Kaune atsiras nauji skverai ir alėja | Diena.lt

KAUNE ATSIRAS NAUJI SKVERAI IR ALĖJA

  • 20

Miesto taryba pritarė, kad oficialiai dviem Kauno erdvėms būtų suteiktas skvero statusas. Taip pat ties Kauno viešąją biblioteka einantis takas nuo šiol vadinsis Lietuvos verslo alėja.

Bus tvarkomos erdvės

Kauno tarybos nariai paskutiniame šių metų posėdyje dviem viešosiomis erdvėms suteikė skvero statusą. Pritarta, kad nuo šiol skveru bus vadinama aikštė, esanti ties K.Petrausko gatve bei Vydūno alėja. Šiuo metu čia yra įrengtas vienas Kauno akcentų – „Pinigų kalnas“.

Dar vienas skveras bus įrengtas ties Gedimino g. 32-uoju pastatu. Dabar einant nuo Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios ir vos kirtus Kęstučio gatvę kairėje Gedimino gatvės pusėje pasitinka nykokas vaizdelis. Į akis labiausiai krinta raudonai grafičiais išpaišytos sienos ir išsiklaipiusios grindinio plytelės. Erdvės viduryje anksčiau dar buvo sunkiai atspėjamos paskirties apskriti nedideli statiniai su stogeliais.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Teigiama, kad erdvė bus sutvarkyta ir atrodys gerokai patraukliau. Numatyta, kad bus sutvarkyta ne tik danga, bet atsiras ir daugiau želdinių. „Baisi siena nebus griaunama, ji išliks, bet bus tvarkoma. Bus papuošta gal net žalvarinėmis detalėmis. Kol kas yra tikslinami sprendimai. Prie tos sienutės galvojame pastatyti suoliuką ar du, įrengti gėlynėlį, gražiai apipavidalinti šalia augančius medžius. Gausis kaip terasėlė, nes skiriasi aukščiai“, – kiek anksčiau apie šios erdvės sutvarkymą „Kauno dienai“ komentavo Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Lietuvos želdynų įstatyme numatyta, kad skveru laikoma ne mažesnė nei 0,05 ha ploto teritorija, kuri skirta trumpalaikiam poreikiui ir joje vyrauja atviros erdvės, gerinančios miesto estetinę bei ekologinę būklę. Tikimasi, kad suteikus skvero statusą, šie žalieji plotai bus išsaugoti visuomenės poreikiams. Tai esą ypač svarbu didėjant urbanizacijai ir aplinkos užterštumui.

Kaune oficialiai yra įteisinta apie 40 skverų.

Duoklė verslui

Kauno politikai taip pat skyrė dėmesio verslo įamžinimui. Nors ties Kauno viešąją biblioteka prieš keletą metų atsirado „Verslo alėjos“ akcentas, dabar suteiktas ir Lietuvos verslo alėjos vardas.

Šiame take jau įrengta meninė instaliacija, vaizduojanti plaktuką ir vinis, kurių galvutėse yra įvairių įmonių pavadinimai.

Kitoje gatvės pusėje, kurioje įrengtas „Pinigų kalnas“, suteikus erdvei skvero statusą, oficialiai dvi miesto vietos dedikuojamos verslui. Tiek verslo alėjos, tiek naujojo skvero įveiklinimo idėjomis rūpinasi Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmai.

Atgyjančios erdvės

„Kauno diena“ primena, kad rudenį prasidėjo dar vienos žaliosios zonos, esančios ties K.Petrausko ir M.Jankaus gatvėmis bei Radvilėnų plentu.

Šių gatvių įrėminta teritorija buvo nepelnytai apleista ir nyki. Pėsčiųjų ir dviratininkų takai driekėsi atsitiktinėmis kryptimis, žalieji plotai išmindyti pėstiesiems trumpinant kelią. Viduryje stovinčią nedidelę Roberto Antinio skulptūrą „Ateitis“ buvo užgožę chaotiškai suaugę želdiniai. Reklaminiai stendai, dviračių stovai – taip pat išdėstyti padrikai po visą teritoriją.

Perplanuojant 4930 kv. m plotą atsižvelgta į greta gyvenančių kauniečių ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentų poreikius bei patogumą. Nuspręsta tik nežymiai koreguoti susiformavusias erdves, sukuriant dvi tarpusavyje persiliejančias zonas – mažąjį bei didįjį skverą.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Didžiojoje skvero erdvėje išliks V.Kudirkos gatvės gale esanti automobilių stovėjimo aikštelė. Siekiant sukurti vizualiai švaresnę bendrą rekreacinę erdvę, dviračių ir paspirtukų stovai iš šiaurinės skvero dalies bus perkelti į specialiai jiems suformuotą vietą greta automobilių parkingo. Reklaminiai stendai taip pat bus perkelti arčiau gatvės.

Atskyrus transporto erdvę nuo poilsio zonų, likę žalieji plotai bus maksimaliai išsaugomi – pašalinama tik serganti augmenija, o kiti medžiai sulauks priežiūros ir genėjimo darbų. Aplink brandžius ąžuolus bus pasodinta daugiau kaip dešimt jaunų ąžuoliukų. Naujai suformuota ąžuolų giraitė taps ne tik nauju skvero akcentu, bet ir simboliška Kauno ąžuolyno tąsa.

Kauno savivaldybė sudarė rangos darbų sutartį su konkursą laimėjusia įmone „NK statyba“. Darbai turi būti baigti per artimiausius metus. Skvero infrastruktūrai bei sutvarkymui numatyta skirti 367 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Kaune atsiras nauji skverai ir alėja
  • Kaune atsiras nauji skverai ir alėja
  • Kaune atsiras nauji skverai ir alėja
Justinos Lasauskaitės, Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Geriau

Uždaryta tualetą viešąjį atidarykit ties įgulos bažnyčia. Idijotizmas. Po medžiu daryt ar ką?

Kristė

šitaip sudarkyti Ažuolyno kampą tai dar reikia neeilinių sugebėjimo ir fantastinių vizijų.Kažkoks paminklas atrodo kaip antkapis pinigams,o ne jų kalnas.Tai dabar dar užsimojo įmušti panašią alėją.Su galingųjų skoniu nesiginčijama,tik paskui stebimas ir spjaudoma

Pitbuliui

kurioje vietoje matai pagražėjusį miestą? Tik viskas išraustas ir plaukia pinigai .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS