Kauno gatvėse – nelegalių vėžliukų pardavėjų bumas | Diena.lt

KAUNO GATVĖSE – NELEGALIŲ VĖŽLIUKŲ PARDAVĖJŲ BUMAS

Ne vienas kaunietis šią savaitę įvairiose Kauno vietose susidūrė su neįprastu reginiu – tiesiog gatvėje buvo galima nusipirkti gyvų vėžliukų.

Vėžliukai – ir ant prekystalio, ir maiše

Ketvirtadienį į portalą kauno.diena.lt kreipėsi skaitytoja Joana, kuri Kauno Senamiestyje, ties Vilniaus g. 27 pažymėtu namu, pastebėjo moterį, prekiaujančią vėžliukais. Apie 16 val. romų tautybės moteris stovėjo už sulankstomo staliuko, ant kurio buvo sudėliotos gyvos prekės – plastmasiniuose indeliuose skaitytoja išvydo daugybę mažų vėžliukų. Šviečiant saulei šalia staliuko pūpsojo ir nemažas sudrėkęs maišas. Jame, anot Joanos, buvo sukišti ant prekystalio netilpę vėžliukai.

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius portalui teigė, kad nė vienas prekeivis neturi leidimo prekiauti  vėžliukais viešosiose Kauno vietose. 

Dėl prekybos Kauno miesto viešosiose vietose tvarkos taisyklių pažeidimo numatyta administracinė atsakomybė Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 154 straipsnyje. Už šį nusižengimą pirmą kartą skiriama  bauda nuo 16  iki 30 eurų.  Už  pakartotinai padarytą nusižengimą gresia bauda nuo 30 iki 80 eurų.

Konfiskavo 27 vėžliukus

Visgi norint prekiauti laukiniais gyvūnais, gautų leidimų iš savivaldybės neužtenka. Leidimus tokiai veiklai turi suteikti ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, ir Aplinkos apsaugos agentūra. Tad tokių leidimų neturintys asmenys užsiima nelegalia veikla, taip pat neaiški, ir vėžliukų kilmė, rūšis bei kokiu būdu jie buvo įsigyti.

„Šiuos prekeivius mes intensyviai medžiojame. Juos labai sunku sugauti, romų tautybės žmonės pastoviai keičia prekybos vietą. Šią savaitę pranešimų apie pardavinėjamus vėžliukus gauname vos ne kiekvieną dieną“, – portalui teigė Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Kauno valdybos  Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausioji specialistė Dalia Černevičienė. Anot jos, apie pažeidimus dažniausiai informuoja pilietiški tautiečiai.

Konfiskuoti ropliai yra Kamberlendo raštuotieji vėžliukai, kurie priskiriami raštuotųjų vėžlių rūšiai. Visi raštuotieji vėžliai yra įtraukti į invazinių rūšių sąrašą.

Šios savaitės pradžioje buvo gautas pranešimas, kad šie ropliai buvo pardavinėjami ties Vilniaus gatvės požemine perėja. Specialistams atvykus į įvykio vietą pričiupti nelegalių pardavėjų nepavyko. Dar vienas pranešimas buvo gautas trečiadienį – šį kartą specialistai prie Veiverių 150 g. esančios „Iki“ parduotuvės prekiaujantį asmenį pričiupo. Žmogus buvo iškviestas surašyti protokolui, o didelis kiekis – 27 vėžliukai – konfiskuoti ir kol kas džiaugiasi Lietuvos Zoologijos sodo darbuotojų globa.

Zoologijos sodo specialistai nustatė, kad konfiskuoti ropliai yra Kamberlendo raštuotieji vėžliukai, kurie priskiriami raštuotųjų vėžlių rūšiai. Visi raštuotieji vėžliai yra įtraukti į invazinių rūšių sąrašą.

„Invazinių rūšių atstovų net namuose negalima turėti, o čia vykdoma jų prekyba. Beje, tokiomis oro sąlygomis šiltame klimate augusius vėžliukus  pardavinėti yra kankinimas“, – teigė D. Černevičienė. Pamačius pardavinėjamus vėžliukus, specialistė siūlo kuo skubiau kreiptis pagalbos numeriu 112 ir paprašyti, kad sujungtų su aplinkosaugos specialistais. Tokiu būdu, anot pašnekovės, atsakingi specialistai bus informuojami operatyviausiai.

Už prekybą laukiniais gyvūnais, neturint leidimo, pažeidimus gresia bauda nuo 30 iki 300 eurų. Šiuo atveju konfiskuojami ir gyvūnai.  Invazinių rūšių laikymas, auginimas, dauginimas, mainymas, veisimas, įvežimas ir išvežimas iš Lietuvos užtraukia baudą nuo 200 iki 400 eurų.

Invazinių rūšių pateikimas į rinką ar tyčinis paleidimas į aplinką užtraukia baudą nuo 300 iki 500 eurų. Gyvūnus konfiskuoti yra privaloma.

GALERIJA

  • Kauno gatvėse  – nelegalių vėžliukų pardavėjų bumas
  • Kauno gatvėse  – nelegalių vėžliukų pardavėjų bumas
  • Kauno gatvėse  – nelegalių vėžliukų pardavėjų bumas
Skaitytojos ir Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Mačiusi

Pilnas Rietavo turgus tu vezliuku ir irgi tamsaus gymio zmones jais prekiauja. Kur ziuri administracija? Kazin ar yra leidimas prekiauti bei dokumentai?

BBB

Vilniuje, Gariūnų turguje ne kartą mačiau pardavinėjo vežliukus.

Jonas

Administracine bauda už prekybą o kur straipsnis už gyvūnų kankinimą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS