Kauno teisėjai – STT klientų pusėje? | Diena.lt

KAUNO TEISĖJAI – STT KLIENTŲ PUSĖJE?

Kauno apylinkės teismas neleido suimti trijų farmacijos bendrovės "Valentis Pharma" darbuotojų, kurios įtariamos korupciniais ryšiais su medikais. Viena jų kolegė, tarsi nujaučiant tokią atomazgą, išsivežta ikiteisminio tyrimo veiksmams į Šiaulius. Ji atsidūrė už grotų.

Kauno apylinkės teismas neleido suimti trijų farmacijos bendrovės "Valentis Pharma" darbuotojų, kurios įtariamos korupciniais ryšiais su medikais. Viena jų kolegė, tarsi nujaučiant tokią atomazgą, išsivežta ikiteisminio tyrimo veiksmams į Šiaulius. Ji atsidūrė už grotų.

Suimtos trys

Vilniaus ir Šiaulių apylinkės teismai leido suimti tris didmenine prekyba vaistais užsiimančios "Valentis Pharma" darbuotojas. Bendrovės pagrindinė būstinė – Kaune.
Kartu su šios bendrovės Vilniaus ir Šiaulių regionų vadybininkėmis Jurgita Misevičiene bei Sandra Žainiene už grotų atsidūrė ir kaunietė Rita Tarasevičienė. Šiaulių apylinkės teismas ją leido suimti dešimčiai parų – kaip ir J.Misevičienę. S.Žainienė suimta penkiolikai parų.

Kaip skelbta, šį didelės apimties tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdyba pradėjo prieš kelias dienas – po ilgalaikės kriminalinės žvalgybos. Teigiama, kad buvo nustatyta nusikalstama korupcinė schema, į kurią "Valentis Pharma" darbuotojai įtraukė daugiau kaip 100 įvairaus lygio medicinos įstaigų gydytojų iš daugiau kaip 30 Lietuvos miestų bei rajonų.

Iškalbinga aritmetika

"Turimais duomenimis, gydytojams papirkti vien per 2014 m. ši bendrovė galėjo skirti daugiau kaip pusę milijono litų (apie 145 tūkst. eurų)", – teigiama STT išplatintame pranešime. Farmacijos bendrovė "Valentis Pharma" įkurta 2003 m. Jos metinė apyvarta 2013 m. buvo 10–20 mln. eurų.

"Mūsų surinktais duomenimis, mažiausiai trečdalis dirbtinai užkeltos kai kurių preparatų, kuriuos platino šios bendrovės vadybininkai, kainos buvo skiriama jų užverbuotiems gydytojams papirkti", – linkęs patikslinti STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas. Tačiau jis negalėjo atsakyti į klausimą, kodėl ikiteisminį tyrimą dėl Kaune įsikūrusios įmonės galbūt stambaus masto gydytojų papirkinėjimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo pradėjo ne Kauno, o Šiaulių STT.

Įtariamasis – kas trečias

Į šį klausimą bandė atsakyti Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Kastytis Šikšnys – specialiai šiam tyrimui sudarytos prokurorų iš visų šalies apygardų ir Generalinės prokuratūros grupės vadovas.

"Negaliu aiškinti daugiau, negu jums reikėtų žinoti šią minutę, – atsimušinėjo K.Šikšnys ir galiausiai pareiškė: "Valentis Pharma" turi darbuotojų ir regionuose. Tačiau tyrimas pradėtas siekiant patikrinti pradinę Šiaulių pareigūnų informaciją."

Kaip jau pranešta, antradienį Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje buvo sulaikyta vienuolika minėtos farmacijos kompanijos darbuotojų. Remiantis oficialiu įmonės darbuotojų skaičiumi, kas trečias.

Dvigubi standartai

"Kauno dienos" žiniomis, į STT tinklus pateko ne tik šios bendrovės vadybininkės, bet ir buhalterės.

Tačiau kai kurios iš sulaikytųjų Kaune tą pačią dieną išvežtos į Šiaulius. "Taip nusprendė tyrėjai. Viena iš tokio sprendimo priežasčių – reikėjo pasiskirstyti darbo krūvius", – atskleidė dalį kortų K.Šikšnys.

Ir tokios rokiruotės kai kam tapo lemtingos. Į Šiaulių išvežta jau minėta R.Tarasevičienė trečiadienį buvo suimta dešimčiai parų, nors prokuroras prašė sankcijos laikyti ją už grotų mėnesį.

R.Tarasevičienės kolegėms, kurių suėmimo klausimus sprendė Kauno apylinkės teisėjai Aurelijus Rauckis ir Algirdas Giedraitis, pasisekė labiau. Šias vadybininkes prašyta suimti dešimčiai dienų, tačiau minėti teisėjai to neleido. Jų motyvas – nėra pagrindo įtarti, kad įtariamosios papirkimu, įvykdytu organizuotos grupės, gali trukdyti tyrimui, būdamos laisvėje. Nors Vilniaus ir Šiaulių teisėjams, kurie savo darbe vadovaujasi tais pačiais Lietuvos įstatymais, atrodė kitaip.

Klausimų turės visiems

"Atskleista schema liudija, kad veikta organizuotoje grupėje, pasiskirsčius vaidmenimis", – akcentavo K.Šikšnys.

"Preliminariais duomenimis, šioje nusikalstamoje sisteminės korupcijos veikloje dalyvavo daugiau kaip 100 Lietuvos gydytojų", – teigiama STT pranešime. Apklausti pastarųjų per vos kelias dienas trunkantį ikiteisminį tyrimą dar nespėta. "Klausimų turėsime visiems", – teigė STT viešųjų ryšių atstovas R.Golubovas.

Anot K.Šikšnio, kiekvieno gydytojo likimas bus sprendžiamas individualiai – pagal situaciją. Ateityje jie gali likti tik liudytojais, bet gali tapti ir įtariamaisiais kyšininkavimu.

Įmonė veiklą tęsia

Per STT filtrą teks pereiti visiems gydytojams, kurie rekomenduodavo pacientams "Valentis Pharma" siūlomus brangius papildus sąnariams gydyti, ignoruodami panašią pagal sudėtį produkciją, platinamą šios bendrovės konkurentų.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, turimi galvoje papildai "Versan Fluid" ir "Versan Fluid Uno", kainuojantys daugiau kaip 50 eurų.

Bendrovės "Valentis Pharma" atstovai STT įtarimų nekomentuoja. Tačiau išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad "deda visas pastangas, kad būtų įneštas deramas aiškumas" šioje situacijoje, ir sako, kad tęsia bendrovės veiklą "įprasta tvarka".

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

apta

kaip visada pradeda nuo savu okiek uzsienio firmomis prisidenge papirkineja vaistininkus ir tokios firmos net pvm nemoka o vazineja su naujomis masinomis kazka buvo pradeje kalbeti bet greitai pamirso

Kauno Teismas

protingesnis ir nesodina už grotū eilinių darbuotojų. Kaip eilinė apskaitininkė galėjo įtakoti tą korupciją? Moteris atplėšta nuo šeimos, pasodinta 10 parų už tai, kad tiesiog dirbo buhalterijoj. Siaubas kažkoks

Nuomone ir idimu.

Kelios kardiologu grupes aplanke visa Australija.Idomu kokia farmacininku firma visa tai apmokejo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS