LAT: Kauno milijonieriui M. Plūkui anstolis pagrįstai paskaičiavo 227 tūkst. eurų baudą | Diena.lt

LAT: KAUNO MILIJONIERIUI M. PLŪKUI ANSTOLIS PAGRĮSTAI PASKAIČIAVO 227 TŪKST. EURŲ BAUDĄ

Antstolis teisėtai paskaičiavo 226,6 tūkst. eurų baudą Kauno milijonieriui, gelžbetonio ir betono gaminių gamintojos „Aksa“ vadovui Mindaugui Plūkui už daugiau nei trejus metus nevykdytą teismo sprendimą, galutinai paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Teismas vasario 19 dieną panaikino pernai priimtus Kauno apylinkės ir Kauno apygardos teismų sprendimus, „nepagrįstai“, anot LAT, tenkinusius verslininko prašymus panaikinti 2022-ųjų gruodį surašytą antstolio Sauliaus Užkuraičio patvarkymą dėl jam skirtos baudos.

„Teisėjų kolegija (...) neturi pagrindo daryti išvadą, kad antstolio perskaičiuotas iš pareiškėjo išieškomos baudos dydis yra nepagrįstas, o antstolio veiksmai, skaičiuojant baudos dydį už kiekvieną pažeidimo dieną, tai yra uždelsimą įvykdyti laikinąsias apsaugos priemones (...), yra neteisėti“, – rašoma LAT nutartyje.

„Aksos“ vadovas M. Plūkas teismų prašė panaikinti antstolio S. Užkuraičio patvarkymą, kuriuo verslininkui buvo paskaičiuota bauda už nuo 2016 metų gegužės iki 2019 metų birželio nevykdytą dar 2015 metų lapkritį priimtą Visagino miesto apylinkės teismo sprendimą. Už kiekvieną dieną pradelstą dieną M. Plūkas turėjo sumokėti 200 eurų.

Verslininko prašymą pernai kovą tenkinę apylinkės i apygardos teismai atmetė jo prašymą užbaigti arba nutraukti antstolio kontoroje dėl to atliekamą bylą.

M. Plūkas teigė, kad antstolis S. Užkuraitis esą atlieka neteisėtus veiksmus, taiko didelio masto turto areštą, taip pat nepaiso verslininko skundų bei ankstesnių teismų nurodymų. M. Plūkas tikino, kad bauda paskaičiuota netinkamai ir yra neteisėta.

2015 metais lapkritį Visagino miesto apylinkės teismas įmonei „Aksa“ laikinai uždraudė naudotis kitos Kauno nekilnojamojo turto, statybinės technikos nuomos įmonės „Vespila“ turtu. 

Nustatęs, kad „Aksa“ nevykdo teismo sprendimo, 2016 metų kovą antstolis dėl to surašė pirmąjį aktą, kuriuo M. Plūkui už kiekvieną uždelstą dieną buvo skirta 150 eurų bauda. 2018 metų lapkritį „Aksos“ vadovui tokią pat baudą už tolesnį teismo sprendimo nevykdymą skyrė Utenos apylinkės teismas, o Panevėžio apygardos teismas 2019 metų vasarį ją padidino iki 200 eurų.

Vis dėlto 2020–2022 metais po „Aksos“ vadovo skundų Kauno apylinkės teismas panaikino vieną antstolio surašytų aktų dėl teismo sprendimo nevykdymų, taip pat du 2019 ir 2022 metų patvarkymus dėl baudos.

Savo ruožtu LAT teigė, kad vieno akto panaikinimas negali sukelti teisinių pasekmių kitiems aktams, kol šie nėra ginčijami, taip pat neužkerta kelio antstoliui reikalauti įvykdyti teismo sprendimą.

„Aksai“ vadovaujantis M. Plūkas yra figūravęs turtingiausių Lietuvos viešųjų asmenų sąrašuose.

LAT nutartis yra galutinė ir įsiteisėjo nuo priėmimo dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Antstolių

Kontorose dirba atmarozkai

kaunietis

Nežinau ir aš šio milijonieriaus,...BET įstatymas visiems lygus ir nesusimokejes turi sumoketi su visomis 'alukanomis

Nežinau kas tas Plukas

Bet ši priemonė yra verslo žlugdymas, kuris vienaip ar kitaip atsilieps. Viskas. Ko čia džiaugtis iš vis nematau. Bankrotikų ant nosės mieli plebėjai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS