Kauno prostitutes reketavęs Lazdijų policininkas įviliotas į spąstus | Diena.lt

KAUNO PROSTITUTES REKETAVĘS LAZDIJŲ POLICININKAS ĮVILIOTAS Į SPĄSTUS

Kauno teisėsaugininkai perdavė teismui buvusio savo kolegos iš Lazdijų, kaltinamo reketavus Kauno prostitutes, bylą. Jis įkliuvo su įkalčiais, kai pateko į pasalą - apsilankė pas prostitute apsimetusią pareigūnę.

Ieškota tarp savų

Beveik septyniolika metų policijoje dirbęs 37-erių R.T., sulaikymo metu buvęs Lazdijų rajono policijos komisariato tyrėju, buvo gana kietas riešutėlis informacijos apie galimą jo piktnaudžiavimą tarnybiniais įgaliojimais gavusiems Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdybos pareigūnams.

Gavus iš reketuojamų Kauno prostitučių aplinkos informacijos, kad į jų uždarbį įsisuko policininkas, iš pradžių manyta, kad jo reikia ieškoti tarp Kauno policijos pareigūnų. Nežinota nei šio akiplėšos vardo, nei pavardės.

Galiausiai pavyko išsiaiškinti, kad galimas įtariamasis – visai iš kito Lietuvos galo.

Ikiteisminis tyrimas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – kyšininkavimas, papirkimas ir piktnaudžiavimas buvo pradėtas dar 2020-ųjų vasaros pabaigoje. Tačiau R.T. įkliuvo su įkalčiais tik tų pačių metų gruodį. Nepaisant to, kad buvo klausomasi jo pokalbių telefonu.

Sulaikyti jį su ką tik paimtais pinigais už tai, kad nebūtų surašytas protokolas už vertimąsi prostitucija, pavyko tik pernykštę gruodžio 15-ąją. Tiesa, išeidamas iš vieno Savanorių prospekto daugiabučio, kur jam buvo surengta pasala, lifto, jis bandė šia 100 eurų kupiūra atsikratyti, ją išmesdamas. Tačiau šis jo poelgis buvo pastebėtas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nemaža dalis R.T. reketuotų Kauno prostitučių buvo rusakalbės.

Atkeršijo maištininkės?

Būtent tuo, kad sunkokai sekėsi įvilioti prostitutes skriaudusį kolegą į spąstus, grindžiamas ir toks ilgas laikas nuo ikiteisminio tyrimo pradėjimo iki jo sulaikymo, ir tik trys jam šiandien inkriminuojamo kyšininkavimo epizodai, kuriems pakanka įkalčių. R.T. ne iš karto užkibo už jį persekiojusių kolegų masalo, įdėto į internetą. Tai buvo skelbimas apie teikiamas tam tikras paslaugas, į kurias jis buvo linkęs atkreipti dėmesį.

Kiek laiko tai truko, nustatyti nepavyko, nes ne visos reketuojamosios sutiko bendradarbiauti su teisėsauga. Ne visos sutikdavo jam ir mokėti pinigų. Būtent šios maištininkės greičiausiai ir tapo susidorojimo su R.T. jo kolegų rankomis iniciatorėmis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nemaža dalis R.T. reketuotų Kauno prostitučių buvo rusakalbės. Kai kurios iš jų jau išvykusios iš Lietuvos. Kai kurios sutiko būti tik anoniminėmis liudytojomis.

Duomenų, kad paskambinęs minėtuose skelbimuose nurodytais telefonais ir apsimetęs siūlomų paslaugų ištroškusiu klientu, R.T. iš tikrųjų būtų jomis pasinaudojęs, teismui perduotoje jo byloje nėra. Pagal tai, ką pavyko nustatyti, atvykęs pagal susitarimą, jis parodydavo savo tarnybinį pažymėjimą, nes, žinoma, būdavo be uniformos. Ir duodavo laiko pagalvoti, kokią išeitį renkasi į jo spąstus patekusi prostitutė.

Atleistas nelaukiant teismo

Du tokie atvejai, remiantis pareikštu kaltinimu, buvo kelios dienos iki R.T. sulaikymo. O tą lemtingą pernykštę gruodžio 15-ąją jis turėjo Kaune tarnybinių reikalų ir pabandė laimę dar kartą.

Tačiau sulaikytas kolegų su įkalčiais prarado kalbos dovaną. Ir tik po kurio laiko pradėjo duoti parodymus bei prisipažino ėmęs kyšius iš Kauno prostitučių. Bet tik dėl minėtų trijų atvejų, dėl kurių įkalčiai – akivaizdūs.

Duomenų, kad R.T. būtų reketavęs ne tik Kauno, bet ir kitų miestų prostitutes, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai teigia neturintys. Negalėjo jie atsakyti ir į klausimą, kodėl kolega pasirinko būtent Kauno prostitutes.

Iš karto po sulaikymo R.T. buvo nušalintas nuo tarnybos. Tačiau nesuimtas – jam skirtos švelnesnės kardomosios priemonės: rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir paimti dokumentai. Šiuo metu jie jam grąžinti – kad galėtų įsidarbinti kur nors kitur, nes už mėnesio po sulaikymo, net nelaukiant ikiteisminio tyrimo pabaigos, o vadovaujantis atlikto tarnybinio patikrinimo išvadomis, jis buvo atleistas iš tarnybos policijoje už pareigūno vardo pažeminimą.

Derybos užtruko

Šiandien R.T. kaltinamas ne tik kyšininkavimu, bet ir neteisėtu disponavimu šaudmenimis. Per kratą jo tarnybiniame seife buvo rasta keliasdešimt šovinių, kurie neturėjo būti ten laikomi. R.T. dėl jų teisinosi, kaip dažnas tokiomis aplinkybėmis su teisinėmis problemomis susidūręs asmuo, – esą kažkur rado ir trumpam čia pasidėjo, o vėliau pamiršo.

Šie šoviniai, anot teisėsaugininkų, tiko ir tarnybiniam R.T. ginklui, kuris iš jo paimtas dar nušalinant jį nuo tarnybos. Į kolegų iš Kauno pasalą R.T. tada pateko neginkluotas. O kaip jis būtų elgęsis, jeigu būtų turėjęs tada pistoletą, sunku pasakyti. Juk pats apsimesdamas ne tuo, kas yra iš tikrųjų, galėjo apsišaukėliais palaikyti ir jį sulaikančius kolegas.

R.T. bylą planuota perduoti teismui dar prieš porą mėnesių,  užbaigiant ją baudžiamuoju įsakymu. Tačiau R.T. nesutiko su ikiteisminiam tyrimui vadovavusio Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro jam siūlytos baudos dydžiu. Nors ši, viršijusi 10 tūkst. eurų, buvo mažesnė už gresiančios baudos vidurkį. Baudžiamasis kodeksas už kyšininkavimą vykdant neteisėtą veiką numato baudą nuo 7 500 iki 300 tūkst. eurų arba laisvės atėmimą iki septynerių metų. Už neteisėtą disponavimą šaudmenimis R.T. gresia areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Ši byla perduota Kauno apygardos teismui. Jeigu R.T. nepakeis savo pozicijos ir pripažins jam pareikštus kaltinimus, bylos nagrinėjimui bus pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas. O tai reikštų ne tik apsiėjimą be liudytojų apklausos, viso teismo proceso sutilpimą į vieną posėdį, bet ir trečdaliu mažesnę bausmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Jolanta

GINTI

jojo

turetu but atsakomas ejimas-bet tai ka ten toj dzukijoj-nebent grybautojus arba mulus su cigaretem

menturos vadas

darykit tvarka,o tai kazkoks dzukelis visa grietinele nulaizo-nebus is ko algu moket
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS