyrime figūruojantys asmenys įtariami Rusijos FSB pavedimu rinkę informaciją apie Lietuvos pareigūnus, prokurorus, teisėjus, prisidėjusius prie 1991 metų Sausio 13-osios bylos tyrimo, taip pat rinkę kitus duomenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (65)

bulbėms@

Radai su kuo lyginti! Nekaltai nužudytą tėvą, gynusį savo vaiką, ir išdaviką genetiniame lygmenyje, ant kurio senelio sąžinės - tūkstančiai nekaltų žmonių aukų. Sniečkus dar kažką bandė daryti atsitokėjęs, o Paleckis seniausiasis tik inkšdavo girtas, kad Tėvynę pragėrę ir ėjo iš proto.

istorinė klaida

Kažkada Smetona buvo pernelyg atlaidus. Galėjo dar tada išspręsti šia problemą, kai apsimyžęs ir apsivėmęs Paleckis seniausiasis girtas miegodavo prie Kauno alubarių. Jeigu tuometinis VSD ir KAM Antrasis departamentas turėjo planų Klaipėdoje nušauti Hitlerį, tai Paleckį pašalinti būtų juokų darbas. Pasaulis būtų švaresnis ir geresnis.

Anonimas

Tai kur laisvė ir demokratija ? Laisvė reikšti savo mintis ir įsitikinimus. Dasigyvenom iki chuntos ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS