Korupcija įtariamas teisėjas R. Grigas prašo panaikinti prezidento dekretą dėl atleidimo | Diena.lt

KORUPCIJA ĮTARIAMAS TEISĖJAS R. GRIGAS PRAŠO PANAIKINTI PREZIDENTO DEKRETĄ DĖL ATLEIDIMO

Kyšininkavimu įtariamas buvęs Kauno teisėjas Rimantas Grigas teismo prašo panaikinti prezidento Gitano Nausėdos dekretą dėl jo atleidimo.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį surengė parengiamąjį bylos posėdį.

R. Grigas prašo atleidimą iš Kauno apylinkės teismo teisėjo pareigų pripažinimo neteisėtu. Atsakovai šioje byloje yra Prezidento institucija ir Teisėjų taryba, jie su ieškiniu nesutinka.

Prezidento institucijai atstovaujanti patarėja Simona Vilkelytė teismui sakė, kad R. Grigo ieškinys yra nepagrįstas, o bendrosios kompetencijos teismas net neturi teisės naikinti prezidento dekreto.

Teisėjų tarybai atstovaujantis Justinas Balčius priminė, kad ieškovas du kartus neatvyko į Teisėjų tarybos posėdžius, nedavė paaiškinimų.

„Nedalyvavo posėdžiuose, tikslinga išsiaiškinti ieškinio reikalavimus, apskritai neaišku, kokią bylą nagrinėjime“, – sakė J. Balčius.

Teisėjas Andrius Verikas nusprendė kreiptis medžiagos į galimos korupcijos ikiteisminį tyrimą kontroliuojantį Kauno apygardos prokuratūros prokurorą Valentiną Alekną. Medžiaga apie atliekamą ikiteisminį tyrimą anksčiau buvo pateikta prezidentui.

Ieškovo advokatė žada tikslinti ieškinį ir konkretinti reikalavimus. Teismas prie R. Grigo bylos grįš kitais metais.

Prezidento G. Nausėdos dekretu Kauno teisėją R. Grigas buvo atleistas spalio 11 dieną, kaip pažeminęs teisėjo vardą. Kiek anksčiau tokiam G. Nausėdos siūlymui pritarė Teisėjų taryba.

Prezidentas kreipimąsi į Teisėjų tarybą inicijavo rugsėjo viduryje susipažinęs su generalinės prokurorės teikimu ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) raštu.

STT rugsėjo 2 dieną R. Grigui pateikė įtarimus dėl kyšininkavimo, jam skirta kardomoji priemonė rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su nurodytais asmenimis.

Teisėsauga taip pat yra pateikusi įtarimus dviem Kauno advokatams ir advokatės kontoros darbuotojui dėl teisėjo papirkimo.

Įtariama, kad Kauno advokatas, buvęs ilgametis teisėjas Bronislavas Liatukas, susitarė su Kaune veikiančia advokate Valda Grigonyte, kad ji, veikdama bendrai su advokatės kontoros darbuotoju, teisėjo R. Grigo sūnumi Tautvydu Grigu, perduos neteisėtą atlygį. Jiems pateikti įtarimai dėl teisėjo papirkimo.

Bylos duomenimis, už ne mažesnį kaip 2 tūkst. eurų kyšį siekta, kad Kauno apylinkės teismo teisėjas, nagrinėdamas vieno asmens administracinio nusižengimo bylą apeliacine tvarka, paskirtų švelnesnę administracinio poveikio priemonę ir sutrumpintų vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminą nuo 12 iki 3 mėnesių.

Nustatyta, kad sutartas neteisėtas atlygis ar jo dalis perduota teisėjui jo darbo vietoje, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Anksčiau skelbta, kad atliekant kratą teisėjo gyvenamojoje vietoje, jis bandė naikinti įrodymus, nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, pažeidė pagarbos, lojalumo valstybei, nesavanaudiškumo, pavyzdingumo principus.

R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirbo nuo 1999-ųjų. Jis ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

TIK

Na manau turi būti gražinta mirties bausmė už tėvynės ar priesaikos išdavimą

d a u g e l į teisėjų, kuriuos p a s k y r ė

č e k i s t ė GRYBAUSKAITĖ paliepus k g e b i s t u i V.LANDSBERGIUI --vėliau ar ankščiau reikės atleisti ,nes jie DABAR akivaizdžiai v y k d o minėtų KGB-tų nurodymus , o ne TEISINGUMĄ Lietuvoje--labai svarbu, kuo greičiau i š v a l y t i TEISĖSAUGOS sistemą Lietuvoje.

Gal tuomet kas ir pasikeistų,

visus lig šiol dirbančius teisėjus reikia atleisti ir atnaujinti teismų sudėtis .Kitos išeities nematau ,nes teismai daugumoje nuperkami ir nėra Lietuvoje nei teisingumo nei tiesos. O jei esi neturtingas ,tai ir neteisus. Tokie Lietuvos teismai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS