Kurčiųjų draugija įspėja: sukčiai įžūliai kaulija pinigus | Diena.lt

KURČIŲJŲ DRAUGIJA ĮSPĖJA: SUKČIAI ĮŽŪLIAI KAULIJA PINIGUS

Laisvės alėjoje, kitose viešose vietose pastarosiomis savaitėmis daugybė žmonių susidūrė su sukčiais, kurie apsimesdami kurčiaisiais, renka „paramą“. Tikėdami, kad daro gerą darbą, kad paaukoti pinigai bus skirti kurčiųjų organizacijos iniciatyvoms, pinigines iš rankinių traukia ir jauni, ir vyresni žmonės.

Neapsikentusi situacijos, Lietuvos kurčiųjų draugija feisbuke išplatino raginimą nepasitikėti asmenimis, gatvėse renkančiais „aukas“.

„Šį savaitgalį Kaune šėlsta ne tik F4 sirgaliai, bet ir fiktyviai kurčiųjų organizacijai neva pinigus renkantys sukčiai. LKD darbuotojai šiuos asmenis matė „Urme“, „Akropolyje“, „Megoje“, tačiau sukčiai neapsiriboja tik didžiaisiais prekybos centais. Jie naglai kaulija pinigus iš gerų žmonių, ir, deja, bet ne visus pavyko įtikinti, kad jie savo uždirbtus pinigus lengva ranka atiduoda apgavikams...“ – apgailestavo draugijos atstovai.

Sukčiavimo schema nepakitusi: priėję nieko nesako, tik pakiša lapą su neįgaliųjų ženklais, Lietuvos vėliava ir lentele, kurioje prašo įrašyti savo vardą, pavardę, duotą pinigų sumą ir pasirašyti. Sukčiai nevaikšto po vieną – bent po du tris. Pastebėtos moterys ir vyrukai.

„Pasakius, kad iškviesime policiją, vieni sukčiai kuo greičiau stengėsi sprukti iš vietos, o kiti – įžūliai šypsojosi į kamerą. Šie sukčiai pinigus iš patiklių gyventojų vilioja ne tik Kaune – sulaukiame atsakingų mūsų bendruomenės narių pranešimų apie pastebėtus sukčius ir iš kitų miestų. Būkite atidūs ir perspėkite savo draugus, pažįstamus! Skleiskime žinią, nes kol kas tik viešumas gali sustabdyti kelią šioms apgaulėms“, – rašė draugijos atstovai.

Pasakius, kad iškviesime policiją, vieni sukčiai kuo greičiau stengėsi sprukti iš vietos, o kiti – įžūliai šypsojosi į kamerą.

„Kauno dienos“ žurnalistai taip pat yra sutikę sukčių, veikiančių pagal šią schemą.  Stebina niekadėjų šaltakraujiškumas. Išgirdę priekaištus, perspėjimus jų aukoms, kad turi reikalą su sukčiais, pastarieji nepuola ginčytis, neima net piktintis, o iš karto lyg niekur nieko ramiu žingsniu nueina šalin. Ieškoti kitų aukų.

Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė Vaida Lukošiūtė, kalbėdama su „Kauno diena“, pabrėžė, kad Lietuvos kurčių draugija ir bendruomenės nariai tokių akcijų apskritai nevykdo.

„Todėl visi, kas gatvėse prašo "paramos" prisidengę kurčiųjų vardu yra vienareikšmiškai sukčiai! Juos labai lengva prigauti, nes jie patys išsigąsta, kai pamato, kad su jais imama bendrauti gestais, o ilgėliau pastebėjus galima prigauti ir, kad kad jie yra girdintys asmenys“, – teigė V. Lukošiūtė.

Pašnekovė nurodė, kad Lietuvoje veikia tik Lietuvos kurčiųjų draugija, jai pavaldžios asocijuotos narės bei kurčiųjų centrai.

„Regioninė kurčiųjų neįgaliųjų asociacija Europoje yra visiškai išgalvotas pavadinimas, tokios asociacijos Lietuvoje nėra ir Lietuvos kurčiųjų draugija niekaip nėra su tuo susijusi.  Tai yra paprasčiausi sukčiai, kurie, deja, siaučia visoje Lietuvoje prisidengę klausos negalia. Gaila, kad tokiais keliais yra kuriamas įvaizdis, kad Kurčiųjų organizacijų atstovai gatvėse, prie parduotuvių ir kitose viešose vietose prašo pinigų, tačiau visa tai tėra apgaulė. Prašome visų išlikti budriems ir neaukoti apsimeteliams. Sutikus tokius „paramos“ prašančius „kurčiuosius“ fiksuokite jų buvimo vietą ir pasidalinkite su policijos pareigūnais, Lietuvos kurčiųjų draugija. Apie apsimetėlius galima pranešti ir pareigūnams 112“, – ragino V. Lukošiūtė.

Bendruomenės pareigūnai pataria, kad pamatę tokius atvejus žmonės nedelsiant skambintų bendruoju pagalbos telefonu 112 ir kviestų policijos pareigūnus, o tik tada imtų filmuoti ir fotografuoti.

 

 

Skaitytojo vaizdo įrašas.

„Neįspėkite, kad kviesite pareigūnus, o visada taip ir padarykite. Žmonės jau po įvykio praneša pareigūnams, kai asmenys jau būna pasišalinę, neaišku kuria kryptimi ir niekas nežino jų anketinių duomenų. Kaip įmanoma visi bendrinkite įspėjamuosius įrašus apie sukčius, kad kuo daugiau asmenų pamatytų ir išliktų budrūs“, – informavo pareigūnai.

GALERIJA

  • Kurčiųjų draugija įspėja: sukčiai įžūliai kaulija pinigus
  • Kurčiųjų draugija įspėja: sukčiai įžūliai kaulija pinigus
  • Kurčiųjų draugija įspėja: sukčiai įžūliai kaulija pinigus
Lietuvos kurčiųjų draugijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

rumunu čigonai.

Pavyzdys užkrečiantis

Kaip buvo aukojami pinigai Ukrainai? Stovėdavo prekybos centruose su prekių vežimėliais, pardavinėjo visokią simboliką. Niekas neklausinejo, aukojo. Aukojom žinutėmis, į sąskaitas. Niekas nepateikė jokių ataskaitų, kur tie pinigėliai nukeliavo.Tai kodėl nepaprašyti aukoti kitai jautriai visuomenės grupei?

S(eu)bas

Čigonė paprašė pinigų, atsakiau, kad neturiu. Tada ji man sako: "Dirbti reikia, rei-kia dirb-ti!"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS