Kaip Lietuvą šiurpinęs Zamas virto Gabiku | Diena.lt

KAIP LIETUVĄ ŠIURPINĘS ZAMAS VIRTO GABIKU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pasitvirtino prieš pusantro mėnesio "Kauno dienoje" kelta prielaida, kad Romas Zamolskis užsimaskavęs geriau už Henriką Daktarą. Šis Bulgarijoje įkliuvo nepraėjus nė metams. Zamas sulaikytas Rusijoje po daugiau kaip dešimt metų slapstymosi.

Pasitvirtino prieš pusantro mėnesio "Kauno dienoje" kelta prielaida, kad Romas Zamolskis užsimaskavęs geriau už Henriką Daktarą. Šis Bulgarijoje įkliuvo nepraėjus nė metams. Zamas sulaikytas Rusijoje po daugiau kaip dešimt metų slapstymosi.

Brolienė buvo nustebusi

"Negali būti – vėl kokį nors niekuo dėtą žmogų pagriebė!" – vakar ryte "Kauno dienai" pareiškė Ramučiuose tebegyvenanti R.Zamolskio brolienė Danutė Zamolskienė. Ji tikino ką tik grįžusi iš naktinės pamainos ir nieko apie sulaikymą Rusijoje nežino.

Pasiteiravus, ar tikrai per tiek metų negavo iš svainio jokios žinios, D.Zamolskienė puolė gintis: "Nejuokaukit!" Galiausiai, išgirdusi, kad svainis buvo sukūręs šeimą ir net turi du vaikus, nebesusitvardė: "Siaubas! Prislėgėte mane. Daugiau nebegaliu." Ir padėjo ragelį.

Paskutiniai D.Zamolskienės, kurios vyras tebedirba tolimųjų reisų vairuotoju – važinėja ir po Rusiją, žodžiai jau buvo ištarti pro ašaras.

R.Zamolskio paieška paskelbta dar 2001 m., o paskutinį kartą Lietuvoje jis pastebėtas 2002 m. pavasarį.

Sulaikymas įamžintas

Nors R.Zamolskis buvo sulaikytas šeštadienį, Lietuvos teisėsaugininkai tai patvirtino tik vakar.

Internete vakar nuo ryto buvo galima pamatyti praeivių mobiliuoju telefonu įamžintus šios operacijos vaizdus.

Jekaterinburgo gatvėse nufilmuoti vaizdai primena scenas iš trilerių. "Čia jau rimtas susidorojimas!" – komentuoja balsas už kadro, aidint šūviams. Veiksmas vyksta daugiabučių rajone, vidury dienos ir stebint gausiam praeivių būriui. Ne vieną suklaidina, kad šaudo vyrai be uniformos. Tik vėliau atbėga "žmonės iš OMON".

Netrukus pasirodo ir greitosios automobilis, ant kurio šono užrašyta: "Reanimacija". "Kilerio sulaikymas" – taip pavadintas šis filmukas, kurį užbaigia kadrai iš ligoninės – kaukėtas ginkluotas vyras stovi užrėmęs duris į palatą.

Aptiktas prieš metus

Lietuvos teisėsaugininkai patvirtino, kad per sulaikymą R.Zamolskis buvo peršautas, kai puolė su peiliu jo automobilį blokavusius Rusijos pareigūnus.

"R.Zamolskiui sužalota ranka – tiksliau pirštai. Šiuo metu jis gydomas vienoje Rusijos laisvės atėmimo įstaigų ligoninėje", – patikslino laikinai Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas einantis Edvardas Šileris.

Pasak jo, R.Zamolskio pėdsakai buvo aptikti pernai liepą, kai Rusijos pareigūnai po vieno ginkluoto apiplėšimo aptiko nežinomo asmens pirštų atspaudus.

"Rusai išsiuntinėjo juos visiems – Interpolo kanalais. Apie jokį R.Zamolskį jie dar nieko nežinojo", – pasakojo E.Šileris.

Turėjo kitą pravardę

Jau pagal šiuos pirštų atspaudų fragmentus daryta prielaida, kad aptiktas ieškomiausias Lietuvos nusikaltėlis.

Šiemet kovą iš Interpolo gauta dar 15 pirštų atspaudų iš ginkluoto apiplėšimo Rusijoje. Lietuvos ekspertai nustatė, kad keturi iš jų tikrai priklauso R.Zamolskiui.

Netrukus buvo nustatyta ir konkreti jo gyvenamoji vieta – Sverdlovsko sritis, Novouralsko miestas.

Remiantis Rusijos leidiniu "Komersant", čia jis gyveno su suklastotu Rusijos piliečio Boltačiovo pasu ir atsišaukdavo jau ne į Zamo, o į Gabiko  pravardę. Be to, buvo sukūręs šeimą.

Pirmas blynas prisvilo

Lietuvos teisėsaugininkų duomenimis, R.Zamolskis buvo vedęs rusų tautybės moterį ir susilaukė su ja berniuko bei mergaitės, kurie dabar – pradinių klasių moksleiviai. Tai konstatuota remiantis nuotrauka, rasta per kratą po pirmo Rusijos teisėsaugininkų bandymo sulaikyti R.Zamolskį, kuris baigėsi fiasko.

"Komersant" rašo, kad pareigūnai, surengę pasalą prie R.Zamolskio šeimos namo, nesugebėjo sustabdyti automobilio "Oka", kuriuo jam pavyko pasprukti.

"Komersant", cituojantis savo šaltinį vietiniuose teisėsaugos organuose, teigia, kad Rusijoje R.Zamolskis įtariamas tokiais pačiais sunkiais nusikaltimais kaip ir Lietuvoje – ginkluotais apiplėšimais bei žmogžudystėmis. Kartu su grupuotės, siejamos su žinomu Rusijoje verslininku Michailu Kloku, nariais jis dalyvavo ir ginklų parduotuvių apiplėšimuose.

Apsimetinėjo popu?

Anot "Komersant", R.Zamolskis įtariamas ir užsakytomis žmogžudystėmis. 2003–2008 m. jis galėjo įvykdyti Sverdlovsko srityje ne mažiau kaip dešimt nužudymų. Panašių pavienių nusikaltimų jis galėjo įvykdyti ir Maskvoje bei Sankt Peterburge.

Yra pagrindo įtarti, kad panašiu tikslu R.Zamolskis buvo atvykęs ir į Jekaterinburgą. "Komersant" šaltinio duomenimis, čia jis planavo praleisti tik vieną dieną – važinėdamas nelabai į akis krentančiu automobiliu.

Pranešama, kad R.Zamolskio sulaikymo metu jo automobilyje buvo ir žmona bei vienas iš vaikų.

Vakar Lietuvos teisėsaugininkai paviešino jau minėtą per kratą rastos jo šeimos nuotraukos dalį, kurioje – tik R.Zamolskis. Šioje nuotraukoje jis panašus į stačiatikių popą – su šiems būdinga barzda ir masyviu kryžiumi ant kaklo.

 

Gal tai tik sutapimas, tačiau stačiatikių tikėjimą buvo priėmęs ir Bulgarijoje slapstytis bandęs H.Daktaras, beje taip pat dangstęsis svetima pavarde ir barzda.

Naudojosi šalčininkiečio pasu

Jeigu nebūtų pavykę šįkart sulaikyti R.Zamolskio, Lietuvos teisėsaugininkai tikina patys ketinę vykti į Rusiją ir dalyvauti toliau jį persekiojant.

Mūsų teisėsaugininkų duomenimis, R.Zamolskis turėjo ir suklastotą Lietuvos piliečio pasą, kuris anksčiau priklausė Šalčininkų gyventojui. Šio teigimu, jo dokumentas buvo pavogtas 2001 m., dėl to pripažintas negaliojančiu.

Šis "dokumentas" jam ir galėjo padėti pabėgti iš Lietuvos. Juolab kad paskutinė operatyvinė informacija, kurią turėjo Kauno policija 2004 m., buvo susijusi su tuo, kad jis ieško padirbtų dokumentų – turi susitikti Šančiuose su vienu asmeniu, kuris jam šiuos perduos. Tačiau surengus pasalą, R.Zamolskis nepasirodė.

Vienišo vilko dalia

"Komersant" šaltinio duomenimis, R.Zamolskis 2002 m. atvyko į Kaliningrado sritį.

Tų metų pavasarį bandant jį sulaikyti Šiauliuose, turėta informacijos, kad Zamas sunkiai valdė vieną ranką – kaip manoma, peršautą per 2001 m. spalio įvykius Panevėžyje, pasibaigusius įkaitų drama. Tačiau tai nesutrukdė, remiantis "Komersant" šaltiniu, jam vykdyti nusikaltimus ir kaimyninėje Kaliningrado srityje.

Teigiama, kad čia jis susipažino su iš Sverdlovsko srities kilusiu Jurijumi Elpanovu, kuris buvo subūręs nusikalstamą gaują, kuri specializavosi inkasatorių apiplėšimuose. Jos nariai įtariami ir Kaliningrado tramvajų-troleibusų valdybos inkasatorių nužudymu.

Prasidėjus bendrų sulaikymams, R.Zamolskis su padirbtais dokumentais pabėgo į Uralą. Gaujos vadeiva J.Elpanovas pernai nuteistas 14 metų laisvės atėmimu.

Legendų netrūksta

Buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka, komentuodamas R.Zamolskio sulaikymą, atkreipė dėmesį į legendas, kuriomis apaugo keliolika metų trukusios nesėkmingos jo paieškos.

"Natūralu, kad R.Zamolskis sulaikytas būtent Rusijoje: ji didelė – lengva pasislėpti. Be to, kažin, ar šis asmuo mokėjo dar kokią nors užsienio kalbą be rusų", – dalijosi savo mintimis šiuo metu advokato praktika besiverčiantis A.Kliunka ir prisiminė, kad būtent Rusijoje buvo sulaikytas ir Kauno mafijos veteranams priskiriamas Jonas Bielskis, vėliau sutikęs duoti parodymus prieš H.Daktarą bei kitus buvusius bendrus.

A.Kliunka neslėpė nelaikantis R.Zamolskio tokiu dideliu mafiozu, kokiu jis šiandien piešiamas.

"Kai visi kiti svarbiausi nusikaltėliai surasti, jis dabar buvo likęs svarbiausias", – ironizavo pašnekovas. Jo nuomone, Lietuvos kriminalistikos istorijoje buvę ir baisesnių nusikaltėlių: tulpiniai,  Sigito Gaidjurgio gauja ir Kauno daktarai.

Prašys ekstradicijos

Pasak Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Tomo Krušnos, artimiausiu metu kolegos Rusijoje bus informuoti, kad Lietuva sieks R.Zamolskio ekstradicijos.

Tačiau pašnekovas patvirtino, kad policijos vadovai svarsto ir kitas R.Zamolskio likimo galimybes – Rusijai pageidaujant, jis gali būti už visus savo nusikaltimus, tarp jų – ir įvykdytus Lietuvoje, teisiamas ten.

Rusijoje, kaip ir Lietuvoje, mirties bausmė nebevykdoma nuo 1996 m.

A.Kliunkos pastebėjimu, iki šiol bendradarbiaujant su Rusijos teisėsaugininkais kriminalinėse bylose jokių problemų nebuvo. Jos iškildavo tik tiriant nusikaltimus, turinčius politinį atspalvį.

Iškalbingas dosjė

1993–1995 m. tris žmones nužudęs ir jį sulaikyti bandžiusį apsaugos policijos pareigūną peršovęs R.Zamolskis 1996 m. buvo pripažintas nepakaltinamu.

2001 m. sausį jis pabėgo iš Žiegždrių psichiatrijos ligoninės.

Kiek nusikaltimų padarė besislapstydamas nuo policijos, nežinoma.

Jam inkriminuojamų nusikaltimų sąraše – 2001 m. balandžio 17 d. inkasatorių užpuolimas Vilniuje, prie parduotuvės "Maxima bazė", per kurį buvo peršautas vienas iš inkasatorių bei pagrobta 70 tūkst. litų. 2001 m. birželio 5 d. vakarą Vilniaus centre šūviais iš pistoletų sužeisti du R.Zamolskį bei tuometį jo bendrininką V.Savickį sulaikyti bandę policininkai. 2001 m. liepos 25 d. Kaune, metalo supirktuvėje "Lita-West" nušauti du apsaugos darbuotojai. 2001 m. rugsėjo 28 d. Kaune, "Atžalyno" mokyklos stadione, peršauti du R.Zamolskį sulaikyti bandę policininkai. 2001 m. spalio 8 d. Panevėžyje apšaudyti jį bei V.Savickį sulaikyti bandę policijos pareigūnai, tačiau šį kartą R.Zamolskis buvo sužeistas pats.

Paskutinis 2002 m. gegužę oficialiai R.Zamolskiui priskirtas nusikaltimas – ginkluotas inkasatorių užpuolimas prie Palangos. Vienas užpultųjų buvo sužeistas į petį.

GALERIJA

  • 2013 m. darytoje nuotraukoje R. Zamolskį sunku atpažinti
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

lolo

per musu teisesaugininku ''ziopluma'' zuvo desimtys rusijos zmoniu.is venckienes atimt vaika tai 240 policininku isisverze,o cia vieno pijokelio nesugebejo sugauto islaikyt.uzdare i ziegzdriu sanatorija, nors ekspertizes atlieka uzdarose ligoninese.daug pinigu turejo zamas.

manjana

Tikrai galvojau,kad policija šitą šiukšlę užkasė kokioje Lietuvos pelkėje.Pasirodo, klydau, o gaila...Na, bet mėšlinas gaidys nepasidžiaugs gavęs iki gyvos galvos Rusijos kalėjime.Tikiuosi,matys grotuotą saulę,kol padvės.

aloyzas

Jeigu nebūtų pavykę šįkart sulaikyti R.Zamolskio, Lietuvos teisėsaugininkai tikina patys ketinę vykti į Rusiją ir dalyvauti toliau jį persekiojant. vargsai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS