Mažamečių skriaudikas pateko į teismų girnas: po nuosprendį – kas savaitę ir dar ne pabaiga? | Diena.lt

MAŽAMEČIŲ SKRIAUDIKAS PATEKO Į TEISMŲ GIRNAS: PO NUOSPRENDĮ – KAS SAVAITĘ IR DAR NE PABAIGA?

Per savaitę – du nuosprendžiai dėl seksualinių nusikaltimų prieš mažametes. Taip prasidėjo kriminalinė jau beveik pusmetį už grotų laikomo devyniolikmečio Luko Pričubko biografija.

Skandalas vaikų stovykloje

Kaip jau rašyta, abu šie nusikaltimai, teisėsaugininkų duomenimis, buvo padaryti panašiu laiku ir nukentėjusiosios nebuvo draugėmis. Be to, viena iš jų susilaukė nuo L.Pričubko kūdikio, o kita – ne.

Netikėtas vienos iš šių mažamečių gimdymas prasidėjo pernai Dzūkijoje veikusioje moksleivių vasaros stovykloje. Kaip tada teigta, nei trylikametė gimdyvė, nei jos tėvai apie tai, kad dukra – nėščia, neįtarė.

Viskas baigėsi laimingai. Į Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninę trylikametė buvo atvežta jau su beveik 3 kg kūdikiu. Ir po kelių dienų abi su dukra buvo išleistos į namus Kaune. Mažylės oficialia globėja tapo jos močiutė.

Po šio įvykio Alytaus apskrities policija, kurios valdose vyko ši sumaištis, buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl lytinės aistros tenkinimo su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu, pažeidžiant jo seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamybę. Už tai baudžiama laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Lukas Pričubko. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tiesą atskleidė DNR

Trylikametės nurodytam kūdikio tėvui – tuo metu dar devyniolikos neturėjusiam L.Pričubko – jau buvo pareikštas įtarimas dėl mažametės išžaginimo, už ką Baudžiamasis kodeksas grasina laisvės atėmimu nuo penkerių iki penkiolikos metų.

Tačiau toks sprendimas priimtas ne dėl to, kad būtų duomenų apie naudotą smurtą. Tiesiog tokiais atvejais, kai turima lytinių santykių su jaunesniu nei keturiolikos metų asmeniu, būtina išsiaiškinti, ar nebuvo pasinaudota jo bejėgiška būkle dėl amžiaus.

L.Pričubko tėvystę patvirtino atliktas DNR tyrimas.

Jis neneigė turėjęs santykių su trylikamete.

Bylos duomenimis, jiedu susipažino ne internete, kaip tikėtasi, o atsitiktinai – per pažįstamus asmenis. O po to kurį laiką bendravo.

Teisiniai niuansai

Inkriminuojamo nusikaltimo metu L.Pričubko pats buvo ties nepilnametystės ir pilnametystės riba. Netgi neaišku, ar jis jau buvo pilnametis, ar dar ne.

Tačiau už išžaginimą Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę jau nuo keturiolikos metų. Kaip ir dar už dešimt nusikaltimų, tarp kurių – ir nužudymas, sunkus sveikatos sutrikdymas, plėšimas, turto prievartavimas bei vagystės.

Be to, baigiant šį didelį atgarsį sukėlusį ikiteisminį tyrimą, šiam buvusiam Kėdainių gyventojui buvo pareikštas kaltinimas ir dėl nesunkaus nukentėjusiosios sveikatos sutrikdymo, nes specialistai konstatavo liekamuosius reiškinius mažametės psichologijai.

Minėti liekamieji reiškiniai buvo nustatyti, atlikus tokiose bylose privalomą nukentėjusiosios psichiatrinę ekspertizę.

Jos atstovas pareiškė L.Pričubko ir 10 tūkst. eurų ieškinį dėl padarytos neturtinės žalos.

Trylikametės žagintojo teismas

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Bandė pasislėpti?

Į Kauno apygardos teismo, nagrinėjusio trylikametės išžaginimo bylą, posėdžius L.Pričubko jau buvo vežiojamas su antrankiais. Griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas jam buvo skirtas po sulaikymo pasienyje su svetimu dokumentu, po ko buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dokumento pagrobimo ar pagrobto dokumento panaudojimo, už ką gresia net laisvės atėmimas iki šešerių metų. Šis ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

Dėl L.Pričubko suėmimo buvo kreiptasi į teismą kovo viduryje, t. y. ikiteisminiam tyrimui dėl trylikametės išžaginimo jau einant į pabaigą, dėl ko yra pagrindo įtarti, kad jis bandė, pabėgęs iš Lietuvos, pasislėpti ir taip išvengti gresiančios atsakomybės už šį labai sunkiems priskiriamą nusikaltimą.

Teismas leido tada suimti L.Pričubko dviem mėnesiams. Tačiau vėliau šis terminas dar pratęstas.

Iškalbinga reakcija

Kaip įprasta seksualinių nusikaltimų bylose, L.Pričubko teismo procesas buvo neviešas.

Stojęs prieš teismą, jis savo kaltę pripažino tik iš dalies – tikino manęs, kad turi reikalų su šešiolikmete, nes esą nukentėjusioji jam buvo nurodžiusi būtent tokį savo amžių.

Išvydęs prieš vieną posėdį teismo salėje žiniasklaidos fotoobjektyvus, L.Pričubko, kaip įmanydamas, jų vengė. Ir sunkiai tramdė jaudulį, kurį labiausiai išdavė nervingai drebančios jo rankos.

Per tuos devynis mėnesius, kol vyko ikiteisminis tyrimas dėl trylikametės išžaginimo, L.Pričubko tapo įtariamuoju dar vienoje panašioje byloje. Ir šioje jam iš pradžių buvo pareikštas įtarimas dėl mažametės išžaginimo ir nesunkaus jos sveikatos sutrikdymo, beje, taip pat konstatuoto po tokiose bylose privalomos psichiatrinės ekspertizės nukentėjusiajai.

Šis ikiteisminis tyrimas jau buvo pradėtas mažametės mamos, kuriai užkliuvo SMS žinučių, esančių dukters telefone, turinys, iniciatyva. Ir ši byla buvo perduota Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmams, L.Pričubko jau stojus prieš Kauno apygardos teismą.

Lukas Pričubko. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Prieš savaitę paliktas laisvėje

Iš pradžių antrojoje byloje L.Pričubko visus įtarimus neigė, bet galiausiai savo kaltę pripažino.

Tačiau tik iš dalies – laikydamasis Kauno apygardos teisme jau išbandytos taktikos, prisidengiant esą turėtomis neteisingomis žiniomis apie nukentėjusiosios amžių.

Prieš savaitę Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmai jau paskelbė savo sprendimą šioje byloje, kurioje L.Pričubko kaltintas lytinės aistros tenkinimu su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu, pažeidžiant jo seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamybę. Ji taip pat nagrinėta neviešai.

Tačiau jai pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, dėl ko užteko vieno teismo posėdžio.

Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmai skyrė L.Pričubko laisvės apribojimą aštuoniems mėnesiams su visa krūva suvaržymų – pradedant intensyvia priežiūra apykoje ir įpareigojimu per mėnesį nuo šio nuosprendžio įsiteisėjimo bei visą likusį laisvės apribojimo laiką mokytis, dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje bei dalyvauti elgesio pataisos programoje, ir baigiant tuo, kad nuo 22 iki 6 val. draudžiama išeiti iš namų, jeigu tai nesusiję su darbu, bei bendrauti su nukentėjusiąja, kuriai iš L.Pričubko priteistas 2 tūkst. eurų moralinis atlygis.

Tačiau šis nuosprendis, kurį dar galima apskųsti, dar neįsiteisėjo.

Skirta minimali bausmė

Už trylikametės, susilaukusios nuo jo kūdikio, išžaginimą, prokurorė siūlė L.Pričubko pusšeštų metų įkalinimą.

Šią bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas Gytis Večerskas šiandien paskelbė, kad L.Pričubko padarė abu jam inkriminuotus nusikaltimus. Ir skyrė jam už trylikametės išžaginimą trejų metų laisvės atėmimą, o už nesunkų jos sveikatos sutrikdymą – vienerių.

Subendrinus šias bausmes, L.Pričubko įkalintas trejiems metams. Į šią bausmę įskaitytas ir jo suėmimo iki nuosprendžio laikas, t. y. jau minėtas beveik pusmetis.

Be to, iš L.Pričubko nukentėjusiajai pilnai priteistas ir jos atstovo pareikštas ieškinys – 10 tūkst. eurų.

Anot teismo, nors kaltinamasis tikino nežinojęs nukentėjusiosios amžiaus, remtasi jos parodymais, kad ji buvo teisiamajam sakiusi, kad yra trylikos metų. Nepaisant to, jis prieš šios mažametės valią turėjo su ja lytinius santykius.

Reakciją išdavė kumščiai

L.Pričubko klausė teismo nuosprendžio nuleidęs galvą. Jo reakciją į Temidės sprendimą išdavė tik nervingai gniaužyti už nugaros suspausti kumščiai.

Į nuosprendžio paskelbimą atvyko ir nukentėjusios mama. Tačiau, žiniasklaidai pasiteiravus, kaip ji vertina teismo sprendimą, moteris nieko neatsakė.

Anot Kauno apygardos teismo atstovės, L.Pričubko skirta beveik minimali bausmė už mažametės išžaginimą, nes atsižvelgta į tai, kad jis šį nusikaltimą padarė, būdamas nepilnamečiu.

Šį nuosprendį taip pat dar galima apskųsti. O, jam įsiteisėjus, jis turėtų būti subendrintas su jau minėtu praėjusios savaitės Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų nuosprendžiu L.Pričubko už lytinės aistros tenkinimą su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

saule

o kodel tokia nyki tyluma apie icikeviciu kodel tas kazkoks gyvis vis dar nesedi .ko laukiama ar tik ne senaties termino..

Anonimas

Vaikinas nėra vienas kaltas ir mergužėlė kalta ,dabar 13 metų pačios statosi didelėms panoms .Kas atsitinka su nepilnametėmis metami kaltinimai mokykloms ,draugams .Čia yra kalti kurioje auga šeimoje mergaitė tėvai ;sakoma lenk ,medį kol jaunas; Dar yra vaikų teisės gina nepilnamečius negalima naudoti smurto .Tiems paaugliams keliai atviri ir daro visokias nesamones

Lione

O kur icikas is Jurbarko ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS