Lapių sąvartyne – gaisras: dirbo gausios ugniagesių pajėgos (papildyta) | Diena.lt

LAPIŲ SĄVARTYNE – GAISRAS: DIRBO GAUSIOS UGNIAGESIŲ PAJĖGOS (PAPILDYTA)

  • 19

Po vidurnakčio ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą, kad Lapių sąvartyne kilo gaisras. Į įvykio vietą pasiųstos sustiprintos pajėgos net iš penkių ugniagesių komandų – trijų Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos bei dviejų Kauno rajono savivaldybės ugniagesių komandų.

Kaip skelbia Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, 00.42 val. gautas pranešimas, kad galimai sąvartyne kažkas dega.

Atvykus Lapių sąvartyne 1 ha plote degė seni baldai ir čiužiniai.

Kilus šiam pavojingam gaisrui, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pasidalijo rekomendacijomis. 

„Šiąnakt apie 1 val. nakties gautas pranešimas apie degantį sąvartyną Lapių seniūnijoje, Kauno rajone. Į įvykio vietą išvyko aplinkos apsaugos pareigūnai, gesinimo darbus vykdė gausios Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ugniagesių pajėgos. Gaisras lokalizuotas apie 2 val. nakties. Darbus toliau tęsia Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai – atlieka sudegusios teritorijos matavimo darbus, – skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. – Primename, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai. Jei matote tamsius dūmus, jaučiate specifinį kvapą, evakuokitės į priešvėjinę vietą. Arčiau gaisro gyvenantiems gyventojams patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų. Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija ar kondicionierius, rekomenduojame sistemas išjungti. Jei turite šulinius, juos uždenkite ir nenaudokite jų vandens maistui. Nepalikite lauke gyvūnų. Pasijutus prastai, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medikus.“

Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus.

Specialistai primena, kad teršalų ūmaus poveikio simptomai: akių, nosies ir gerklės dirginimas, dusulys, kosulys, susilpnėjusi plaučių funkcija (ypač sergantiems lėtine obstrukcine plaučių liga), padidėjęs kvėpavimo takų imlumas kvėpavimo takų infekcijoms (ypač vaikų), paūmėjusios kvėpavimo takų alerginės uždegiminės reakcijos.

Kauno regioninis nepavojingų atliekų sąvartynas yra Kauno rajono savivaldybės teritorijos dalyje, 20 km nutolęs nuo Kauno miesto centro. Sąvartyno teritorija užima 37,4 ha plotą.

Kai kurie gyventojai gavo skubius pranešimus.

Feisbuko grupės „Kur stovi policija Kaune“ nuotr.

Portalui kauno.diena.lt pavyko papildomai išsiaiškinti, kad apie šį gaisrą pranešė vietinė gyventoja. Ji teigė matanti liepsnas bei dūmus sąvartyne.

Į įvykio vietą pasiųstos šešios ugniagesių gelbėtojų autocisternos iš jau minėtų komandų bei štabo automobilis lokalizavo sąvartyne kilusį gaisrą apie 2 val. nakties.

Tačiau apie 8.30 val. ten dar dirbo ugniagesiai. Tiesa, jau kur kas mažesnėmis pajėgomis, negu buvo ten pasiųstos, gavus pranešimą apie šį pavojingą gaisrą. Ir naktį į jį skubėjusius ugniagesius jau buvo pakeitę kolegos iš naujos pamainos, pradėjusios darbą šį ryte – 7.30 val.

Feisbuko grupės „Kur stovi policija Kaune“ vaizdo įrašas.

Portalo kauno.diena.lt 8.30 val. kalbintas Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus atstovas, esantis gaisravietėje, teigė, kad jau vykdomi degusių šiukšlių perliejimo bei užstumdymo šlaku darbai buldozeriu bei ekskavatoriumi 30x10metrų pločio bei 3 metrų aukščio krūvoje.

„Įvykio vietoje dirba penki ugniagesių ekipažai. Taip pat yra įkurtas gelbėjimo darbų štabas ir talkina ir įmonės technika. Atvirų liepsnos židinių yra likę pavieniai, panašiai pusės hektaro plote, jie yra gesinami“, – antradienio rytą BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Kiek dar laiko prireiks užgesinti visas smilkstančias vietas, neaišku. Kaip kol kas neaiški ir šio gaisro priežastis.

 

Lapių sąvartynas po gaisro

Regimanto Zakšensko, T. Biliūno / BNS nuotr.

Apie vidurdienį, anot ugniagesių, situacija jau likviduota, palikti du ekipažai budėti.

„Naujausia informacija – viskas, baigtas gesinimas“, – pirmadienį vidurdienį BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pajėgų valdymo specialistas Evaldas Raižys.

Gaisravietėje dirbo gausios ugniagesių pajėgos. E. Raižio teigimu, įvykio vietoje dirbo maždaug 25 ugniagesiai.

GALERIJA

  • Lapių sąvartyne – gaisras: dirbo gausios ugniagesių pajėgos <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Lapių sąvartyne – gaisras: dirbo gausios ugniagesių pajėgos <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Lapių sąvartyne – gaisras: dirbo gausios ugniagesių pajėgos <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Lapių sąvartyne – gaisras: dirbo gausios ugniagesių pajėgos <span style=color:red;>(papildyta)</span>
Feisbuko grupės „Kur stovi policija Kaune“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Kaunietis

Labai abejoju Nacionalinio visuomenės sveikatos centro kompetencija.Prašome paaiškinti,kaip gali kondicionierius iš lauko pripūsti teršalų? Kodėl jį reikia išjungti?

vaišvydava

šiandien ryte gyvenvietėje jautėsi plastikų degėsių kvapas, bet taršos nėra

ALKOHOLIKAS

Jeigu nepavojingų atliekų savartynas , TAI KOKIEM VELNIAM UŽSIDARINĖTI LANGUS, DURIS , NEITI LAUKAN , ar suprantate kąrašinėjate ,abugeliai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS