A. Kandrotui-Celofanui – dar vienas teismo smūgis: kalėjime teks sėdėti ilgiau | Diena.lt

A. KANDROTUI-CELOFANUI – DAR VIENAS TEISMO SMŪGIS: KALĖJIME TEKS SĖDĖTI ILGIAU

  • 38

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį nuteisė vieną žinomiausių protestuotojų prieš koronaviruso pandemijos valdymą ir kitus Vyriausybės sprendimus Antaną Kandrotą-Celofaną ir dar du asmenis už didelės vertės turto sukčiavimą, didelės vertės svetimo turto pasisavinimą, apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Teismo teigimu, Andrius Žalys taip pat nuteistas už nusikalstamą bankrotą ir už dokumento suklastojimą bei disponavimą juo, A. Kandrotas-Celofanas – už aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą, o Romas Jablonskas – už kreditinį sukčiavimą.

A. Kandrotas-Celofanas jau atlieka laisvės atėmimo bausmę už analogiškų nusikaltimų padarymą, be to, Kauno apygardos teisme jo atžvilgiu nagrinėjama kita baudžiamoji byla dėl tyčinio sunkaus nusikaltimo nuosavybei padarymo.

Teismas A. Kandrotui-Celofanui paskyrė subendrintą bausmę – laisvės atėmimą metams ir dešimčiai mėnesių, R. Jablonskui – laisvės atėmimą metams ir penkiems mėnesiams bei 19,8 tūkst. eurų baudą, bet jos vykdymą atidėjo metams ir trims mėnesiams, įpareigodamas jį per šį laikotarpį neišvykti bei dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje.

Tuo metu A. Žaliui teismas paskyrė subendrintą dviejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant metams ir šešiems mėnesiams, įpareigojant jį per šį laikotarpį neišvykti.

Priteisė per šimtą tūkstančių eurų

Taip pat teismas nusprendė iš dalies tenkinti Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį ir iš kaltinamųjų valstybei priteisė 117 147 eurų pridėtinės vertės mokesčio ir 27 163 eurų gyventojų pajamų mokesčio.

Iš A. Žalio teismas valstybei priteisė ir 11 952 eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriaus civilinį ieškinį teismas tenkino visiškai ir iš kaltinamųjų Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos biudžetui priteisė 79 972 eurų.

Teismas nustatė, kad kaltinamųjų bendromis pastangomis buvo pasisavintas įmonės „MDK logistika“ priklausantis turtas – apie 321 792 tūkst. eurų.

Be to, teismas visiškai tenkino įmonės „MDK logistika“ pareikštą civilinį ieškinį, kurios procesines reikalavimo teises perėmė įmonė „Sentas“ ir iš trijų kaltinamųjų priteisė 321 792 eurų turtinei žalai atlyginti ir penkių procentų dydžio metines palūkanas nuo priteistos sumos, skaičiuojant nuo nuosprendžio įsiteisėjimo iki visiško žalos atlyginimo.

Pranešime nurodoma, jog pasisavinant įmonės turtą, sukčiaujant valstybės ir „Sodros“ biudžetui nesumokant privalomų mokėti su darbo santykiais susijusių gyventojų pajamų mokesčio ir kitų įmokų, taip pat pridėtinės vertės mokesčio, apgaulingai tvarkant šios bendrovės buhalterinę apskaitą, buvo panaudoti aštuonių kitų bendrovių fiktyvūs buhalterinės apskaitos dokumentai.

Imitavo veiklą

Pasak teismo, pasisavinant įmonės „MDK logistika“ turtą, buvo imituojamas bendrovės veiklos vykdymas.

„Kad nebūtų sukelta mokesčių administratoriui įtarimų, fiktyvūs dokumentai į šios bendrovės buhalterinę apskaitą buvo įtraukinėjami ilgą laiko tarpą, taip pat imituojamas tarpusavio paslaugų suteikimas, atliekamas skolų sudengimas buhalterinėje apskaitoje, piniginės lėšos iš bendrovės banko sąskaitų ilgą laiką buvo pervedamos kelioms tarpinėms bendrovėms, kurių direktorės jas išgrynindavo ir grąžindavo atgal A. Žaliui“, – nurodoma pranešime.

A. Kandrotas-Celofanas ir R. Jablonskas kai kuriose bendrovėse, kurių fiktyvius buhalterinės apskaitos dokumentus pateikė A. Žalys, patys asmeniškai nedirbo, nebuvo ir šių bendrovių akcininkai.

Teismas taip pat pažymėjo, kad byloje nėra duomenų, jog įmonei „MDK logistika“ būtų atlyginta pasisavinant jos didelės vertės turtą padaryta žala.

Pranešime teigiama, jog A. Žalys siekdamas nuslėpti savo neteisėtus veiksmus, ikiteisminio tyrimo metu teikė pareiškimus ir skundus, šiais neteisėtais veiksmais siekdamas apkaltinti kitą vadovavimą perėmusį bendrovės „MDK logistika“ direktorių. Ši puolamoji gynybos taktika buvo atmesta kaip nepagrįsta.

Pasak teismo, nagrinėjamoje byloje kaltinamieji padarė ne pavienes nusikalstamas veikas, jos truko gana ilgą laiką, buvo naudojama konspiracija sukčiavimui, pinigų pasisavinimui nuslėpti, naudotos gana sudėtingos ir painios nusikalstamos schemos.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

to-<<<KIEK DAUG PAS MUS BAILIŲ.BIJO ŽIŪRĖTI Į TIESĄ

Kondrotas - galimai finansinis nusikaltelis, ŽINO -ką pasakyti dvikojams su pragertomis smegenimis, kad patraukti į savo pusę, nes mąsttyti- ne jiems, neturi su kuo, pragertos smegenys.

to-Anonimas

Фашисты в твоей Раше-ПАРАШЕ во главе с фюрером лили Путиным, недаромс фашисткие знаки V и Z по всей Pаше-РАРАШЕ и у ,,освободителей''- ФАШИСТОВ в Украине, и нацисткие Георгиевские ленты, которыми во врямя 2 Мировой война награждали только бойцов в корпусе генерала Власова, воевавшего на стороне нацисткой Германии, которая вместе с СССР в сентябре 1939г. начала 2 Мировую войну, напав на Польшу. И флаг Раши-ПАРАШИ- Власовский. СОАВА Украине !!! Героям СЛАВА !!! смерть руZZким ФАШИСТАМ !!! Украина ПЕРЕМОЖЕ !!!

<<<KIEK DAUG PAS MUS BAILIŲ.BIJO ŽIŪRĖTI Į TIESĄ

Normaliai išsivystę ir užaugę žmonės vieną kitą nepravardžioja....Kondroto nepažįstu,bet...ŽINIASKLAIDOJE klausiausi JO kalbą.Kalbėjo teisingai.....LIETUVA PARDUOTA IR MUS VALDO AMERIKONAI ....NET KANKINIMŲ KALIEJIMĄ ADAMKUS ĮRENGĘS BUVO.TEN BUVO KAI KAM AKYS IŠDURTOS......IŠ JT-JUNGTINĖS TAUTOS- LIETUVA GAVO NUORODĄ : PAVIEŠINTI PER VISAS ŽINIASKLAIDAS VISUOMENIAI...KOVA VYKSTA TOJE SRITYJE...DIDŽIAUSIA PROBLEMA--IŠVERSTI Į LIETUVIŲ KALBĄ.....LABAI NENORI TO DARBO DARYTI,BET MIELAI TEISIA ŽMONES ,KURIE IŠDRĮSTA PASINAUDOTI ŽODŽIO LAISVE ... NEMELUOJA ,NESLĖPIA SAVO NUOMONĘ....MANO SUPRATIMU VISI Š.......ŠITAIP ELGIASI,NES NORI NUSLĖPTI SAVO NEPILNAVERTIŠKUMĄ,SAVO SUPUVUSĮ VIDŲ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS