Karantino baisybės sugulė į bylą, bet bus teisiamos tik telefoninio sukčiaus „kojos“ | Diena.lt

KARANTINO BAISYBĖS SUGULĖ Į BYLĄ, BET BUS TEISIAMOS TIK TELEFONINIO SUKČIAUS „KOJOS“

Netrukus prieš teismą stos jau keturiolika kartų teistas  kaunietis, per karantiną jėga arba apgaule pasisavinęs senolių santaupas. Jauniausiai aukai – 84-eri, vyriausiai – 96-eri.

Kriminalistų laimikis

Keturi iš nukentėjusiųjų – Dainavos mikrorajono gyventojai. Penktoji 39-erių Heroldo Barčiausko, gyvenančio Vilijampolėje, auka – alytiškė.

Nustatyta, kad visiems jiems skambinta į namuose tebeturimus laidinius telefonus iš Alytaus pataisos namų. O į aukas jie greičiausiai pasirinkti dėl savo vardų – Ona, Antanas, Aldona, Regina, Valerija, išduodančių galimą jų amžių, rastų kokioje nors senoje telefonų abonentų knygoje.

H.Barčiauskas kaltinamas nuo šių metų kovo vidurio iki birželio 1-osios, t.y. per per pustrečio mėnesio, apsimetęs policijos ar banko darbuotoju ir panaudojęs smurtą ar apgaule pasisavinęs asmenims, kurie dėl senatvės buvo bejėgiškos būklės, priklausiusius daugiau kaip 15 tūkst. eurų.

H.Barčiauskas prisipažino, kad prieš visus nusikaltimus jam esą paskambindavo Alytaus pataisos namuose kalintis Robertas, susiradęs jį per bendrus pažįstamus. Robertas paskambindavo tą pačią dieną, kai reikėdavo vykti paimti pinigų pas patikėjusius jo gražbylystėmis apie esą šiems asmenims įvairiomis aplinkybėmis įbruktus netikrus pinigus. Robertas nurodydavo ne tik jų adresus, bet ir daugiabučių, kuriuose gyveno apgautieji, laiptinių durų kodus.

Anot H.Barčiausko, jis sutiko dalyvauti šiuose nusikaltimuose, nes trūko pinigų pragyvenimui. O Robertas žadėjo trečdalį nuo išviliotos ar jėga atimtos sumos. Likusią dalį, kuri priklausė Robertui, kaskart atvykdavo paimti vis kitas nepažįstamasis.

H.Barčiauskas teigia, kad gailisi dėl savo poelgių. Ir pagal galimybes atlygins nukentėjusiesiems padarytą žalą, nors yra bedarbis. Jis sulaikytas, remiantis kriminalinės žvalgybos informacija, kas galėtų būti į Dainavos mikrorajoną įsisukusio telefoninio sukčiaus "kojomis". Iš pradžių tuo įtarti du asmenys.

Teismo H.Barčiauskas laukia laisvėje. Po dviejų parų sulaikymo jam skirta intensyvi priežiūra naudojant apykoję.

H.Barčiauskas stos prieš Kauno apylinkės teismą, nagrinėjusį jau ne vieną panašią bylą.

Scenarijai – įvairūs

Nors nusikaltimai, kuriais kaltinamas H.Barčiauskas, žinomi jau keliolika metų ir tiek pat laiko apie juos rašoma, šių apgaulių, gviešiantis senolių santaupų, organizatoriai, atliekantys bausmes įvairiose šalies įkalinimo įstaigose, randa vis naujų aukų. Ir kaip liudija ši byla, kartais visai nesunkiai.

86-erių senolei, gyvenančiai Draugystės gatvės daugiabutyje, vieną praėjusio kovo vidurdienį jis prisistatė policininku. Ir įtikino, kad paštas moka jai pensiją padirbtais pinigais. Todėl netrukus pas ją atvyks skambinančiojo kolega patikrinti senolės santaupų. Vos baigus pokalbį, pasigirdo durų skambutis.

Lemtingas sutapimas, kad tądien ši senolė buvo kaip tik išsitraukusi ne per seniausiai mirusio vyro santaupas. Ir laukė atvažiuojančio anūko, kuriam ketino perduoti jas laidotuvių reikmėms. Tie 7 tūkst. eurų, kai pasigirdo minėtas durų skambutis, gulėjo ant svetainės stalo. Senolei atidarius duris, už šių stovėjęs nepažįstamasis netrukus nukautavo ją vienu smūgiu. Senolei atsigavus, nebebuvo nei svečio, nei velionio vyro santaupų. O sutartu laiku atvykęs anūkas rado svetainėje kraujo, kuris bėgo močiutei iš nosies ir burnos, klanus.

84-erių senoliui, gyvenančiam Kovo 11-osios gatvės daugiabutyje, vieną gegužės popietę paskambinęs asmuo prisistatė banko darbuotoju. Jis teigė, kad bankas bankrutavo ir yra 37 nukentėję asmenys. Senolis – vienas iš jų, nes ir pas jį esą yra patekę padirbtų pinigų. Pasakojant šią legendą, iš nuo tokios žinios susijaudinusio senolio buvo iškvosta, kiek jam metų, ar jis gyvena vienas ir kiek turi namuose grynųjų, tarp kurių esą gali būti klastočių.

Galiausiai jam liepta padėti visas santaupas ant stalo ir laukti atvykstančio banko darbuotojo, kuris padės atskirti, kur tikri eurai, o kur – ne. Atvykęs "banko darbuotojas" nufotografavo senolio paruoštus 1 230 eurų. Paskui, šiuos paėmęs, pasakė, kad eina jų patikrinti į kieme stovintį savo automobilį. Beveik tuo pačiu metu perskambino ir prieš tai su buto šeimininku bendravęs svečio "kolega", šį kartą jau klausinėjęs visai nereikšmingų dalykų. Kai pokalbį su juo baigęs senolis išėjo kieman pasidomėti, kokie jo santaupų patikrinimo rezultatai, ten svečio jau nebuvo.

Vyriausia auka smaugta

Dar po trijų dienų H.Barčiauskas, pasiųstas Roberto, apsilankė ir pas Pramonės prospekte gyvenančią 96-erių senolę. Šiai į laidinį namų telefoną vidurdienį paskambinęs asmuo prisistatė policininku iš Vilniaus. Jis teigė, kad yra sulaikyta moteris, perdavusi senolei 1,8 tūkst. padirbtų eurų.

Iš šios nusižiūrėtosios į aukas pavyko iškvosti, kad jos turimos santaupos – kur kas didesnės. Ji net suskaičiavo, bekalbėdama su skambinusiuoju ir šio paraginta, kad turi namuose 5 tūkst. eurų. Jų patikrinti atvykusį skambinusiojo kolegą sunkiai vaikštanti senolė šiaip taip įsileido, pasiekusi duris besiramsčiuodama už sienų. O patekęs vidun, kaip ir priklauso per karantiną, apsauginę veido kaukę dėvėjęs svečias puolė buto šeimininkę smaugti. Paskui išplėšė jai iš rankų visas santaupas ir pabėgo.

Gegužės pabaigoje taip pat po policininku prisistačiusio asmens skambučio ir šio atsiųsto kolegos apsilankymo 55 eurų, turėtų namuose, ir banko kortelės, iš kurios sąskaitos netrukus buvo paimti dar 600 eurų, neteko ir V.Krėvės prospekte gyvenanti 86-erių kaunietė.

Į aukas jie greičiausiai pasirinkti dėl savo vardų – Ona, Antanas, Aldona, Regina, Valerija, išduodančių galimą jų amžių.

Jai paskambinęs sukčius neleido padėti telefono ragelio. Ir pasakė, kada nueiti prie durų, už kurių jau turėtų būti jo kolega. Šį įsileidus, skambinusysis ir toliau kabino makaronus senolei. O jo atsiųstas svečias akimirksniu susirinko buto šeimininkės ant virtuvės stalo, kaip buvo liepta prieš tai, išdėliotus namuose turimus grynuosius ir banko kortelę. Šios PIN kodas taip pat jau buvo išviliotas. Ir dingo, pažadėjęs, kad tuoj grįš. Kol senolė jo laukė, su jos banko kortele per kelis kartus buvo paimti sąskaitoję buvę pinigai.

Žiauriausias išpuolis

Labiausiai fiziškai per akistatą su H.Barčiausku nukentėjo 88-erių alytiškė. Nors visų šios santaupų jis nepagrobė, tiesiog nežinodamas, kad jų dar yra.

Ir šiai senolei paskambinęs asmuo prisistatė policininku. Ir suokė, jeigu buto šeimininkė nenori įsileisti jo kolegos, atvyksiančio patikrinti, kiek tarp jos santaupų yra klastočių, gali pasikviesti dėl drąsos kaimynus. Tačiau, nusižiūrėtoji į aukas neatsargiai pareiškė, kad "neturi iš kur tų kaimynų imti". Nors belaukdama skambinusiojo kolegos ji ištuštino tik vieną slėptuvę, kurioje buvo 1,7 tūkst. eurų, ketindama padėti šiuos balkone, jeigu atvyktų ne pareigūnas, o sukčius. Tačiau nespėjo, nes už durų jau stovėjo nepažįstamasis. Senolei jo išvaizda sukėlė įtarimą. Kas buvo paskui, kai ji pareiškė apie tai svečiui ir atsisakė šį įsileisti, buto šeimininkė jau nebeprisimena. H.Barčiauskas po sulaikymo prisipažino nesusivaldęs, kai pamatė už senolės nugaros – ant spintelės gulinčius pinigus. Ir esą ją tik pastūmė. Nors kaltinamajame akte, remiantis buto šeimininkės patirtais sužalojimais, tarp šių – ir nosies lūžis, teigiama, kad jai buvo smogta į veidą.

Užpultajai atsigavus, minėtų 1,7 tūkst. eurų jau nebebuvo, kaip ir svečio, kuris buvo atvykęs iš Kauno taksi, kuriuo ir grįžo atgal. Tačiau kitos santaupos buvo vietoje. Į senolės butą atvykę pareigūnai rado ne tik kraujo klanus, sulaužytus buto šeimininkės akinius bei ant grindų besimėtančius protezus, bet ir dar beveik 6 tūkst. eurų, iškaišiotų po įvairias slėptuves miegamajame bei virtuvėje. Visi jie buto šeimininkei, kuri dėl kraujo išsiliejimo į smegenis tą pačią dieną buvo pervežta iš Alytaus ligoninės į Kauno klinikas, grąžinti.

Dalis nukentėjusiųjų nuo H.Barčiausko ir jo telefoninio bendrininko, kurio nepavyko nustatyti, parašė prašymus, kad teismo posėdžiai vyktų be jų. Vieni teigė negalintys juose dalyvauti dėl prastos sveikatos. Kiti – kad nebenori dar kartą išgyventi to, ką teko patirti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

VISI tie seneliu apiplesimai yra vygdomi su valdzios PALAIMINIMU IR ZINIA. ALYTAUS KALEJIMO administracijos vadovas gauna procentus nuo pavogtu sumu. Viskas paskaiciuota.

Žiauru

H.Barčiauskas prisipažino, kad prieš visus nusikaltimus jam esą paskambindavo Alytaus pataisos namuose kalintis Robertas, susiradęs jį per bendrus pažįstamus. Nejaugi nėra įrangos susekti iš kokio telefono (abonento numeris, IMEI kodas, telefono modelis) skambino "'ponas' Robertas. Graudu skaityti, kaip apiplėšinėjami senoliai. Net nėra jėgų komentuoti apie policijos prevencinį darbą.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS